Siirry sisältöön

Viisi tapaa valmistautua katastrofiin

Hyvällä katastrofivalmiudella säästetään ihmishenkien lisäksi rahaa ja aikaa.

Uutinen
Koululaisia harjoittelemassa maanjäristystilanteessa toimimista Indonesiassa. © UNICEF/PFPG2014-1355/Unknown

Maailman suurimmat hätäaputarvikkeiden toimittajat UNICEF ja Maailman ruokaohjelma WFP auttavat maita ympäri maailmaa varautumaan katastrofeihin. Työ tiivistyy viiteen ydinkohtaan.

1. Pidetään elintärkeät tarvikkeet lähellä

Tietyt alueet ovat alttiimpia tulville, maanjäristyksille ja muille kriiseille kuin toiset. Näille alueille varastoidaan valmiiksi hätäaputarvikkeita, jotta niitä on nopeasti saatavilla katastrofin sattuessa.

Tämän lähestymistavan hyöty nähtiin viime vuonna Tsadissa, jossa kolera uhkasi levitä. Maassa todettiin kymmeniä koleratapauksia, mutta tilanne saatiin hallintaan etukäteen sijoitettujen hätäaputarvikkeiden avulla. UNICEF pystyi toimittamaan ihmisille nopeasti lääkintätarvikkeita, saippuaa ja vedenpuhdistustabletteja.

2. Varmistetaan avun nopeus

Kun katastrofi iskee, kaikki tapahtuu viipymättä.

UNICEFilla tavaratoimitukset aloitetaan kriisin sattuessa Kööpenhaminan keskusvarastolta ja varainhankintatyö hätäapua varten kansallisissa komiteoissa, kuten Suomen UNICEFilla.

Tiedon liikkuminen on keskeinen asia. Tiedon pitää kulkea sekä katastrofialueelle että sieltä ulos. UNICEF on kehittänyt tiedonkulkua helpottamaan Rapid SMS -palvelun, joka analysoi tekstiviestillä lähetettyjä tietoja ja mahdollista nopean reagoinnin.

Kulkuyhteyksien pitää olla myös kunnossa potentiaalisilla katastrofialueilla. Syrjäisillä seuduilla on hyvä olla kiitorata, jotta niille saadaan apua myös sadekauden aikana, kun tiet ovat huonossa kunnossa.

3.  Koulutetaan työntekijöitä

UNICEF ja WFP kouluttavat työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita, jotta osaavia avustustahoja riittää katastrofin hetkellä. Koulutuksessa painotetaan paikallisten,  jo olemassa olevien valmistautumismekanismien, vahvistamista. Näin vältytään turhalta työltä.

Yksi harjoittelukeinoista on katastrofien simulointi. UNICEF ja WFP järjestivät viime vuonna 14 simulointitapahtumaa 12 maassa.

4. Tuetaan kansallista valmistautumistyötä

UNICEF tukee maiden hallituksia valmistautumaan mahdollisimman itsenäisesti katastrofeihin.

UNICEFin asiantuntijoita on muun muassa Madagaskarin hallituksen tukena, kun se suunnittelee ja hallinnoi katastrofiohjelmiaan. Tadzikistanissa ja Uzbekistanissa viranomaisia koulutettiin toimimaan yhdessä rajat ylittävän kriisin varalta.

Myanmarin hallitus sai UNICEFin ja WFP:n tukea logistiikkansa vahvistamiseksi. Pakistanissa hallitusta autettiin tuottamaan katastrofitietoutta lisäävää materiaalia, jonka avulla opettajat voivat kertoa lapsille mahdollisista katastrofeista.

5. Todistetaan, että valmistautuminen säästää ihmishenkiä, aikaa ja rahaa

UNICEF ja WFP uskovat, että varhainen valmistautuminen katastrofiin pelastaa ihmisiä, vähentää kustannuksia ja nopeuttaa avustustyön alkamista. Järjestöt ovat tutkineet asiaa sekä kansallisella tasolla että maailmanlaajuisesti. Tutkimus avustusoperaatioihin valmistautumisesta julkaistaan tämän vuoden alkupuolella.

Julkaistu20.1.2015