Siirry sisältöön

UNICEF: Pakolaislasten terveys vaarassa Euroopan talvessa

Jo joka kolmas pakolainen Kaakkois-Euroopassa on lapsi.

Uutinen
Pakolaisia saapumassa Slavonski Brodin väliaikaiseen majoituskeskukseen Kroatiassa. Keskuksen kautta kulkee päivittäin 3 000 pakolaista, joista lähes 1 000 on lapsia. © UNICEF/UN07709/Kljajo

Kaakkois-Euroopan talviolosuhteisiin saapuvat pakolaislapset ovat uupuneita, ahdistuneita ja usein lääkärin avun tarpeessa, varoittaa UNICEF.

Pakkaselle painunut lämpötila ja ajoittain lumiset olosuhteet pahentavat lasten ennestään heikkoa terveydentilaa.

Monilla lapsilla ei ole riittävästi vaatteita eivätkä he saa sopivaa ravintoa. Myös majoitustiloista on puutetta ja monet vastaanottokeskukset sekä pakolaisten käyttämät bussit ja junat ovat huonosti lämmitettyjä.

Lasten osuus pakolaisista kasvussa

UNICEF on huolissaan tilanteesta, sillä lasten osuus pakolaisista kasvaa. Kaakkois-Euroopassa jo useampi kuin joka kolmas pakolaisista on lapsi.

Esimerkiksi Makedoniassa lasten osuus oli syyskuussa 23 prosenttia kaikista pakolaisista, mutta joulukuussa jo 37 prosenttia.

Vuoden 2015 aikana Eurooppaan saapui Välimeren kautta yli miljoonaa pakolaista. Heistä joka neljäs oli lapsi.

UNICEFin Euroopan pakolaiskriisin erityiskoordinaattori Marie-Pierre Poirier toteaa, että lapset ovat alttiita etenkin hengitystieinfektioille, ruuansulatusongelmille ja ripulille. Vauvojen terveyttä uhkaa ohjeiden vastainen äidinmaidonkorvikkeen käyttö.

UNICEF varoittaa, että haavoittuvimpien lasten tilasta ei vaihdeta riittävästi tietoa eri maiden rajaviranomaisten kesken.

UNICEF auttaa Kaakkois-Euroopassa

Viimeisten kolmen kuukauden aikana 81 000 lasta on käyttänyt UNICEFin ja sen kumppaneiden talvivarusteltuja lapsiystävällisiä tiloja Makedoniassa, Serbiassa ja Kroatiassa.

Lisäksi lähes 18 000 imeväisikäistä lasta on hyötynyt UNICEFin äideille ja vauvoille tarkoitetuista tiloista. Niissä äidit voivat imettää turvallisesti lapsiaan ja saavat tukea lapsen hoitoon ja ravitsemukseen.

Joulukuussa UNICEF:

  • Jakoi talvivarusteita 6 000 lapselle sekä Kroatiassa että Makedoniassa. Serbiassa talvivarusteita sai lähes 8 000 lasta.
  • Makedoniassa UNICEF auttoi 11 651:tä naista, joista 803 oli raskaana.
  • Serbiassa 2 802 lasta sai rintamaitoa tai ikäänsä sopivaa ruokaa ja 1 508 äitiä sai neuvoja ja tukea lastensa terveyden hoitoon ja riittävän ravitsemuksen tarjoamiseen.
  • Kroatiassa yli 1 200 imeväisikäistä lasta hyötyi UNICEFin äideille ja vauvoille tarkoitetuista tiloista ja 352 äitiä sai tukea imetykseen.

 Lisätietoa

 

Julkaistu19.1.2016