Siirry sisältöön

Syyrian lapset käyvät koulua henkensä uhalla - UNICEF vetoaa oppilaiden suojelemiseksi

Hyviä uutisia Syyriasta: tuoreet luvut kertovat, että yhä useampi lapsi pääsee kouluun tänä lukuvuonna. Silti yli 1,7 miljoonaa lasta ei pääse lainkaan kouluun ja 1,3 miljoonaa lasta uhkaa opintojen keskeytyminen sisällissodan runtelemassa maassa.

Uutinen
Muhammad on kahdeksan. Hän ei enää muista, minkä ikäinen hän oli paetessaan Alepposta Latakian maaseudulle. Hän oli vuoden poissa koulusta ja nyt hän palaa toiselle luokalle. Muhammadin kaksi vanhempaa veljeä, 12- ja 13-vuotiaat, eivät enää käy koulua, sillä heidän täytyy työskennellä, jotta perhe saa elantonsa. ©UNICEF/ Syria 2016/ Lattakia/ Ashraf Zeinah

Pahenevat väkivaltaisuudet, pakolaisuus, syvenevä köyhyys ja ylikuormitettu koulujärjestelmä vaikeuttavat lasten opintoja ja haittaavat heidän oikeuttaan koulutukseen.

Taisteluiden vuoksi joka kolmas koulu on vahingoittunut, tuhoutunut tai sitä käytetään pakolaiskeskuksena tai sotilastarkoituksiin. Yli 4000 kouluun on hyökätty sen jälkeen, kun Syyrian sota alkoi vuonna 2011.

- Syyriassa lapset käyvät koulua henkensä uhalla. Kahden viime viikon aikana yhdeksän koululaista, nuorimmat viisivuotiaita, kuoli kahdessa erillisessä iskussa kouluhin tai niiden lähelle, kertoo Hanaa Singer, UNICEFin Syyrian maatoimiston johtaja.

- Koulu ei saa olla kuolemanloukku. Sen pitäisi olla paikka, jossa lapsia suojellaan ja he saavat oppia, kasvaa ja kehittää taitojaan.

UNICEFin kampanja tavoittaa 2,5 miljoonaa lasta

Tämän vuoden syyskuussa UNICEF ja kumppanit käynnistivät takaisin kouluun -kampanjan tavoittaakseen 2,5 miljoonaa lasta, joista 200 000 elää piiritetyissä tai muuten vaikeasti tavoitettavissa paikoissa. Lapsille toimitetaan koulutarvikkeita ja oppikirjoja. Yli 1200 UNICEFin tukemaa nuorta
vapaaehtoista kiertää ovelta ovelle tavoittaakseen ja auttaakseen lapsia takaisin kouluun tai tarjotakseen vaihtoehtoisia tapoja opiskella.

Lahjoittajien tuen avulla UNICEF ja sen kumppanit ovat jo saavuttaneet tuloksia Syyrian vaikeissa oloissa. Tuoreet tiedot kertovat, että koulupudokkaiden määrä on saatu pienennettyä viime lukuvuoden 2,1 miljoonasta 1,7 miljoonaan lukuvuonna 2015/16.

- Tämä on merkittävää edistystä, mutta ei riitä. Meidän on panostettava enemmän, jotta jokainen lapsi Syyriassa pääsee kouluun, sanoo Singer.

- Kehotamme kaikkia konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia, kouluja ja kaikkia siviilejä kansainvälisten humanitaaristen sopimusten mukaisesti.

Lisätiedot

Shushan Mebrahtu, UNICEF Syria, +963 992 892 864, [email protected]

Juliette Touma, UNICEF Regional Office, +962 79 867 4628, [email protected]

Julkaistu21.10.2016