Siirry sisältöön

Lapset nälkäkriisin kourissa Angolassa - El Niño kuivasi maan ja vei ruuan

Marcelinon yksivuotispäivänä ei juhlittu ensimmäisiä sanoja tai askeleita. Pieni angolalaispoika kärsii aliravitsemuksesta. Ilman hoitoa hän voisi kuolla.

El Niño Artikkeli
El Niño

Marcelino asuu Angolassa Cunenen provinssissa. Alue kärsii pahasti El Niño -sääilmiön aiheuttamasta ennätyskuivuudesta. Marcelino on yksi Angolan lähes 100 000:sta alle 5-vuotiaasta, jotka tarvitsevat kiireellistä hoitoa vakavan aliravitsemuksen vuoksi.

Koko eteläistä Afrikkaa ja Etiopiaa koettelee pahin kuivuus 50 vuoteen. Se tuhoaa sadot ja kuivattaa kaivot. Ennätyskuivuus on seurausta poikkeuksellisen voimakkaasta El Niño -sääilmiöstä.

Nälän heikentämät lapset ovat alttiita sairastumaan muun muassa keuhkokuumeeseen ja muihin hengenvaarallisiin tauteihin. Myös pula puhtaasta vedestä sairastuttaa ihmisiä.

Pieni Marcelino äidin sylissä ja pussi maapähkinätahnaa. © UNICEF/UN023908/Clark

Marcelinon pitäisi nyt oppia syömään ravitsevaa maapähkinätahnaa. © UNICEF/UN023908/Clark

Erikoismaitoa ja maapähkinätahnaa

Marcelinon äiti Ndahalouanu toi pojan paikalliselle klinikalle viisi päivää aiemmin. Hänet otettiin heti kiireelliseen hoitoon ja hänelle alettiin antaa ravinteikasta erikoismaitoa. Kaikeksi onneksi Marcelinon paino alkoi nousta tasaisesti.

Ennen kuin äiti ja poika voidaan päästää kotiin, Marcelinon on opittava syömään aliravitsemuksen hoitoon tarkoitettua maapähkinätahnaa. Tahna sisältää valtavasti proteiinia ja muita ravintoaineita ja auttaa poikaa jatkamaan toipumistaan kotioloissa. Jotkut äidit kutsuvat sitä ihmeruuaksi.

Ndahalouanu näyttää silmin nähden helpottuneelta, kun käy ilmi, että tahna maistuu Marcelinolle.

Onni onnettomuudessa

Marcelino on onnekas. Hänellä ei ilmene ripulia tai vaarallista turvotusta, kuten monilla muilla vakavasta aliravitsemuksesta kärsivillä lapsilla. Hänen toipumisennusteensa näyttää hyvältä.

Marcelino ja hänen äitinsä saavat mukaansa kotiin viikon annoksen maapähkinätahnaa. Sitten pojan on palattava klinikalla tarkistukseen.

- Olen niin onnellinen, kun saan hänet kotiin. Sain poikani takaisin! Ndahalouanu sanoo.

Eteläistä Afrikkaa ja sen lapsia koettelee ennätyskuivuus. © UNICEF/UN023898/Clark

Eteläistä Afrikkaa ja sen lapsia koettelee ennätyskuivuus. © UNICEF/UN023898/Clark

UNICEF auttaa monin tavoin

UNICEF tukee Angolan hallitusta Marcelinon kaltaisten lasten auttamisessa. Työhön kuuluu muun muassa paikallisten aliravitsemuksen hoitokeskusten ylläpito ja lisähenkilökunnan kouluttaminen aliravitsemustyöhön. Lisäksi UNICEF toimittaa aliravitsemuksen hoitoon tarkoitettua hätäravintoa.

Ennätyskuivuuden vuoksi yhteensä 26,5 miljoonaa lasta tarvitsee apua eteläisessä ja itäisessä Afrikassa. UNICEF pyytää 194 miljoonaa euroa kuivuus- ja nälkäkriisin hoitoon Afrikassa.

***

Sinä voit auttaa näitä lapsia: lahjoita UNICEFin Hätäapuun.

Julkaistu17.8.2016