Siirry sisältöön

Kansainvälinen huipputapahtuma Helsingissä vauhdittaa innovaatioita maailman lasten hyväksi

UNICEFin ja Suomen ulkoministeriön Start up to scale up: Global Innovations for Children and Youth Summit haastaa eri alojen osaajat etsimään ratkaisuja heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi. Kansainvälinen innovaatiotapahtuma järjestetään 9.–10. marraskuuta Helsingissä Finlandia-talolla yhteistyössä kasvuyritys- ja sijoitustapahtuma Slushin kanssa.

Uutinen
Nuoret ”U-reportterit” lukevat kännykästään ebolan leviämisen ehkäisemisestä kertovia viestejä naapurustolleen West Pointin kaupunginosassa Monroviassa, Liberiassa. U-report on UNICEFin kehittämä tekstiviestipohjainen palvelu, jonka avulla kehitysmaiden nuoret voivat kertoa mielipiteitään sekä vastaanottaa ja levittää tietoa.© UNICEF/NYHQ2015-0133/Naftalin

Innovaatiot ovat avainasemassa kehitysongelmien ratkaisemisessa ja yhteiskunnan muutoksessa. Vaikka maailman lasten tilanne on parantunut merkittävästi viimeisten vuosikymmenien aikana, on lasten oikeuksien toteutumisessa edelleen vakavia puutteita. Sekä tuotteisiin että toimintamalleihin liittyviä innovaatioita tarvitaan lisää, ja olemassa olevat ratkaisut on saatava nopeammin ja laajemmin käyttöön.

Start up to scale up -tapahtuma vauhdittaa innovaatioiden syntyä ja leviämistä rakentamalla ennakkoluulottomia kumppanuuksia sekä etsimällä uusia rahoitusmalleja. Tapahtumaan saapuu suuryritysten, start up -yritysten, YK-järjestöjen, kansalaisjärjestöjen, yliopistojen ja eri maiden hallitusten avainhenkilöitä sekä rahoittajia.

- Tavoite on haastaa eri alojen avainhenkilöt muuttamaan ajatteluaan ja toimintaansa, jotta kehitysyhteistyöllä saataisiin lisää tuloksia maailman lasten hyväksi, toteaa Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

Start up to scale up -tapahtuma heijastaa kehitysyhteistyön muutosta, jossa eri toimijat yhdistävät voimansa. Esimerkiksi yritysten ja yliopistojen rooli on vahvistunut järjestöjen ja hallitusten kumppaneina.

- Innovaatiot ja uudenlaiset kumppanuudet ovat avainroolissa maailman kehitysongelmien ratkaisemisessa. Sekä Suomella että UNICEFilla on pitkä kokemus innovaatiotoiminnan kehittämisestä. Haluamme nyt yhdessä kutsua kehitysyhteistyön ja innovaatiotoiminnan osaajat Suomeen etsimään uusia ratkaisuja maailman lasten hyväksi, sanoo Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.

Suomi ja UNICEF ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä innovaatioiden edistämisessä: Esimerkiksi Suomen UNICEFin UniWASH -hankkeessa Ugandassa Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto tekevät yhteistyötä Biolanin, ugandalaisten yritysten ja Makereren yliopiston kanssa. Suomen kehitysyhteistyövaroilla rahoitetussa hankkeessa rakennetaan veteen ja sanitaatioon liittyviä innovatiivisia ratkaisuja, joiden avulla ugandalaisten koululaisten hygienia, terveys ja koulunkäyntimahdollisuudet paranevat.

UNICEF on tänä keväänä terävöittänyt innovaatiotoimintaansa perustamalla rahaston, joka tarjoaa rahoitusta UNICEFin omille korkean riskin innovaatiohankkeille. Rahaston pääoma on alkuvaiheessa neljä miljoonaa dollaria, ja sen perustajajäseniä ovat UNICEFin lisäksi Disney ja Tanskan valtio. Tällä hetkellä UNICEFilla on käynnissä noin 300 innovaatiohanketta ympäri maailmaa.

Start up to scale up on tarkoitettu pääasiassa kutsuvieraille. Tapahtumaan voi osallistua myös webcastin ja sosiaalisen median kautta. Se järjestetään yhteistyössä 11.–12. marraskuuta Helsingissä järjestettävän Slush-tapahtuman kanssa.

Kuvat
Kuvia UNICEFin innovaatiotyöstä sekä tapahtuman logot: 
www.unicef.fi/summit/media

Lisätiedot

www.unicef.fi/summit ja www.unicefstories.org/
www.formin.fi

Vastuuvirkamies Marjaana Ettala, ulkoasiainministeriö, p. 0295 351 683, [email protected]

Viestintäjohtaja Jussi Kivipuro, Suomen UNICEF ry, p. 040 772 3407, [email protected]

 

Esimerkkejä UNICEFin innovaatioista

U-report.Tekstiviestipalvelu, jonka avulla tavalliset ihmiset kehitysmaissa saavat äänensä kuuluviin. U-Report otettiin käyttöön vuonna 2011 Ugandassa, jossa nuoret ”U-reportterit” kertovat sen avulla havaintojaan ja ideoitaan oman yhteisönsä kehitykseen liittyvistä asioista. Ohjelma on käytössä 14 maassa ja yli 700 000 ihmistä käyttää sitä viikoittain. Viestit analysoidaan reaaliajassa avoimen lähdekoodin RapidPro-ohjelmalla. Vuoden 2015 aikana U-Report otetaan todennäköisesti käyttöön noin 20 maassa.

EduTrac and mTrac.Palvelujen avulla kerätään perusmatkapuhelimilla reaaliaikaista informaatiota, joka auttaa vahvistamaan koulutus- ja terveysjärjestelmiä sekä tehostaa kentällä työskentelevien työntekijöiden työtä. Palvelujen avulla on raportoitu muun muassa miljoonien dollarien arvoisten lääketoimitusten sijaintipaikoista Ugandassa ja kuuden miljoonan koulukirjan toimitustilanteesta Nigeriassa. mTrack-ohjelman avulla on luotu reaaliaikainen syntymärekisteröinnin järjestelmä Nigeriassa. EduTrac otettiin käyttöön Afganistanissa, ja se on leviämässä seitsemään maahan vuoden 2016 loppuun mennessä. mTrac pilotoitiin Ugandassa, ja se levinnee kuuteen maahan vuoden 2016 aikana.

Internet of Good Things (IoGT).IoGT on joukko mobiilikäyttöisiä, internetiin perustuvia sovelluksia, joiden avulla jaetaan elintärkeää tietoa ja suosituksia avun tarpeessa oleville ihmisille, joilla ei ole pääsyä internetiin. Palvelun avulla voidaan esimerkiksi jakaa tietoa ebolasta, terveydestä ja hygieniasta sekä lasten oikeuksista. IoGT-palvelua jaetaan eri alustojen kautta yhdeksässä maassa, ja se saattaa olla käytössä jopa sadassa maassa tämän vuoden loppuun mennessä.

By Youth For Youth (BYFY).BYFY-ohjelma auttaa heikossa asemassa olevien yhteisöjen nuoria identifioimaan ja analysoimaan omaan elämäänsä vaikuttavia ongelmia ja ryhtymään toimiin niiden ratkaisemiseksi. Ohjelman ydin on kolmipäiväinen työpaja, jossa nuoret osanottajat oppivat ihmiskeskeistä suunnittelua, luovaa ideointia, prototyyppien luomista ja käyttäjätestausta. Ohjelma on pilotoitu Kosovossa ja sen elementtejä on käytössä Nepalissa. Ohjelman käyttöönottoa suunnitellaan kuudessa maassa 2015-2016.

Lisää tietoa ja esimerkkejä UNICEFin innovaatioista Innovation at UNICEF -esitteessä (pdf, englanniksi).

Julkaistu26.6.2015