Siirry sisältöön

145 lapsisotilasta vapautettu Etelä-Sudanissa

Yhteensä 145 lapsisotilasta vapautettiin tänään kahdesta eri aseellisesta ryhmittymästä Etelä-Sudanissa. Se on suurin yksittäinen vapautus vuoden 2015 jälkeen, jolloin 1775 lasta saatiin vapaaksi. Arviolta 16 000 lasta on värvätty maassa aseellisiin joukkoihin joulukuussa 2013 alkaneiden taistelujen jälkeen.

Uutinen
Aseet kerättiin pois Cobra-ryhmään kuuluneilta lapsisotilailta keskiviikkona. © UNICEF/UN037267/Lomodong

- Toivomme, että vapautuksia tulee lisää ja että kaikki aseellisissa ryhmissä olevat lapset pääsevät takaisin perheidensä luo, sanoo UNICEFin Etelä-Sudanin johtaja Mahimbo Mdoe.

Vapautustilaisuudessa lapset riisuttiin aseista ja heille annettiin siviilivaatteet. Lapsille tehtiin terveystarkastus ja heidät rekisteröitiin UNICEFin tukemaa kuntoutusohjelmaa varten.

UNICEF tukee lasten kuntoutumista ja paluuta normaalielämään

Lapset asuvat seuraavat kuukaudet hoivakeskuksessa, kunnes heidän perheensä löydetään. Keskuksessa he saavat terapiaa ja tukea kotiutumiseen. Sopeutuminen takaisin normaalielämään voi olla haastavaa niin lapsille kuin yhteisöille, joihin he palaavat.

Lasten perheitä tuetaan kotiutumisen jälkeen kolmen kuukauden ruoka-avulla. Perheille annetaan myös esimerkiksi lehmä tai vuohia, jotka tuovat heille lisätuloja.

- Lapset tarvitsevat Etelä-Sudanissa suojelua ja normaalin elämän edellytykset. Teemme kaikkemme saadaksemme heidät kouluun ja tukeaksemme yhteisöjä niin, että lapsilla on vielä tulevaisuus edessään, Mdoe sanoo.

Julkaistu26.10.2016