Siirry sisältöön

Joka viides ebolaan sairastunut on lapsi

UNICEFin tuoreessa ebolaraportissa kerrotaan epidemian vaikutuksista lapsiin.

Uutinen
Puolitoistavuotias Tamba menetti äitinsä ebolalle ja joutui 21 päiväksi karanteeniin tartuntavaaran vuoksi. Ebolasta selvinnyt Rose Komano leikitti Tambaa UNICEFin tukemassa keskuksessa Guineassa tammikuussa 2015.

Noin joka viides ebolapotilaista on lapsi, kerrotaan UNICEFin tiistaina julkaisemassa raportissa. Tartunta on todettu tähän mennessä yli 24 000 ihmisellä, joista noin 5 000 on lapsia.

Uusien tartuntojen määrä on pudonnut murto-osaan epidemian vaikeimmasta vaiheesta, mutta tammikuun lopulta lähtien merkittävää pudotusta ei ole tapahtunut. Tautitapaukset keskittyvät kuitenkin entistä pienemmälle maantieteelliselle alueelle, mikä helpottaa avustustyötä.

- Epidemia ei ole ohi ennen kuin uusien tautitapausten määrä on nolla ja jokainen tartunta on jäljitetty ja hoidettu, painottaa UNICEFin ebolakoordinaattori Barbara Bentein.

- Samaan aikaan peruspalvelut on saatava kuntoon, Bentein jatkaa.

Ebolaepidemia romahdutti lasten terveydenhuollon kriisin koskettamissa maissa, kun valtioiden resurssit valuivat epidemian hoitoon.

Tavoitteena paremmat terveyspalvelut

UNICEF on ebolatyön ohessa rokottanut tuhansia lapsia tappavia tauteja, kuten tuhkarokkoa vastaan, vahvistanut terveydenhuoltojärjestelmiä ja auttanut minimoimaan tartunnan riskiä kouluissa.

Järjestön tavoitteena on rakentaa pahiten ebolasta kärsiviin maihin Guineaan, Liberiaan ja Sierra Leoneen paremmat terveyspalvelut kuin ennen epidemiaa.

Raportissa kerrotaan paikallisten ihmisten suuresta roolista epidemian tukahduttamisessa.

Esimerkiksi Liberiassa 72 prosenttia ihmisistä tietää, että ebolaan sairastunut ihminen paranee todennäköisemmin, kun hänet viedään hoitoon. Aiemmin monet ebolaan sairastuneet jäivät kotiin, mikä vauhditti taudin leviämistä.

Ebolaepidemian vaikutukset lapsiin

Ebola alkoi levitä Länsi-Afrikassa joulukuussa 2013. Tautiin on kuollut noin 10 000 ihmistä.

Epidemialla on ollut valtavat vaikutukset alueen lapsiin, joita on noin yhdeksän miljoonaa. Noin viisi tuhatta lasta on sairastunut, 16 000 on jäänyt taudin takia orvoksi ja pahimmillaan viisi miljoonaa on kärsinyt koulujen sulkemisesta.

» AUTA LAPSIA, LAHJOITA UNICEFIN HÄTÄAPUUN


Lisätietoja:

Ebola: Getting to Zero -raportti
Tästä on kyse: Ebolaepidemia

Julkaistu17.3.2015