Siirry sisältöön

UNICEF: Etelä-Sudania uhkaa nälkäkatastrofi

Ruoan puute on pakottanut suuren määrän ihmisiä jättämään kotinsa.

Uutinen
Angelina Michaelin kaksivuotias tytär Wal Par (äidin vieressä) kärsi vakavasta aliravitsemuksesta elokuussa 2014. Lapsi sai hoitoa UNICEFin kumppanin ylläpitämässä sairaalassa lähellä Bentiun kaupunkia. Kuvassa myös Michaelin 4-vuotias tytär, Sunday Par.

UNICEF vaatii Etelä-Sudanin sotivia osapuolia noudattamaan maanantaina solmittua tulitaukosopimusta. Konfliktista kärsineitä alueita uhkaa järjestön mukaan "katastrofaalinen ruoan puute", jos taistelut jatkuvat.

Tällä viikolla julkaistun asiantuntijaraportin mukaan ruokaturva on heikentynyt rajusti konfliktialueilla. Raportin julkaisi asiantuntijaryhmä, joka ylläpitää ruokaturvatilannetta kuvaavaa IPC-asteikkoa.

UNICEFin mukaan suuri määrä ihmisiä on joutunut jättämään kotinsa ruoan puutteen vuoksi. Vain avun pikainen lisääminen konfliktialueilla voi pelastaa tilanteen.

- UNICEFin täytyy päästä auttamaan syrjäisille seuduille, jotka ovat ulottumattomissa taistelujen takia. Juuri näillä alueilla kriisi on muodostumassa, sanoo UNICEFin Etelä-Sudanin toimiston johtaja Jonathan Veicht.

- Tulitaukosopimuksen osapuolien täytyy päästä pitkäkestoiseen sopuun tai edessä on yltyvä ruokakriisi kuivan kauden päätteeksi, Veicht jatkaa.

UNICEF arvioi, että vähintään 229 000 lasta on vakavasti aliravittu. Määrä on kaksinkertaistunut siitä, kun konflikti vähän yli vuosi sitten alkoi. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto OCHAn mukaan ruoka uhkaa loppua noin 2,5 miljoonalta ihmiseltä alkuvuoden aikana.

UNICEF yhteistyökumppaneineen auttoi vuonna 2014 lähes sataatuhatta vakavasti aliravittua lasta. Tänä vuonna tavoite on kasvattaa määrä 137 000 lapseen.

UNICEF on lisäksi auttanut satoja tuhansia ihmisiä rekisteröimällä huoltajistaan eroon joutuneita lapsia sekä järjestämällä perusterveydenhoitoa, koulutusta ja puhdasta vettä.

Auttaakseen ruoan puutteesta kärsiviä vuonna 2015 UNICEF tarvitsee 34 miljoonaa dollaria eli noin 29,8 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Mercy Kolok, tiedottaja, UNICEF Etelä-Sudan, puh. +211 (0) 955 639 658, [email protected]

James Elder, viestintäjohtaja, UNICEF Itä- ja Etelä-Afrikka, puh. +254 71558 1222, [email protected], twitter @1james_elder

Minna Suihkonen, tiedottaja, Suomen UNICEF ry, pu. 040 5511 055, [email protected]

Julkaistu5.2.2015