Siirry sisältöön

Etelä-Sudanissa 400 000 lasta pääsee takaisin kouluun

Noin 70 prosenttia konfliktialueiden kouluista on suljettu.

Uutinen
Kampanjan avajaisseremoniaa vietettiin Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa. © UNICEF/NYHQ2015-0233/Campeanu

Noin 400 000 lasta pääsee takaisin kouluun seuraavan vuoden aikana Etelä-Sudanissa. Lasten koulunkäynti on keskeytynyt yli vuoden jatkuneen sisällissodan seurauksena.

UNICEF ja Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir Mayardit käynnistivät "Takaisin kouluun" -kampanjan viime viikon torstaina maan pääkaupungissa Jubassa. Kampanjasta hyötyvät lapset joka puolella maata.

- Konfliktialueilla sijaitsevista 1 200 koulusta noin 70 prosenttia on suljettu. Tämä nostaa esiin pelon, että kokonainen sukupolvi jäisi jälkeen sisällissodan takia, sanoo UNICEFin Etelä-Sudanin toimiston johtaja Jonathan Veitch.

UNICEF tarjoaa konfliktista kärsiville lapsille kattavan koulutusohjelman. Ohjelmasta hyötyvät 3-17-vuotiaat lapset, jotka pääsevät esi- ja peruskouluun sekä saavat tukiopetusta ja psykososiaalista tukea.

- Koulutus on tärkein yksittäinen asia, joka kehittää maata taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurillisesti. Se on myös ihmisoikeus, Veitch painottaa.

Etelä-Sudanin koulutusjärjestelmä oli erittäin heikko jo ennen konfliktia. Vain noin 42 prosenttia kouluikäisistä lapsista oli opetuksen piirissä ja kymmenen prosenttia suoritti peruskoulun loppuun.

UNICEF tekee koulukampanjassaan yhteistyötä lähes 20 kansainvälisen ja paikallisen tahon kanssa. Tarkoituksena on tavoittaa 200 000 lasta konfliktialueilla ja toiset 200 000 lasta konfliktialueiden ulkopuolella. Lisäksi tuhansille opettajille ja muille kasvatusalan ammattilaisille annetaan lisäkoulutusta.

- Olemme sijoittaneet huimasti tarvikkeisiin ja opetukseen, mutta tarvitsemme vielä 12 miljoonaa dollaria (n. 10,5 miljoonaa euroa), jotta saisimme kaikille lapsille peruskoulutarvikkeet. Kampanjassa sijoitetaan 100 dollaria jokaisen lapsen koulutukseen. Se on pieni hinta siitä toivosta ja mahdollisuudesta, jonka se tuo mukanaan.

Lahjoita hätäapuun

Julkaistu24.2.2015