Siirry sisältöön

“Lapset elävät Aleppossa painajaisen keskellä” - lähes sata kuollut viime päivinä

UNICEFin mukaan ainakin 96 lasta on kuollut ja 223 haavoittunut itäisessä Aleppossa perjantain jälkeen.

Uutinen
Juomavesi kerätään lätäköistä Aleppon itäosissa.

- Lapset elävät Aleppossa painajaisen keskellä - ilman ulospääsyä, sanoo UNICEFin varapääjohtaja Justin Forsyth.

- Mitkään sanat eivät enää riitä kuvaamaan heidän kärsimystään.

Aleppon terveyspalvelut ovat romahtamassa, jäljellä on kolmisenkymmentä lääkäriä eikä lääkkeitä tai muita tarvikkeita ole loukkaantuneiden hoitoon. Samaan aikaan traumatisoituneiden ihmisten määrä kasvaa koko ajan.

Yksi Aleppossa toimivista lääkäreistä kertoi UNICEFille, että lapsia joudutaan liian usein vain jättämään kuolemaan, jos heidän selviytymismahdollisuutensa ovat heikot. Lääkäreitä ja tarvikkeita ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi.

- Mikään ei oikeuta hyökkäyksiä lapsia vastaan ja tällaista täydellistä piittaamattomuutta ihmiselämästä. En ole koskaan joutunut todistamaan yhtä suurta lasten kärsimystä ja yhtä syviä traumoja, Forsyth sanoo.

Yli 100 000 lasta ilman juomavettä

Viime viikolla Aleppoon tehtiin tauotta ilmaiskuja, joiden seurauksena vedenpumppausasema vaurioitui pahasti. Vedenjakelu katkesi, ja jätti yli 250 000 ihmistä ilman vettä kaupungin itäosissa.

Yli 100 000 lasta Aleppossa joutuu juomaan saastunutta juomavettä.

Pommitusten jäljiltä kaupungin kadut ovat täynnä kuoppia, jotka täyttyvät haljenneista vesiputkista vuotavasta vedestä. Pahimmillaan epätoivoiset ihmiset kauhovat haljenneista vesiputkista tihkunutta vettä katujen kuopista.

- Puhtaan veden puute altistaa lapset vakaville saastuneen veden aiheuttamille sairauksille. Tämä pahentaa pelon ja kauhun keskellä elävien lasten elämää entisestään, UNICEFin Syyrian maatoimiston johtaja Hanaa Singer sanoo.

UNICEF tukee vedenpumppausaseman pikaista korjaamista ja toimittaa vettä Aleppoon säiliöautoilla, kun taistelutilanne sallii sen turvallisesti. Avustusjärjestöt ovat jo pitkään koettaneet saada mahdollisuutta päästä toimittamaan hätäapua itäiseen Aleppoon.

***

Voit auttaa Aleppon lapsia UNICEFin hätäapurahaston kautta: lähetä tekstiviesti UNICEF numeroon 16499 (viestin hinta 10 euroa).

Julkaistu28.9.2016