Siirry sisältöön

Välimereen hukkuu kaksi lasta päivässä

Järjestöt vaativat Euroopan valtioita tekemään lopun lasten kuolemista. Syyskuusta lähtien on hukkunut yli 340 lasta.

Uutinen

Välimereen on hukkunut syyskuusta 2015 lähtien keskimäärin kaksi lasta joka päivä. Lasten kuolemien määrä on kasvussa, toteavat Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja YK:n lastenjärjestö UNICEF.

Järjestöt vaativat pakenevien ihmisten turvallisuuden parantamista.

Viime syyskuussa uutisiin nousi kuva Aylan Kurdi -nimisen lapsen rannalle huuhtoutuneesta ruumiista. Tämän jälkeen Välimereen on kuollut yli 340 lasta, monet heistä vauvoja ja taaperoita.

Järjestöjen mukaan kuolleita lapsia saattaa olla vielä enemmän, sillä ruumiita on saattanut kadota mereen.

- Emme voi kääntää kasvojamme tältä tragedialta, jossa on menetetty niin monta viatonta nuorta elämää ja tulevaisuutta, sanoo UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake.

- Emme ehkä pysty lopettamaan epätoivoa, joka saa niin monet ihmiset pyrkimään meren yli. Valtiot kuitenkin voivat ja niiden täytyy toimia, jotta näistä vaarallisista matkoista tulisi turvallisempia. Kukaan ei laita lastaan veneeseen, jos turvallisempi vaihtoehto on olemassa, Lake jatkaa.

Turkin ja Kreikan välinen osuus Välimerestä, Egeanmeri, on maailman vaarallisimpia reittejä pakolaisille. Talven kova merenkäynti, ylilastatut, huonot veneet ja huonolaatuiset pelastautumisvälineet lisäävät reitin riskejä.

- Nämä traagiset kuolemat Välimerellä ovat sietämättömiä ja ne täytyy saada loppumaan, sanoo YK:n pakolaislähettiläs Filippo Grandi.

- Salakuljetuksen ja ihmiskaupan vastaisessa taistelussa tarvitaan selvästi lisää ponnisteluja. Samaan aikaan, jos haluamme vähentää kuolonuhrien määrää, laillisten ja turvallisten reittien järjestäminen tulisi olla ehdottomalla etusijalla. Monet kuolleista yrittivät liittyä Euroopassa oleskelevien sukulaistensa seuraan, Grandi toteaa.

Vuoden 2016 kuuden ensimmäisen viikon aikana Välimerellä hukkui yhteensä 411 pakolaista.

 

Julkaistu19.2.2016