Siirry sisältöön

Autetaan yhdessä Syyrian lapsia

Yli 4,8 miljoonaa lasta tarvitsee kipeästi apua Syyrian sisällä. UNICEF vie avun luotettavasti perille.

*Voit lahjoittaa myös:

  • Lähetä tekstiviesti SYYRIA15 numeroon 16110. Viestin hinta 15 €.

Humanitaarisen avun tarve Syyriassa on ennätyksellisen suuri. UNICEF arvioi, että yhteensä 11 miljoonaa ihmistä Syyriassa tarvitsee apua. Heistä noin 4,8 miljoonaa on lapsia

10 vuotta jatkunut sota koskettaa tavalla tai toisella jokaista Syyriassa elävää lasta. Lapsen oikeuksia loukataan koko ajan monin tavoin. Lapsia kuolee ja vielä useampi haavoittuu. Sen lisäksi heitä siepataan ja värvätään sotimaan. Häiriöt opetuksessa ja terveyspalveluissa vaikeuttavat normaalia elämää.

Vuosi 2020 oli vaarallinen Syyrian lapsille, ja suunta ei ole muuttunut: UNICEFin mukaan vuodenvaihteen jälkeen helmikuuhun mennessä jo 22 lasta on kuollut väkivaltaisuuksissa. Turvallisuustilanne on entisestään huonontunut viime vuoden marraskuusta lähtien.

Köyhyys lisää lapsen riskiä
joutua varhain töihin tai naimisiin

Perheiden ja lasten elämään vaikuttivat viime vuonna konfliktin lisäksi koronapandemia, valuutan arvon lasku ja kuluttajahintojen nousu. Jo valmiiksi haavoittuvien kotitalouksien on entistä vaikeampi tulla toimeen. Köyhimpien lasten kohdalla se tarkoittaa sitäkin, että riski joutua työhön tai naimisiin liian varhain kasvaa.   

Koronavirukseen liittyvät rajoitukset – konfliktiin liittyvän turvattomuuden ohella - vaikeuttivat vuonna 2020 myös avustustyöntekijöiden liikkumista maassa.

Tällä hetkellä yli 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee esimerkiksi parempia vesi- ja sanitaatiopalveluja, ja 8,1 miljoonaa naista ja lasta tarvitsee terveyteen ja ravitsemukseen liittyvää apua.

UNICEFin ammattimainen apu toimii ja tavoittaa avuntarvitsijat vaikeissakin paikoissa. Konfliktista huolimatta UNICEF jatkoi lasten suojelua, oppimisen tukemista, rokotuksia sekä muita terveys- ja ravitsemuspalveluja Syyriassa myös vuonna 2020.

Muun muassa näin autoimme lapsia ja perheitä Syyriassa vuonna 2020:

  • 2 623 4021 lasta ja äitiä tutkittiin aliravitsemuksen varalta.
  • Yli 1 500 000 lasta ja äitiä sai mikroravinteita.
  • 2 644 800 alle viisivuotiaalle annettiin poliorokotus.
  • 2 473 768 huoltajaa sai terveysvalistusta, muun muassa rokotuksiin liittyvää tietoa.
  • 3 166 182 ihmistä tuotiin paremman vedenjakelun piiriin.
  • 1 473 388 ihmistä sai hygieniapaketin, joka sisälsi muun muassa saippuaa, hammasharjan sekä -tahnaa ja pyyhkeen.
  • 1 284 487 ihmistä (yli 800 000 lasta) sai tietoa räjähteisiin liittyvistä vaaroista.

Tämän lisäksi

  • Tuimme oppimista koronapandemian aikana moni tavoin: 2 205 947 koululaista sai tukea oppimiseen. Autoimme esimerkiksi loppukokeiden järjestämisessä 9- ja 12-luokkalaisille, toimitimme yli 700 000 koululaiselle saippuaa käsienpesuun koulujen avautuessa syksyllä, tuimme kotiopetuksen järjestämistä ja varmistimme, että myös maansisäisinä pakolaisina elävät lapset ja kehitysvammaiset lapset saivat omiin tarpeisiinsa sopivaa opetusta.
  • Perheille jaetut käteisavustukset ja talvivaatteet auttoivat yli 388 800:aa kaikkein heikoimmassa asemassa olevaa lasta.
  • Yhteensä noin 300 000 nuorta sai työelämätaitoihin ja aikuistumiseen liittyvää koulutusta koronapandemian aiheuttamista rajoituksista huolimatta.
  • Paransimme terveyspalveluja avaamalla 36 uutta siirrettävää klinikkaa, muun muassa Aleppoon ja Hamaan.
  • Valmistelimme koronarokotteiden toimitusta Syyriaan osana rokotteiden tasapuolista jakelua toteuttavaa COVAX-yhteistyöjärjestelmää.

Esimeriksi Al-Holin leirillä
tarvitaan kiireellistä apua

Maansisäisiä, erityisen haavoittuvissa oloissa eläviä pakolaisia on nyt yli 6 miljoonaa. Heistä 2,5 miljoonaa on lapsia. Pakolaisten tilanne maan luoteis- ja koillisosissa herättää huolta.

UNICEF raportoi, että pelkästään joulukuun 2019 jälkeen yli 940 000 ihmistä on paennut. Heistä 194 000 on naisia ja 566 000 lapsia. Turvattomassa Luoteis-Syyriassa jopa 2,8 miljoonaa ihmistä on kiireellisen avun tarpeessa.

Al-Holin leirillä maan koillisosassa elää yhä noin 64 000 ihmistä. Heistä lähes kaikki, 94 prosenttia, ovat naisia ja lapsia, ja lapsista yli puolet alle 12-vuotiaita. Al-Holin leirin asukkaiden lisäksi myös Al-Rojin leirille jääneet tarvitsevat kiireellistä apua.

Syyrian pakolaisia elää myös naapurimaissa. UNICEF arvioi, että 2,5 miljoonaa lasta on paennut Syyriasta Jordaniaan, Libanoniin, Turkkiin ja Irakiin. Kotimaahan palaavat perheet tarvitsevat välitöntä tukea asettumiseen.

UNICEF kantaa huolta
oppimisen kriisistä

Kokonaan koulun ulkopuolella on jo 2,4 miljoonaa lasta, ja määrä todennäköisesti kasvaa. Yhteensä 7 miljoonaa lasta, nuorta ja opettajaa tarvitsee apua.

Koronapandemian myötä peruspalvelut, myös opetus, notkahtivat koko maassa. Vain pienellä osalla koululaisista on mahdollisuus internet-oppimiseen: etenkin syrjäseuduilla kodeissa ei ole nettiyhteyttä, sähköä tai kumpaakaan.

UNICEF toimittaa kouluihin hygieniatarvikkeita ja koronatietoutta. Syys-joulukuun välisenä aikana uudelleen avatuissa kouluissa todettiin 2 050 koronavirustartuntaa.

UNICEF auttaa Syyrian perheitä ja lapsia myös vuonna 2021.

Aiomme vuonna 2021 tavoittaa yli 5 miljoonaa lasta. Vuoden 2021 avustustyöhön Syyriassa kuuluu muun muassa:

  • Ravitsemukseen liittyvää tukea 1,5 miljoonalle huoltajalle.
  • Vakavan aliravitsemuksen hoitoa 13 000 alle viisivuotiaalle.
  • Tukea opetukseen 1 750 000 lapselle ja nuorelle.
  • Poliorokotukset 3,2 miljoonalle lapselle.
  • Riittävästi puhdasta vettä 4,1 miljoonalle.
  • Räjähteisiin liittyvää turvallisuustietoa 2,4 miljoonalle lapselle.
  • Talvivaatteita 490 000 tytölle ja pojalle suojaksi kylmää vastaan.
  • Psykososiaalista tukea 415 000 lapselle ja huoltajalle.

UNICEF tarvitsee 272 miljoonaa euroa työhönsä Syyriassa 2021.

Vuoden 2020 lopussa rahoituksesta puuttui neljäsosa. Se tarkoittaa, että yli kolme miljoonaa naista ja lasta uhkaa jäädä ilman suojelua, psykososiaalista tukea ja terveyspalveluja. Auta meitä viemään apu perille.