Siirry sisältöön

Lähes jokainen pakolaislapsi saapuu Italiaan ilman vanhempaa

”Jos yrität juosta, sinut ammutaan, jos lopetat työnteon, sinut hakataan. Se oli aivan kuin orjakauppaa.”

Uutinen
Gambiasta kotoisin olevat Ablie, 17, Fodaoi, 14, ja Alieu, 17, selvisivät Välimeren yli Italiaan ja viettävät aikaa vastaanottokeskuksessa Sisiliassa. © UNICEF/UN020016/Gilbertson VII Photo

UNICEFin tuore raportti kertoo, että useampi kuin yhdeksän kymmenestä pakolaislapsesta saapuu Välimeren yli Italiaan yksin ilman huoltajaa. Danger Every Step of the Way -raportti varoittaa, että yksinliikkuvia lapsia uhkaa väkivalta, hyväksikäyttö ja pahimmillaan kuolema.

Raportin mukaan Pohjois-Afrikasta Italiaan saapui tammi-toukokuussa 7 009 yksinliikkuvaa lasta, kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Myös kuolonuhrien luvut ovat hälyttävässä nousussa. Välimerellä on 5. kesäkuuta mennessä tänä vuonna hukkunut jo 2 809 pakolaista. Koko viime vuoden aikana hukkui 3 770 pakolaista. Suurin osa kuolemista on tapahtunut Pohjois-Afrikan ja Italian välisellä Keski-Välimeren reitillä.

Luvut saattavat olla vasta jäävuoren huippu, sillä Libyassa oleskelee tällä hetkellä 235 000 pakolaista, joista kymmenet tuhannet ovat yksinliikkuvia lapsia.

Väkivalta ja hyväksikäyttö yleistä

Yksinliikkuvat lapset turvautuvat yleensä salakuljettajiin ja maksavat vähitellen matkan edetessä, mikä altistaa heidät hyväksikäytölle.

– Jos yrität juosta, sinut ammutaan, jos lopetat työnteon, sinut hakataan. Se oli aivan kuin orjakauppaa, kertoo 16-vuotias Aimamo kokemuksestaan libyalaisella maatilalla.

Hän joutui työskentelemään tilalla kaksi kuukautta pystyäkseen maksamaan salakuljettajille.

- Kerran lepäsin vain viisi minuuttia ja mies hakkasi minut kepillä. Työnteon jälkeen meidät lukittiin sisään.

Myöskään seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole harvinaista. Italialaiset sosiaalityöntekijät kertoivat UNICEFille, että sekä tyttöjä että poikia on pakotettu prostituutioon Libyassa, ja osa tytöistä on raiskausten seurauksena raskaana Italiaan saapuessaan.

Käytettävissä ei ole luotettavia lukuja siitä, kuinka moni pakolainen kuolee, katoaa tai joutuu pakkotyöhön tai epämääräiseksi ajaksi vankeuteen matkan varrella.

- Jokaisella valtiolla – niin lähtö-, kauttakulku-, kuin kohdemailla – on velvollisuus suojella yksinliikkuvia lapsia, toteaa UNICEFin Euroopan pakolaiskriisin erityiskoordinaattori Marie Pierre Poirier.

- EU-maat ja muut kohdemaat pystyisivät käytäntöjään ja lainsäädäntöään muuttamalla takaamaan näille lapsille turvalliset ja lailliset reitit, Poirier jatkaa.

Tutustu raporttiin: Mediterranean Child Alert - Danger every step of the way

 

Julkaistu15.6.2016