Siirry sisältöön

Lapsen oikeus on aikuisen velvollisuus

Rasismin vastainen viikko alkoi pohjakosketuksella: hallituspuolueen jäsen ja Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja Terhi Kiemunki nosti kohun palmusunnuntaina rasistisilla lausunnoillaan maahanmuuttajamuslimilapsista virpojina.

Inka Hetemäki Näkökulma
Inka Hetemäki

Suomi on sitoutunut takaamaan lapsen erityissuojelun niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin. Suomi on myös sitoutunut syrjinnän kieltoon.

Lapsen oikeus erityiseen suojeluun pohjautuu lapsen erityiseen haavoittuvaisuuteen ja aikuisen velvollisuuteen huolehtia lapsen kasvusta täyteen mittaansa. Tämän takana on viisaus siitä, että ehjä ja arvostettu lapsi on aikuisena paras mahdollinen yhteiskuntansa rakentaja.

Rasismin pohjamudista ei päästä ylös ponnettomilla toimenpiteillä. Henkensä pidättäminen ja olemattomat uintiliikkeet jättävät meidät pimeisiin vesiin. Arvoyhteiskunnan olisikin nyt viimeistään aika kohottaa äänensä. Ei pelkästään lapsen puolesta, vaan tasa-arvoisen ja eheän yhteiskunnan puolesta.

Lapsen oikeus on aikuisen velvollisuus, on entinen pääjohtajamme James Grant viisaasti todennut. Peräänkuulutamme maamme johtajista niitä aikuisia: nyt on aika puhua.

***

UNICEF on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö. Me olemme vastuussa ainoastaan lapsille.

***

Näkökulma-blogissa kirjoittajat esittävät ajatuksiaan lapsen oikeuksista. Näkökulmat eivät edusta UNICEFin virallista kantaa.

Julkaistu21.3.2016