Siirry sisältöön

Neljä uutta kuntaa tavoittelee UNICEFin tunnustusta

Kirkkonummi, Lohja, Pori ja Tammela haluavat lapsiystävällisiksi kunniksi.

Uutinen

Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen voi saada kunta, joka sitoutuu edistämään lapsen oikeuksien toteutumista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lapsivaikutusten arviointia ja lasten kuulemista osana päätöksentekoa.

– Kunnat ovat avainasemassa lapsen oikeuksien toteutumisessa, sillä niissä tehdään suuri osa lasten ja perheiden arkeen vaikuttavista päätöksistä. UNICEF haluaa Lapsiystävällinen kunta -mallin kautta tukea kuntia tässä tehtävässä, sanoo UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

UNICEFin mallin mukainen kehittämistyö alkaa Kirkkonummella, Lohjalla, Porissa ja Tammelassa vuoden 2016 alussa ja kestää kaksi vuotta. Tämän jälkeen UNICEF voi myöntää kunnille Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.

Mallin toteuttaminen ei vaadi kunnalta rahaa, vaan aikaa ja halua tarkastella ja kehittää toimintaa lapsen oikeuksien näkökulmasta. Lapsiystävällinen toimintatapa on usein myös taloudellisesti kannattava.

– Kunta voi jopa säästää rahaa, jos päätösten vaikutukset lapsiin arvioidaan huolellisesti jo valmisteluvaiheessa, sanoo UNICEFin asiantuntija Ira Custódio.

– Toisaalta taloudellisesti vaikeina aikoina on tärkeää varmistaa, että resurssit käytetään oikeudenmukaisesti. Lapset ovat aikuisista riippuvaisia eivätkä voi esimerkiksi äänestää. Siksi päättäjien velvollisuus on arvioida aina, miten tehtävät päätökset vaikuttavat lasten hyvinvointiin, Custódio jatkaa.  

”Ilman mallia olisimme vielä kiperämmässä paikassa”

Entuudestaan Lapsiystävällinen kunta -mallissa on mukana kahdeksan kuntaa. Hämeenlinnan kaupunki on toistaiseksi ainoana saanut UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.

Hämeenlinnan tilaajajohtaja Markku Rimpelän mukaan malli on ennen kaikkea muuttanut kaupungin päättäjien ajattelutapaa.

– Päättäjät pohtivat nyt päätösten vaikutuksia lapsiin. Nyt kun taloudelliset ajat ovat tiukkoja, olisimme ilman mallia vielä kiperämmässä paikassa.

Lapsiystävällinen kunta -mallin tuella Hämeenlinnassa on myös panostettu lasten osallistumiseen. Tänä vuonna nuoret saivat esimerkiksi päättää itse 30 000 euron jaosta omien aloitteidensa tukemiseen.

Lapsiystävällinen kunta perustuu UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin, jota on toteutettu vuodesta 1996. Suomeen malli tuotiin vuonna 2012.  

 

Lisätietoja

Ira Custódio, Suomen UNICEF ry, Lapsiystävällinen kunta -asiantuntija, 050 5918 525, [email protected]

Markku Rimpelä, Hämeenlinna, tilaajajohtaja, puh 0400 712 219

 

Uudet kunnat:

Kirkkonummi, Hannele Kujala, sivistystoimenjohtaja, 040 505 1015, [email protected]
Lohja, Katri Kalske, sivistysjohtaja, 044 374 1541, [email protected]
Pori, Jaana Laitinen-Pesola, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, 040 595 1772, [email protected]
Tammela, Kalle Larsson, kunnanjohtaja, 0400 695 679, [email protected]

Lue lisää: www.unicef.fi/unicef/tyomme-suomessa/lapsiystavallinen-kunta/

Kysymyksiä ja vastauksia lapsiystävällisestä kunnasta:
www.unicef.fi/unicef/tyomme-suomessa/lapsiystavallinen-kunta/kysymyksia-ja-vastauksia/

Julkaistu2.6.2015