Siirry sisältöön

UNICEF: Yli 650 lasta värvätty aseryhmiin Etelä-Sudanissa

Tuoreet raportit kertovat myös seksuaalisen väkivallan yleistymisestä.

Uutinen
© UNICEF/UN028382/Rich

Yli 650 lasta on värvätty lapsisotilaiksi Etelä-Sudanissa tämän vuoden aikana. UNICEF vaatii, että osapuolet lopettavat välittömästi lasten värväämisen ja vapauttavat ehdoitta kaikki aseryhmiin joutuneet lapset.

Sen jälkeen, kun konflikti maassa alkoi joulukuussa 2013, arviolta 16 000 lasta on päätynyt lapsisotilaaksi. UNICEFin mukaan lasten värväys jatkuu huolimatta laajasta poliittisesta sitoutumisesta käytännön lopettamiseen.

Vuonna 2015 UNICEF valvoi Etelä-Sudanissa 1 775 lapsen vapauttamista aseellisista ryhmistä, mikä oli yksi kaikkien aikojen suurin lapsisotilaiden vapautusoperaatio. Uudelleen kiihtyneet taistelut ja lisääntynyt lasten värvääminen uhkaavat nyt mitätöidä aiemman edistyksen.

Seksuaalinen väkivalta sodankäynnin välineenä

UNICEF on huolissaan myös sukupuolittuneen väkivallan lisääntymisestä Etelä-Sudanissa.

- Tuoreet raportit kertovat laajalle levinneestä seksuaalisesta väkivallasta tyttöjä ja naisia kohtaan. Raiskaamisen, seksuaalisen hyväksikäytön ja sieppausten systemaattinen käyttö sodankäynnin välineinä täytyy loppua, samoin tekijöiden rankaisemattomuus, toteaa UNICEFin varapääjohtaja Justin Forsyth, joka vieraili maassa äskettäin.

UNICEF korostaa, että konfliktin osapuolten on taattava välittömästi humanitaarisen avun pääsy eri puolille maata.

- Jos humanitaarinen sektori ei pysty toimimaan täysimittaisesti, seuraukset lapsille ja heidän perheilleen ovat katastrofaaliset, Forsyth sanoo.

Joulukuun 2013 jälkeen Etelä-Sudanissa

  • Noin 900 000 lasta on joutunut maan sisäisiksi pakolaisiksi.
  • Yli 13 000 lasta on kateissa tai on joutunut eroon huoltajistaan.
  • Yli puolet maan lapsista ei pääse kouluun – koulun ulkopuolella olevien lasten osuus on suurempi kuin missään muualla maailmassa.
  • 250 000 lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta.

 

Lahjoita hätäapuun

 

 

Julkaistu19.8.2016