Siirry sisältöön

Etelä-Sudanissa suhteellisesti vähiten koulua käyviä lapsia

Etelä-Sudan täytti heinäkuussa kuusi vuotta. Sisällissota on repinyt maailman nuorinta valtiota jo lähes neljä vuotta.

Uutinen
Lapset leikkivät luokkahuoneessa, jota kotinsa jättämään joutuneet perheet asuttavat Waun kaupungissa luoteisessa Etelä-Sudanissa. © UNICEF/UN070618/Hatcher-Moore

Sisällissodan repimän Etelä-Sudanin lapsista peräti 70 prosenttia, noin 2,2 miljoonaa, ei käy tällä hetkellä koulua. Suhteellisesti maassa on vähiten koulua käyviä lapsia maailmassa.

Heinäkuussa kuusi vuotta täyttänyt Etelä-Sudan on kärsinyt sisällissodasta viimeiset lähes neljä vuotta. Jo ennen nykyistä konfliktia maan koulutustilanne oli heikko, sillä vain noin joka kymmenes lapsi kävi peruskoulun loppuun. Sittemmin useampi kuin joka kolmas maan kouluista on tuhoutunut tai vahingoittunut aseryhmien iskuissa.

- Miljoonat lapset Etelä-Sudanissa kärsivät käsittämättömistä vastoinkäymisistä ja takaiskuista koulutuksen, ravitsemuksen, terveyden ja heidän oikeuksiensa saralla, kommentoi UNICEFin Etelä-Sudanin maatoimiston johtaja Mahimbo Mdoe heinäkuussa ennen maan itsenäisyyspäivää.

Mdoe kertoo, että kesäkuussa järjestyksessään miljoonas lapsi pakeni Etelä-Sudanista sisällissodan takia. Kaiken kaikkiaan kotinsa jättämään joutuneita lapsia on yli tuplasti enemmän. Suurin osa heistä on jäänyt maan rajojen sisäpuolelle.

- Yli kaksi miljoonaa lasta on paennut väkivaltaisuuksia. Yli kaksi tuhatta lasta on kuollut tai haavoittunut ja vielä useampi on joutunut todistamaan karmeaa väkivaltaa. Luvut ovat käsittämättömiä, mutta pitää muistaa, että jokaisen luvun takana on kärsivä lapsi.

Etelä-Sudanin nälkätilanne on ollut jo pitkään hälyttävä. Maassa arvioidaan olevan tällä hetkellä 1,1 miljoonaa aliravittua lasta, joista 290 000 on vakavasti aliravittuja. Lisäksi koleratapauksia on todettu maassa enemmän kuin koskaan viimeisen vuoden aikana. Yli 10 000 koleraan sairastuneesta hieman yli puolet on lapsia.

UNICEF auttaa

Etelä-Sudanin vaikeasta tilanteesta huolimatta apua on saatu toimitettua perille. UNICEF on muun muassa auttanut 184 000 lasta saamaan opetusta. Kouluja on kunnostettu ja lapsille on toimitettu koulutarvikkeita ja leluja. Lisäksi maahan on perustettu väliaikaisia opetustiloja ja lapsille turvallisia ajanviettopaikkoja, niin sanottuja lapsiystävällisiä tiloja.

Vuonna 2017 UNICEF on lisäksi auttanut muun muassa lähes sataatuhatta vakavasti aliravittua lasta, lähes puolta miljoonaa pikaisen avun tarpeessa olevaa ihmistä ja yli 7000 koleraan sairastunutta.

UNICEF on auttanut lapsia Etelä-Sudanin alueella vuodesta 1989 lähtien.

Tee kertalahjoitus

Julkaistu16.8.2017