Siirry sisältöön

Ex-lapsisotilaan arki: “Jos et puolusta itseäsi, kuolet”

Kolumbialainen Angelina oli vain 15-vuotias, kun hän liittyi vaaralliseen sissiryhmään Kolumbiassa. Kuuden vuoden jälkeen hän irtautui ryhmästä ja sai UNICEFilta tukea uuden elämän aloittamiseen. Tämä on Angelinan tarina.

"Angelina" Artikkeli
"Angelina"

Kotona oli paha olla. Niin paha, että menetin elämänhaluni. Karkasin ensimmäisen kerran kotoa 12-vuotiaana ja menin asumaan ystäväni luokse. Äitini tuli hakemaan minua, mutta karkasin aina uudestaan.

Kotikylässäni pyöri usein aseellisia sissiryhmiä. Mietin heidän joukkoonsa liittymistä, koska silloin varmasti kuolisin – ja sitä juuri halusin.

15-vuotiaana sain lapsen. Lapsen saaminen on iso vastuu enkä yhtään tiennyt mitä tehdä. Jätin lapsen kylään ja päätin liittyä sissiryhmään. Kävelin monta päivää sissien luokse viidakkoon.

Aluksi en tykännyt olla siellä, mutta sitten tutustuin mieheen, jonka kanssa olimme yhdessä vuoden. Sitten hän kuoli taisteluissa kaukana leiristämme. Sain kuulla hänen kuolemastaan vasta kuuden kuukauden jälkeen.

Kun itse olin ensimmäistä kertaa taisteluissa mukana, olin hyvin peloissani, sillä en osannut käyttää asetta. Itkin ja rukoilin Jumalalta voimaa jatkaa. Ihmiset eivät voi käsittää, kuinka rankkaa elämää se on. Jos et puolusta itseäsi, kuolet. Kerran melkein kuolin, kun luoti lensi ja sivalsi päälakeani. Minulla on yhä arpi siitä.

Eräänä päivänä kuulimme kamalan räjähdyksen. Yhtäkkiä ympärillämme oli sotilaita ja taivaalla lensi helikoptereita. Meidät oli saarrettu. Luulin todellakin, että nyt kuolen. Mutta en halunnut kuolla, en halunnut joutua vankilaan. En tiedä miten oikein onnistuin, mutta pääsin pakenemaan.

Silloin ajattelin äitiäni. Hän olisi musertunut jos olisin kuollut.

Olin todella nuori kun liityin sisseihin. Silloin tyttäreni oli vielä vauva enkä ollut läsnä kun hän kasvoi. En tule koskaan saamaan sitä aikaa takaisin.

Nyt kun olen jättänyt sissiliikkeen ja palannut kotiin, tyttäreni haluaa olla koko ajan kanssani. Hän sanoo, että rakastaa minua ja pyytää, etten lähtisi pois. Tyttäreni puheet itkettävät minua. En ole ollut kunnon äiti hänelle.

En koskaan menisi takaisin sissien luokse. Haluan mennä elämässäni eteenpäin. Vuodet sissien joukossa olivat hukkaan heitettyjä. Nyt olen joutunut aloittamaan elämäni alusta, pohjalta.

Toivon, että nuoret, jotka suunnittelevat sissiliikkeeseen liittymistä harkitsisivat päätöstään tarkkaan. Et voi vain liittyä ja kuvitella, että kaikki vain sujuu. Jos teet virheen, sissit voivat rankaista sinua tavalla josta et todellakaan pidä.

***

UNICEF auttaa väkivaltaisista ryhmistä vapautettuja lapsia:

  •         toimittamalla lapsille energiapitoista lisäravintoa
  •         antamalla psykososiaalista tukea
  •         auttaa lapsia löytämään perheensä
  •         kouluttamalla lapsia väliaikaisissa telttakouluissa

 

Julkaistu31.5.2016