Siirry sisältöön

Maanalainen leikkipuisto: "Täällä en pelkää pommeja"

Syyrian piiritetyillä alueilla ulkona leikkiminen on lapsille liian vaarallista. Eräässä saarretussa kaupungissa lapsille rakennettiin leikkipuisto maan alle.

Syyria Artikkeli
Syyria

Syyrian lapset tekevät kaikkensa elääkseen normaalia lapsuutta jopa piirityksen keskellä.

Eräällä saarretulla alueella vapaaehtoiset kaivoivat tunnelin yhdistämään kellareita ja rakensivat tilaan maanalaisen Lapsuuden maailma -leikkipuiston. Se tarjoaa lapsille mahdollisuuden leikkiä turvassa.

Adbulaziz, 10, on matkalla Lapsuuden maailma -leikkipuistoon. Hän on menettänyt isänsä Syyrian sodassa.

- Äiti ei anna minun leikkiä kaduilla. Kun hän ymmärsi, että tämä paikka on maan alla, hän antoi minulle luvan tulla tänne leikkimään.

Jotkut lapset ovat eläneet vuosia piirityksen keskellä. Näillä alueilla ei ole jäljellä monia paikkoja, missä lapset voisivat leikkiä.

Ryhmä nuoria vapaaehtoisia käytti yli kaksi vuotta luodakseen maanalaisen leikkipuiston, jossa lapsen voivat pitää hauskaa pelkäämättä hyökkäyksiä.

Ystävykset leikkivät yhdessä maanalaisessa leikkipuistossa.

- Tulemme tänne, koska tämä on ainoa leikkipuisto, joka on yhä toiminnassa. Puisto, jossa ennen kävimme, joutui iskun kohteeksi eikä ole enää toiminnassa, toinen tytöistä kertoo.

Maanalaisessa leikkipuistossa on myös pallomeri. Lomien aikaan leikkipuistossa käy jopa 400 lasta päivässä.

Yaseen, yksi puiston rakentajista, oli neljännen vuoden arkkitehtuurin opiskelija, kun piiritys pakotti hänet lopettamaan opiskelun vuotta ennen valmistumista.

- Puiston suunnitteleminen oli helpottavaa verrattuna sotajournalismiin, jota ensin tein sodan aikana. Halusin virkistää vanhoja taitojani arkkitehtinä ja tuoda samalla iloa lasten elämään, Yaseen selittää.

- Pelasin melkein kaikkia pelejä, mitä täällä on, kertoo Massa, 7, joka saapui maanalaiseen leikkipuistoon läheisestä kaupungista.

- Täällä en ole pelännyt pommituksia, koska isä kertoi, että olemme kellarissa.

Lapset jonottavat hattaraa Lapsuuden maailma -leikkipuistossa.

Kuvat: © UNICEF/Alshami

Lahjoita Syyrian lapsille

 

 

Julkaistu29.11.2016