Siirry sisältöön

Maapähkinätahnalla paino nousuun

Vuoden ikäisen Josephinen käsivarsi on hälyttävän kapea. Aliravitsemuksesta kärsivä tyttö asuu Malawissa, missä ruokakriisi koettelee miljoonia ihmisiä.

Laura Meriläinen Artikkeli
Laura Meriläinen

Vuoden vanha Josephine Brazio punnitaan Matopen terveysasemalla.

- Seitsemän ja puoli kiloa, hoitaja toteaa ja kirjaa luvun ylös.

Pienikokoinen tyttö itkee ja rauhoittuu vasta kun pääsee vaa’asta takaisin äidin syliin.

Josephine kärsii aliravitsemuksesta. Hän on yksi niistä 300 000 lapsesta, jotka kärsivät aliravitsemuksesta.  Koko eteläistä Afrikkaa koettelee pahin kuivuus 50 vuoteen. Sääilmiö El Niñon ja ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus on johtanut vakavaan kriisiin, joka koettelee erityisesti köyhintä väestönosaa.

- Sateita on tullut heikosti, emmekä ole saaneet tarpeeksi satoa. Elämä ei ole ollut helppoa, Josephinen äiti Mercy Brazio huokaa.

Malawissa Nenon piirikunta on yksi pahiten kuivuudesta kärsineistä alueista. Alueella on UNICEFin tuella koulutettu yli 1 000 vapaaehtoista sairaanhoitajaa, jotka auttavat aliravittujen lasten löytämisessä ja hoitamisessa.

Malawissa vanhempia on kehotettu tuomaan lapset tarkistettavaksi aliravitsemuksen varalta laajan radiokampanjan avulla. Ruohonjuuritasolla viestiä levitettiin kyläpäälliköiden kautta.

- Jos päällikkö kehottaa viemään lapset tarkistettavaksi, kaikki tottelevat, Malawin UNICEFin lastensuojelun asiantuntija Malla Mabona kertoo.

Kotihoito toimii

Alun perin Mercy toi Josephinen Matopen terveysasemalle, koska epäili lapsella malariaa. Malariaa Josephinella ei ollut, mutta mittauksessa selvisi, että tyttö kärsi aliravitsemuksesta.

Josephine pääsi heti UNICEFin tukeman kotihoidon piiriin. Siinä aliravituille lapsille annetaan lisäravintona ravintorikasta maapähkinätahnaa kotihoitoa varten. Hoitojakso kestää 6–8 viikkoa.

- Sekoitan maapähkinätahnaa puuroon, se maistuu Josephinelle. Hänellä ei ole ollut voimia oppia kävelemään. Toivon, että hän saa hoidon ansiosta ikätoverinsa kehityksessä kiinni ja voimistuu.

Jos lapsen paino ei kotihoitojakson aikana nouse, hänet otetaan tarkkailuun terveysasemalle. Vakavasti aliravitut lapset lähetetään erityishoitoon sairaalaan lähimpään kaupunkiin.

Josephinen paino on hoidon ansiosta noussut puoli kiloa eikä tilanne ole enää hälyttävä.

- Aluksi olin kovin huolissani, mutta täältä saadun avun ansiosta olen helpottunut, Mercy hymyilee.

*** 

FAKTA:

  • Malawissa UNICEF ja sen kumppanit ovat tarkistaneet yli 1,3 miljoonaa lasta aliravitsemuksen varalta.
  • Noin 300 000 lasta kärsii eriasteisesta aliravitsemuksesta.
  • UNICEF tekee yhteistyötä Malawin terveysministeriön ja terveysalan ammattilaisten kanssa, jotta kaikki aliravitut lapset löydetään ja saadaan hoidon piiriin.
Julkaistu24.11.2016