Siirry sisältöön

Hurrikaani Irman uhkaamissa maissa asuu yli 10 miljoonaa lasta

Sadattuhannet rannikkoseutujen lapset ovat erityisessä vaarassa.

Uutinen

Lahjoita hätäapuun >>

Tältä näytti Haitissa viime vuonna iskeneen hurrikaani Matthew'n jäljiltä. © UNICEF/UN035310/LeMoyne

Yli 10,5 miljoonaa lasta asuu hurrikaani Irman reitille todennäköisesti osuvissa Karibian maissa, varoittaa UNICEF. Hirmumyrsky uhkaa tuoreimman ennusteen mukaan itäisen Karibian saaria, Dominikaanista tasavaltaa, Haitia ja Kuuba, joiden lapsista yli kolme miljoonaa on alle viisivuotiaita. 

Erityisesti vaarassa ovat sadattuhannet rannikkoseuduilla asuvat lapset.

- Myrskytuulet ja rankkasateet ovat jo pyyhkineet itäisen Karibian pikkusaarten, kuten Antiguan ja Barbudan, läpi aiheuttaen pahoja tuhoja. Meidän tärkein tehtävämme on nyt tavoittaa alueen lapset ja perheet mahdollisimman nopeasti, kommentoi UNICEFin itäisen Karibian alueen viestintäjohtaja Patrick Knight Barbadokselta käsin.

Viidenteen eli korkeimpaan voimakkuusluokkaan nostettu hurrikaani Irma liikkui useiden itäisen Karibian saarten läpi keskiviikkona. Tuhoja on aiheutunut ainakin Anguilan, Brittiläisten Neitsytsaarten, Barbudan ja Turks- ja Caicossaarten alueilla. Ensiarvioiden mukaan seurauksista kärsii 74 000 ihmistä, joista 20 000 on lapsia.

Paikallisten viranomaisten mukaan tietoliikenneyhteydet hurrikaanialueilla ovat osin tai kokonaan poikki. Tiet, sillat, sairaalat ja koulut ovat myös kokeneet vahinkoja. Jopa 132 koulun epäillään tuhoutuneen. Barbudan saarella 90 prosenttia infrastruktuurista on tuhoutunut.

UNICEFin tärkein tehtävä on nyt puhtaan veden toimittaminen hurrikaanin tuhoista kärsiville ihmisille. Ennen hirmumyrskyn tuloa UNICEF toimitti Antigualle, Barbudalle ja Barbadokselle vettä, ruokaa, lääkkeitä, hygieniatarvikkeita ja kouluvälineitä.

Hurrikaani Irman ennustetaan liikkuvan tulevien tuntien ja päivien aikana kohti Dominikaanista tasavaltaa, Haitia ja Kuubaa.

Erityisessä vaarassa on köyhä Haiti, jossa hurrikaani Matthew aiheutti pahoja tuhoja vain alle vuosi sitten. Vielä tämän vuoden alussa noin 600 000 haitilaislasta oli avun tarpeessa. Hurrikaani Matthew'n seurauksena vahingoittui muun muassa yli 700 koulua.

Lahjoita hätäapuun >>

Julkaistu7.9.2017