Siirry sisältöön

”Jos on omaisuutta tai valtaa, on velvollisuus vaikuttaa”

Maria Bondestam Eva Ahlströmin säätiöstä kertoo miten ja miksi säätiö lahjoitti UNICEFin hätäapuun.

Eva Ahlströmin säätiö Näkökulma
Eva Ahlströmin säätiö

Kun pakolaiskriisi syksyllä 2015 saavutti Euroopan, Maria Bondestam ja muut Eva Ahlströmin säätiön naiset halusivat tehdä jotain. Kaikki säätiön lahjoituksiin varatut rahat kyseiselle vuodelle oli jo käytetty, mutta naiset päättivät, että pakolaisten hätään pitää pystyä vastaamaan. Varat saatiin kokoon ja säätiö lahjoitti UNICEFille 100 000 euroa pakolaisten auttamiseen.

– Koimme, että käsillä oli hätätilanne ja että tällaisten tilanteiden vuoksi säätiömme on olemassa, Maria Bondestam muistelee.

On hieno asia toimia oikein

Maria Bondestam on omaa sukuaan Ahlström ja toimii Eva Ahlströmin säätiön hallituksen puheenjohtajana. Yhteiskuntavastuun kantaminen on säätiön naisille tärkeä asia. Niin tärkeä, että he kokevat velvollisuudekseen kannustaa myös muita yrityksiä toimimaan.

– Jos on omaisuutta tai valtaa, on velvollisuus vaikuttaa – mutta se on myös etuoikeus. Toivon, että kaikki kokisivat hienona juttuna sen, että on mahdollista edistää oikeudenmukaisempaa maailmaa.

Tämä ajattelumalli juontaa juurensa jo Ahlstrom-yhtiöiden alkuajoilta. Yhtiöiden perustaja Antti Ahlström oli Bondestamin mukaan sen ajan feministi. Hän muun muassa ajoi naisille oikeutta kouluttautua ja periä. Antti Ahlströmin kuoltua 1896 hänen vaimonsa Eva Ahlström ryhtyi johtamaan liiketoimintaa ensimmäisenä naispuolisena teollisuusjohtajana Suomessa. Kumpikin puoliso harjoitti elämänsä aikana mittavaa hyväntekeväisyyttä tukemalla muun muassa sairaanhoitoa, koulutusta ja kulttuuria.

Kun Ahlstrom-konserni kansainvälistyi, yhtiöiden johto piti itsestään selvänä, että tehtaiden ympäristössä elävistä pidetään huolta – samaan tapaan kuin Antti ja Eva Ahlström Suomessa siihen aikaan, kun valtio ei vielä kyennyt pitämään huolta kansalaisistaan.

Yhteiskuntavastuun kantaminen on hyvää bisnestä

Bondestamin mielestä on selkeää, että yrityksen yhteiskuntavastuussa ei ole kyse vain eettisestä toiminnasta. Toimimalla oikeudenmukaisesti tehdään myös hyvää bisnestä.

– Jos tehtailla työskentelevät ihmiset eivät saa tarpeeksi ruokaa, he ovat väsyneitä. Jos heillä ei ole puhdasta vettä, he sairastuvat eivätkä tule töihin. Jos he ovat huolissaan lapsistaan, he eivät voi antaa koko työpanostaan. Mutta jos heihin investoi, he myös antavat enemmän työnantajalleen. Se on win-win-tilanne kaikille.

Bondestam ihmettelee, miksi tämä kuvio ei ole kaikille itsestään selvä.

– Johtuuko se siitä, että katsotaan vain muutama kvartaali eteenpäin? Minä olen ahlströmiläinen viidettä sukupolvea, lapseni kuudetta. Perheyrityksessä liiketoiminta on pitkäjänteisempää ja ymmärretään, että hyötyjen ei tarvitse näkyä heti.

Ei pelkkää puhetta

Perheyrityksessä on tärkeää näyttää esimerkkiä myös omille lapsille.

– Meidän perheessämme sanonta ”varallisuus velvoittaa” on aina ollut tärkeä. On kuitenkin turha puhua, jos ei itse tee mitään. Säätiön avulla näytämme lapsille konkreettisesti, että näin voi kantaa vastuuta.

Työ onkin jo kantanut hedelmää. Viime vuonna suvun 16–19-vuotiaat pojat päättivät alkaa pelata jalkapalloa kerran viikossa turvapaikanhakijanuorten kanssa. Pojat myös hankkivat tossut pelikavereilleen, jotka olivat saapuneet kentälle varvastossuissa.

Pojat oppivat saman tien myös sen, että hyvän tekemisestä voi olla muutakin hyötyä kuin hyvän mielen saaminen. Nuoret hakivat kesätöitä kovassa kilpailutilanteessa. Bondestam neuvoi poikia mainitsemaan hakemuksissaan, että he olivat tehneet vapaaehtoistyötä. Se auttoi heitä erottumaan hakijajoukosta.

UNICEF on vaikuttava kumppani

Eva Ahlströmin säätiö on tukenut UNICEFin työtä toimintansa alusta saakka. Säätiön tukema puhtaan veden, sanitaation ja hygienian pilottihanke Madhya Pradeshin osavaltion kouluissa Intiassa oli suuri menestys. Pilottihanke paransi 37 500 lapsen elämää. Kun osavaltio otti hankkeen ratkaisut käyttöön alueen kaikissa kouluissa, hankkeesta hyötyneiden lasten määrä nousi 10 miljoonaan.

– Meillä lahjoittajilla ei välttämättä ole asiantuntemusta kehitysyhteistyöstä. Siksi tarvitaan ehdottomasti luotettava kumppani. UNICEF on sellainen, Bondestam sanoo.

– Olen itse nähnyt, että UNICEFin tapa toimia on tehokas ja vaikuttava. YK-mandaattinsa ansiosta UNICEFilla on toimivat yhteistyösuhteet maiden hallituksiin. Kun rakenteet ovat olemassa, saadaan aikaan pysyviä muutoksia lasten elämään nopeasti ja tehokkaasti.

Palataan vielä säätiön hätäapulahjoitukseen pakolaisten hyväksi. Eräs lahjoituksesta seurannut asia ilahdutti Eva Ahlströmin säätiön naisia erityisesti.

– Oli hienoa nähdä, miten monet säätiöt ja organisaatiot vastasivat haasteeseemme ja lahjoittivat tavallista isompia summia pakolaisuudesta kärsivien ihmisten auttamiseen.

Julkaistu8.11.2016