Siirry sisältöön

25 järjestöä vaatii Suomea moninkertaistamaan pakolaiskiintiönsä

Maailmassa on enemmän pakolaisia kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan. Suomi voi omalta osaltaan tehdä enemmän poikkeuksellisen tilanteen ratkaisemiseksi. Siksi 25 kansalaisjärjestöä vaatii Suomea moninkertaistamaan pakolaiskiintiönsä.

Uutinen
Syyrialainen pakolaistyttö Bekaan laaksossa Libanonissa. © UNICEF/UN07743/Kljajo

Pakolaiskiintiötä nostamalla Suomi voi auttaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, kuten kidutuksen ja väkivallan uhreja, vammaisia, lapsia ja yksinhuoltajaäitejä.

Useat ministerit ja puoluejohtajat sekä tasavallan presidentti ovat tänä ja viime vuonna väläyttäneet mahdollisuutta nostaa Suomen vuosittaista pakolaiskiintiötä. Usein lupaus on sidottu siihen, että Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä laskee. Vaikka Suomeen saapui syksyllä 2015 poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita, tänä vuonna määrä laskenut jotakuinkin 2000-luvun normaalitasolle.

Hallitus ja eduskunta eivät ole kuitenkaan reagoineet muuttuneeseen tilanteeseen nostamalla kiintiötä. Pakolaiskiintiötä on päinvastoin jopa laskettu parista edellisvuodesta. Samaan aikaan maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden oikeuksia on leikattu vauhdilla. Järjestöt muistuttavat, että myös Suomella on vastuu auttaa historiallisen pakolaistilanteen ratkaisemisessa.

- Inhimillisiä ratkaisuja ei voida enää lykätä kriisimielialan varjolla. Päättäjillä olisi nyt mahdollisuus lunastaa puheensa moninkertaistamalla Suomen pakolaiskiintiö. Näin voimme auttaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, sanoo Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Suomen vuosittainen pakolaiskiintiö on ollut 750 lähes koko 2000-luvun ajan. Kiintiötä nostettiin Syyrian kriisin takia 1 050:een vuosina 2014 ja 2015. Tänä vuonna kiintiö laskettiin taas 750 paikkaan, vaikka humanitaarinen hätä Syyriassa vain pahenee.

Köyhät maat kantavat suurimman vastuun

Vastuu pakolaisten auttamisesta jakautuu epätasaisesti, sillä 86 prosenttia kaikista pakolaisista oleskelee kehittyvissä maissa. Esimerkiksi väkiluvultaan noin Suomen kokoisessa Libanonissa elää yli miljoona syyrialaista pakolaista.

Suomen kaltaisten vauraiden maiden on tehtävä osansa hädänalaisten auttamiseksi historiallisessa pakolaistilanteessa.

Muutamat maat ovat näyttäneet jo esimerkkiä. Norjan pakolaiskiintiö tälle vuodelle on 3 120. Kanada puolestaan on vastaanottanut vajaassa vuodessa yli 33 000 syyrialaista pakolaista. Kanadan viranomaiset käsittelevät vielä 25 000 kiintiöpakolaisen vastaanottamista. Myös Ruotsi on luvannut kasvattaa pakolaiskiintiötään lähiaikoina 1 900:sta 5 000:een.

Pakolaiskiintiön moninkertaistamista vaativat Amnesty International Suomen osasto, Suomen Pakolaisapu, Pakolaisneuvonta, Ihmisoikeusliitto, Kirkon Ulkomaanapu, Suomen UN Women, Suomen UNICEF, Pelastakaa Lapset, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Plan International Suomi, SOS-Lapsikylä, Väestöliitto, Suomen Mielenterveysseura, Seta, Naisasialiitto Unioni, Naisten Linja, Monika-Naiset liitto ry, Ensi- ja turvakotien liitto, Pro-tukipiste ry, Suomen somalialaisten liitto, Suomen Setlementtiliitto, Kehys ry, Raster-verkosto, Changemaker-verkosto ja Refuhome ry.

Tutustu järjestöjen kannanottoon kokonaisuudessaan.

Mikä pakolaiskiintiö?

Pakolaiskiintiö on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n suosittelema kestävä ratkaisu pakolaisten auttamiseksi silloin, kun paluu lähtömaahan tai pysyvä asettuminen oleskelumaahan ei ole mahdollista. Kiintiö on vastaanottajamaalle hallittu keino auttaa, sillä tulijat valitaan huolellisesti ja ihmiset siirretään järjestetysti pakolaisleireiltä vastaanottajavaltion kuntiin. UNHCR:n mukaan ensi vuonna lähes 1,2 miljoonaa pakolaista tarvitsee uudelleensijoittamista, mutta valtioiden olemassa olevat pakolaiskiintiöt vastaavat murto-osaa tästä.

Julkaistu17.11.2016