Siirry sisältöön

”Koulutyttöjen sieppaus vain yksi loputtomista tragedioista Nigeriassa”

Boko Haramin ja hallituksen konflikti on ajanut 800 000 lasta pakolaisiksi. UNICEF tekee kaikkensa Nigerian lasten auttamiseksi.

Uutinen
Evelyn joutui pakenemaan suin päin Boko Haramin iskua vuoden ikäisen tyttärensä kanssa ja joutui eroon 5-vuotiaasta Wisdom-pojastaan. Wisdom onneksi löytyi, ja nyt äiti ja lapset asuvat yhdessä pakolaisleirillä Yolan kaupungissa. Miehestään Evelyn ei ole kuullut mitään iskun jälkeen.

Tänään tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Boko Haram -kapinallisliike sieppasi yli 200 koulutyttöä Chibokissa, Koillis-Nigeriassa. Vuoden aikana pakolaislasten määrä alueella on yli kaksinkertaistunut, kertoo UNICEFin tuore raportti.

Kaikkiaan noin 800 000 lasta on joutunut jättämään kotinsa väkivaltaisuuksien seurauksena.

- 200 tytön sieppaus Chibokissa on vain yksi loputtomista tragedioista, jotka toistuvat valtavalla mittakaavalla ympäri Nigeriaa ja lähialuetta, sanoo UNICEFin Länsi- ja Keski-Afrikan toimiston johtaja Manuel Fontaine.

- Joukoittain tyttöjä ja poikia on kadoksissa – siepattuina, värvättyinä, hyökkäysten uhreina tai pakotettuina pakenemaan väkivaltaa. Heillä on oikeus saada lapsuutensa takaisin, Fontaine jatkaa.

Alueen konfliktilla on musertavat vaikutukset lasten elämään. Boko Haram käyttää lapsia riveissään niin sotilaina kuin tiedustelijoina ja kantajina. Tytöt ja naiset ovat alttiita pakkoavioliitoille ja pakkotyölle, minkä lisäksi raiskaukset ovat yleisiä.

Myös koulujen oppilaat ja opettajat ovat olleet suoraan hyökkäysten kohteina – yli 300 koulua on vaurioitunut ja ainakin 196 opettajaa ja 314 oppilasta on tapettu.

Näin UNICEF auttaa Nigeriassa

UNICEF on tehostanut humanitaarista apuaan Koillis-Nigerian kriisiin yhdessä kumppaniensa kanssa:

  •  olemme järjestäneet yli 60 000 lapselle psykososiaalista tukea viime puolen vuoden aikana
  •  toimitamme puhdasta vettä ja järjestämme elintärkeitä terveyspalveluja
  •  järjestämme lapsille tilapäisiä koulutiloja
  • toimitamme hätäapuravintoa lasten aliravitsemuksen hoitoon

UNICEFin humanitaarinen työ on kuitenkin vaakalaudalla valtavan rahoitusvajeen vuoksi. Tänä vuonna Nigeriassa tehtävän työn rahoituksesta on koossa vasta 15 prosenttia.

Kriisi vaikuttaa myös muun muassa Nigeriin, jonka rahoituksesta on koossa vasta kaksi prosenttia ja Tšadiin, jota on rahoitettu ainoastaan yksi prosentti. UNICEFin työ perustuu kokonaan vapaaehtoisiin lahjoituksiin.

Nigeria on Afrikan väkirikkain valtio, jonka 177 miljoonasta asukkaasta yli 40 miljoonaa on lapsia.

UNICEF on toiminut Nigeriassa vuodesta 1953. Tuolloin UNICEFin mandaatti laajeni virallisesti eurooppalaisten lasten auttamisesta YK:n lastenjärjestöksi kaikkialla maailmassa.

 

Julkaistu13.4.2015