Siirry sisältöön

Lapsen aivot eivät kehity konfliktioloissa normaalisti

UNICEFin tuoreiden lukujen mukaan 87 miljoonaa alle 7-vuotiasta lasta on elänyt koko elämänsä konfliktin keskellä.

Uutinen
Tyttö lohduttaa itkevää pikkulasta pakolaisleirillä Karkhissa Irakissa. © UNICEF/UNI183543/Khuzaie

Aivoihin syntyy varhaislapsuudessa tietynlaisia soluyhteyksiä sen mukaan, mitä lapsi kokee. Elämä konfliktin keskellä vaikuttaa lapsen koko tulevaisuuteen, sillä traumaattinen ympäristö vähentää näiden soluyhteyksien muodostumista.

- Kriisin keskellä eläminen vie lapselta turvallisuuden, perheen ja ystävät, leikin ja rutiinit. Juuri ne asiat, joiden avulla lapsi kehittyy täyteen mittaansa, sanoo Pia Britto, UNICEFin varhaislapsuusohjelmien johtaja.

Lapsen aivot pystyvät ensimmäisinä 7 elinvuotena aktivoimaan joka sekunti tuhat aivosolua. Näistä jokaisella on puolestaan mahdollisuus muodostaa uusia soluyhteyksiä 10 000:een muuhun aivosoluun tuhansia kertoja sekunnissa. Soluyhteydet ovat lapsen tulevaisuuden rakennuspalikoita, jotka määrittävät niin myöhempää fyysistä ja henkistä terveydentilaa kuin kykyä oppia.

UNICEFin tilastojen mukaan joka yhdestoista alle 7-vuotias lapsi maailmassa on elänyt aivojen kehittymisen kannalta kriittisimmät ikävuotensa konfliktin keskellä.

- Varhaislapsuus heijastuu suoraan siihen, miten lapset pystyvät aikuistuessaan rakentamaan turvallista ja vahvaa yhteiskuntaa. Konfliktioloissa on sen vuoksi ensiarvoisen tärkeää panostaa aiempaa enemmän lasten hyvinvointiin ja palveluihin. Opetusmateriaalit, psykososiaalinen tuki, turvalliset lapsiystävälliset tilat ja mahdollisuus leikkiin auttavat luomaan normaalia lapsuutta konfliktin keskellä, Britto sanoo.

UNICEFin humanitaarisen avun on tarkoitus saavuttaa kuluvana vuonna 43 miljoonaa lasta eri puolilla maailmaa.


Lisätietoja: Georgina Thompson, UNICEF New York, puh: + 1 917 238 1559, [email protected]

Julkaistu24.3.2016