Siirry sisältöön

9-vuotias tyttö vapautui aseryhmästä Etelä-Sudanissa

Lapsisotilaita vapautettiin kolmannen kerran tänä vuonna Etelä-Sudanissa.

Uutinen
Kyseessä oli kolmas kerta tänä vuonna, kun lapsisotilaita vapautettiin Etelä-Sudanissa. Kuva on toisesta vapautustilaisuudesta. © UNICEF/NYHQ2015-0204/Rich

Lauantaina eteläsudanilaisesta aseryhmästä vapautui 250 lasta. Joukossa oli neljä tyttöä, joista nuorin on vain 9-vuotias.

Sunnuntain ja maanantain aikana maan itäosissa sijaitsevassa Lekuangolen kylässä oli määrä vapauttaa vielä 400 lasta lisää.

Lasten vapautuminen on osa historiallisen suurta, noin 3 000 lasta koskevaa operaatiota. Tähän mennessä vapaaksi on päässyt 1 300 lasta. Nyt mukana oli ensimmäisen kerran tyttöjä.

UNICEF ja Etelä-Sudanin aseistariisuntakomissio tukevat vapautettuja entisiä lapsisotilaita. Lapsille tarjotaan paikka hoitokeskuksessa, jossa he saavat ruokaa, vettä ja vaatteita sekä terveydenhoitoa ja psykologista tukea. Lisäksi lapset rekisteröidään ja heidän perheensä etsitään.

Lasten värvääminen kiihtynyt

UNICEFin Etelä-Sudanin toimiston johtajan Jonathan Veitchin mukaan lasten värvääminen on kiihtynyt maassa.

- Olemme syvästi järkyttyneitä satojen lasten sieppaamisesta (lapsisotilaiksi) Ylä-Niilin ja Unityn osavaltioissa. Sekä hallituksen että opposition joukot etsivät ja sieppaavat lapsia, Veitch kertoo.

- UNICEF vaatii kaikkia osapuolia vapauttamaan lapset ja on valmis auttamaan lasten kotiuttamisessa.

Etelä-Sudanissa arvioidaan olevan 12 000 lapsisotilasta.

UNICEF tekee pitkäjänteistä työtä kaikkialla maailmassa heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi kansallisuudesta, uskonnosta tai poliittisesta vakaumuksesta riippumatta.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Julkaistu23.3.2015