Siirry sisältöön

UNICEF: Lapsille ja perheille myönnettävä humanitaarisia viisumeita

Neljännes Eurooppaan saapuvista pakolaisista on lapsia.

Uutinen
Kolmevuotias poika odotti pääsyä Serbiaan menevään junaan Gevgelijan kaupungissa Makedoniassa. © UNICEF/NYHQ2015-2067/Georgiev

Euroopalla on vielä vähän aikaa suojella kymmeniä tuhansia turvaa hakevia lapsia ennen talven tuloa.

- Satunnaiset hyväntahdon eleet eivät nyt yksin riitä. Pakolaisia on autettava Euroopan valtioiden yhteisin toimin, esimerkiksi ottamalla käyttöön humanitaariset viisumit ja sijoittamalla turvapaikanhakijoita tasapuolisesti EU-maihin, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Humanitaarisen viisumin avulla suojelun tarpeessa oleva voisi matkustaa laillisesti  siihen maahan, josta hän haluaa hakea turvapaikkaa. Tavallista viisumia ei myönnetä turvapaikanhakutarkoitukseen, jolloin ihmiset joutuvat turvautumaan vaarallisiin laittomiin reitteihin.

- Myös pakolaiskiintiöiden kasvattaminen on yksi keino vähentää perheiden tarvetta riskeerata henkensä vaarallisella matkalla Eurooppaan, Hetemäki sanoo.

Noin neljännes Euroopasta turvaa hakeneista ihmisistä on ollut lapsia tänä vuonna.

Yli 106 000 lasta on hakenut Euroopasta turvapaikkaa tämän vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana. Turvaa hakevien lasten määrä on kasvanut 75 prosentilla viime vuodesta.

Monet Eurooppaan saapuvat pakolais- ja siirtolaislapset elävät alkeellisissa ja ahtaissa tiloissa, joissa he ovat suuressa vaarassa joutua kaltoinkohdelluksi ja hyväksikäytetyiksi. Moni lapsista nukkuu ulkona, mikä riskeeraa heidän terveytensä.

Lapsia on nyt autettava yhteisin toimin, jotta lisäkuolemilta ja kärsimyksiltä tulevina kuukausina vältytään.

Pakolais- ja siirtolaislapsista pystytään huolehtimaan kunnolla vain, jos Eurooppa sopii yhteisistä toimenpiteistä ja tasaisesta vastuunjaosta. UNICEF vaatii Euroopan valtioita ryhtymään lasten ja perheiden osalta seuraaviin toimiin:

  • Turvalliset ja lapsiystävälliset vastaanottotilat, pääsy terveydenhuoltoon, psyykkisen tuen saanti, mahdollisuus lepoon ja leikkiin ja pääsy kouluun.
  • Lisää sijoituspaikkoja turvapaikanhakijoille eri Euroopan maissa sekä humanitaariset viisumit lapsille ja heidän perheilleen. Turvapaikkahakuprosessiin pitää päästä nopeasti, ja prosessissa tulee aina huomioida lapsen etu.
  • Konfliktimaista tulevien pakolaisten vastaanottamiseen tulee sitoutua vahvemmin, jotta ihmisten ei tarvitse riskeerata henkeään matkalla Eurooppaan.
  • Tehostetut etsinnät ja pelastustoimet merellä ja maissa.
  • Nopeutetut perheenyhdistämisohjelmat yksin liikkuville ja vanhemmistaan erossa oleville lapsille.
  • Riittävä määrä lastensuojelun ammattilaisia huolehtimaan ja neuvomaan lapsia ja perheitä.

YK:n lasten oikeuksien sopimus velvoittaa valtioita kaikkien lasten suojeluun, riippumatta siitä, ovatko lapset lähteneet kotimaastaan ja ovatko he pakomatkalla maalla tai merellä tai määränpäämaansa rannikolla.

UNICEF kehottaa kansainvälistä yhteisöä puuttumaan pakolaisuuden perimmäisiin syihin käyttämällä voimakkaampia diplomaattisia keinoja konfliktien lopettamiseksi. Lisäksi kansainvälisen yhteisön tulee turvata kehitys- ja humanitaarinen apu lähtömaissa.

Lisätietoja:

Inka Hetemäki, ohjelmajohtaja, Suomen UNICEF ry, 040 545 4837, [email protected]

Julkaistu7.9.2015