Siirry sisältöön

Eva Ahlströmin säätiöltä 100 000 euroa pakolaislasten auttamiseen - ”Haastamme kaikki mukaan kantamaan vastuuta”

Historiallisen suuri pakenevien lasten määrä sai säätiön toimimaan.

Uutinen
Syyrialaistyttö telttansa edessä epävirallisella pakolaisleirillä Bekaan laaksossa Libanonissa. Noin viiden miljoonan asukkaan maassa asuu jo yli miljoona syyrialaista pakolaista. © UNICEF/MENA2014-00052/Romenzi

Eva Ahlströmin säätiö on tehnyt merkittävän lahjoituksen UNICEFin hätäapuun.

- Maailmassa on tällä hetkellä 30 miljoonaa pakenevaa lasta – enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Haluamme kantaa osamme yhteiskuntavastuusta ja haastaa myös muut tekemään samoin, toteaa Maria Bondestam, Eva Ahlströmin säätiön hallituksen puheenjohtaja.

- Koska sitten auttaisimme jos emme nyt? Bondestam sanoo. 

Tällä hetkellä suurimman vastuun pakenevista lapsista kantavat konfliktimaiden naapurimaat, jotka eivät pysty huolehtimaan edes omista lapsistaan.

Esimerkiksi Libanonissa on nyt enemmän syyrialaisia pakolaislapsia kuin mitä Libanonissa on koulupaikkoja omille lapsille. Syyrian rajalla Libanonin Bekaan laaksossa joka toinen asukas on pakolainen, ja hätäapua tarvitsee koko yhteisö.

UNICEF tekee työtä kaikissa niissä maissa, joista tällä hetkellä paetaan.

- Hätäavulla lapset pidetään hengissä, mutta he saavat myös mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa ehjiksi aikuisiksi kriisistä huolimatta. Maailmalla ei ole varaa menettää kokonaista sukupolvea, tulevaa alueen vakauden rakentajaa, sanoo Inka Hetemäki, Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja.

Ihmiset vaarantavat juuri nyt oman ja lastensa hengen päästäkseen Eurooppaan. Jo viidettä vuotta jatkuvalle Syyrian sodalle ei ole näkyvissä loppua, ja olot pakolaisleireillä ovat sietämättömät. Ilman lisäapua Syyriaan ja sen naapurimaihin yhä useampi lapsi joutuu vaaralliselle pakomatkalle.

Pakolaiskriisin syihin puuttuminen on ainoa kestävä tapa hoitaa sitä. Yrityksillä ja muilla kykenevillä tahoilla on nyt hyvä hetki toimia konkreettisesti arvojensa mukaisesti, Bondestam sanoo.

UNICEF tarvitsee tälle vuodelle noin 903 miljoonaa dollaria eli noin 807 miljoonaa euroa hätäapuohjelmiensa toteutukseen yksin Syyriassa ja lähialueella. Summasta on koossa alle puolet.

YK-asemastaaan huolimatta UNICEF saa kaikki varansa vapaaehtoisina lahjoituksina.

 

Lisätietoja:

Pakenevat lapset – Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki, [email protected] puh. 040 5454837 sekä tiedotuspäällikkö Kirsi Haru, [email protected], puh. 040 7666926

Yritysyhteistyö – Suomen UNICEFin yritysyhteistyöpäällikkö Nina Vähäpassi, [email protected], puh. 050 5056467

 

 ****

 Eva Ahlströmin Säätiö keskittyy hädässä olevien naisten, lasten ja nuorten tukemiseen. Säätiö on perustamisestaan lähtien ollut Suomen UNICEFin merkittävä kumppani tukemalla UNICEFin pitkäjänteistä työtä.

Julkaistu16.9.2015