Siirry sisältöön

Aika loppumassa nälkäkriisin koettelemilta lapsilta

UNICEF tarvitsee lähes 255 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria pystyäkseen auttamaan välittömästi lapsia Nigeriassa, Somaliassa, Etelä-Sudanissa ja Jemenissä.

Uutinen
Eteläsudanilaisen Gielin nilkassa oleva valkoinen ranneke on merkki siitä, että hän on saanut apua aliravitsemukseen. Kuva: © UNICEF/UN056591/Knowles-Coursin

Etelä-Sudaniin julistettiin yli kuukausi sitten nälänhätä, ja aika on nyt loppumassa yli miljoonalta lapselta, joiden elämää kuivuus ja konfliktit runtelevat neljässä maassa.

- Lapset eivät voi odottaa, että nälänhätä julistetaan yhä uusille alueille, ennen kuin maailma reagoi, sanoo UNICEFin hätäaputyön johtaja Manuel Fontaine.

- Tiedämme Somalian vuoden 2011 kriisistä, että siinä vaiheessa kun nälänhätä julistetaan, valtava määrä lapsia on jo kuollut. Se ei saa toistua, Fontaine jatkaa.

UNICEFin mukaan noin 22 miljoonaa lasta kärsii alueella nälästä ja sairauksista, on joutunut jättämään kotinsa ja keskeyttämään koulunkäyntinsä. Lähes 1,4 miljoonaa lasta on vaarassa kuolla tänä vuonna vakavaan aliravitsemukseen.

UNICEF tarvitsee välittömiin avustustoimiin lähes 255 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Suurin osa varoista tarvitaan ravitsemustyöhön, terveydenhoitoon ja rokotuksiin sekä puhtaan veden ja hygienian ohjelmiin. Aliravitulle lapselle tavalliset ripulitaudit saattavat olla helposti kohtalokkaita. Varoja tarvitaan myös lastensuojeluun sekä koulunkäynnin tukemiseen.

UNICEF kumppaneineen tekee kriisimaissa tauotta työtä nälänhädän estämiseksi. Muun muassa Koillis-Nigeriassa UNICEFin perusterveyspalvelut tavoittavat tänä vuonna 3,9 miljoonaa ihmistä, 220 000 vakavasta aliravitsemuksesta kärsivää alle 5-vuotiasta lasta saa hoitoa ja yli miljoona ihmistä puhdasta vettä.

UNICEF varoittaa myös naapurimaiden pahenevasta tilanteesta.

- Kun konfliktit, nälkä ja jano pakottavat ihmiset liikkeelle maiden sisällä ja yli rajojen, aliravitsemus lisääntyy koko alueella. Jos humanitaariset toimijat eivät saa tarvitsemiaan varoja ja pääsyä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien luo, menetämme paljon henkiä, Manuel Fontaine varoittaa.

Julkaistu28.3.2017