Siirry sisältöön

UNICEF: Miljoonat lapset jäämässä syrjään edistyksestä

Lähes puolet maailman köyhimmistä ihmisistä ovat lapsia, vaikka lasten osuus maailman koko väestöstä on yksi kolmannes.

Uutinen
Lapset leikkivät Shirichenan koulussa, Mhondorossa, noin 60 kilometrin päässä Zimbabven pääkaupungista Hararesta. © UNICEF/ZIMA2011-00015/Pirozzi

Kansainvälinen yhteisö pettää miljoonat lapset, ellei se uusissa kehitystavoitteissaan keskity kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin, UNICEF varoittaa.

UNICEFin Progress for Children: Beyond Averages -raportti käsittelee lapsiin liittyviä vuosituhattavoitteita. Vuosituhattavoitteiden asettamisesta sovittiin YK:n Millennium-kokouksessa vuonna 2000, ja niiden takaraja on kuluva vuosi. Päätös uusista tavoitteista köyhyyden vähentämiseksi tehdään YK:n huippukokouksessa syyskuussa 2015.

Huomattavaa on, että lapset ovat yliedustettuja maailman köyhimpien joukossa: lähes puolet maailman köyhimmistä ihmisistä ovat lapsia, vaikka lasten osuus maailman koko väestöstä on yksi kolmannes.

- Vuosituhattavoitteet auttoivat maailmaa toteuttamaan suuria edistysaskeleita – mutta näyttivät myös, kuinka monia lapsia olemme jättäneet jälkeen, toteaa UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake.

Raportti korostaa sitä, miten tärkeää köyhyyden vähentämisessä on tavoittaa heikoimmassa asemassa olevat lapset myös maiden sisällä. 

Koulun ulkopuolelle jääneiden lasten määrä väheni 45 prosenttia vuosien 1999 ja 2012 välillä – 106 miljoonasta 58 miljoonaan. Samalla erot rikkaiden ja köyhien lasten kouluun pääsyssä supistuivat. Maailmassa on kuitenkin edelleen lukuisia maita, joissa edistys ei ulotu köyhimpiin lapsiin.

Vaikka arviolta 93 prosenttia maailman peruskouluikäisistä lapsista pääsee kouluun, Länsi- ja Keski-Afrikassa köyhin viidennes lapsista jää kuusi kertaa todennäköisemmin koulun ulkopuolelle kuin rikkain viidennes. Alueella myös väestönkasvu haastaa edistyksen.

- Heikoimmassa asemassa oleviin täytyy panostaa erityistoimenpitein, jotta kaikki lapset pääsevät kouluun. Kun koulutus saadaan ulottumaan kaikkein köyhimpiin, se hidastaa myös väestönkasvua, sillä koulutetuilla äideillä on pienemmät perheet, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Jos heikoimmassa asemassa olevia lapsia ei tavoiteta, seuraukset voivat olla dramaattisia. Ennusteiden mukaan nykyisellä kehitysvauhdilla vuoteen 2030 mennessä noin 119 miljoonaa lasta kärsii edelleen aliravitsemuksesta ja puoli miljardia ihmistä joutuu tekemään tarpeensa ulkosalla, mikä riskeeraa lasten terveyden. Myöskään vuosituhattavoite saada pienten lasten kuolemat vähennettyä kahteen kolmasosaan ei nykytahdilla toteudu vielä kymmeneen vuoteen.

Hetemäki toteaa kehitysyhteistyön loiventavan nimenomaan eriarvoisuutta.

- Vahva talouskasvu ei todistettavasti ole nostanut mukanaan kaikkein köyhimpiä. Onkin todella valitettavaa, että Suomi nipistää juuri kaikkein köyhimmiltä leikatessaan kehitysapua radikaalisti, Hetemäki toteaa.

Lisätietoja

Inka Hetemäki, Suomen UNICEF ry, 040 545 4837, [email protected]

Kate Donovan, UNICEF New York, +1917 378 2128, [email protected]

Georgina Thompson, UNICEF New York, +1917 238 1559, [email protected] 

 

Progress for Children -raportti (pdf, englanniksi, julkaisuvapaa 23.6. klo 3):

https://media.unicef.fi/pub/public/Progress+for+Children_raportti.pdf

Julkaistu23.6.2015