Siirry sisältöön

Sota ja kriisit pelottavat lasta - näin voit auttaa

Kokosimme ohjeita vanhemmille siitä, kuinka puhua lapsen kanssa pelottavista tapahtumista maailmalla. Poimi tästä kuusi vinkkiä vaikeiden asioiden käsittelyyn lapsen kanssa.

Uutiset konflikteista, katastrofeista ja onnettomuuksista leviävät nykyään nopeasti, eivätkä lapsetkaan välty kuulemasta niistä. Uutiset sekä esimerkiksi lasten ja nuorten suosimassa TikTok-palvelussa leviävät sotavideot voivat pelottaa ja koulu- tai päiväkotikaverilta saadut tiedot tapahtumasta saattavat vääristyä. Siksi on tärkeää puhua lapsen kanssa tapahtuneesta ja sen aiheuttamista peloista ja tuntemuksista.

1. Ole rauhallinen ja kerro tosiasiat

Etenkin pienet lapset ottavat mallia aikuisista, joten ole itse rauhallinen. Rauhallinen käytös saa lapsen tuntemaan olonsa turvalliseksi.

Kerro lapselle tapahtuneesta hänen iälleen sopivalla tavalla. Tietämättömyys voi aiheuttaa turhia pelkoja. Kerro myös, ettei kaukana tapahtunut konflikti tai katastrofi aiheuta lapselle vaaraa. Korosta, että ihmisiä autetaan paikan päällä.

2. Hyväksy lapsen reaktiot

Anna lapselle mahdollisuus keskustella tapahtuneesta ja sen aiheuttamista tuntemuksista sekä kysyä kysymyksiä. Lapsi voi huolestua aivan eri asioista kuin aikuinen, esimerkiksi konfliktialueen eläimistä. Vastaa silti hänen kysymyksiinsä äläkä vähättele niitä.

Lapsi saattaa vitsailla asiasta, mikä voi tuntua aikuisesta asiattomalta. Lapset kuitenkin reagoivat ikäviin uutisiin eri tavoin. Kuuntele lasta ja kerro, että hänen reaktionsa ovat normaaleja. 

3. Kannusta lasta puhumaan

Lapsi tarvitsee turvallisen ympäristön, jossa hän voi puhua ajatuksistaan ja tunteistaan. Tarvittaessa myös (koulu)psykologi voi auttaa keskusteluissa.

Lapsille voi järjestää myös ryhmäkeskusteluja, joissa he pääsevät jakamaan ajatuksia, kokemuksia ja pelkoja ikätovereidensa kanssa. Toisinaan lapsia nimittäin auttaa se, että he huomaavat myös muiden lasten miettivän samoja asioita.

Kaikki lapset eivät halua puhua asiasta – tällöin esimerkiksi piirtäminen tai leikki ovat hyviä tapoja käsitellä tapahtumia. Leikeissä lapset saattavat matkia onnettomuutta tai väkivaltaa. Tämä on lapsen normaali tapa työstää tapahtunutta ja ilmaista tunteitaan. On tärkeää kuitenkin huolehtia siitä, ettei väkivallan matkiminen johda onnettomuuksiin. 

4. Jaa tietoa ja selviytymistarinoita

Voit kertoa lapselle vaikeista tilanteista, joissa ihmiset ovat olleet ja myös miten niistä on selvitty.

Lapsi saattaa itsekin muistaa aiempia pelottavia tapahtumia. Niistä on hyvä keskustella ja samalla miettiä, miten aiemmin syntyneistä peloista ja huolista selvittiin. 

Katso uutiset kuitenkin ilman lasta, jottei lapsi näe esimerkiksi väkivaltaista kuvamateriaalia. 

5. Ole lapsen lähellä turvattomuuden aikana

Ikävät uutiset saattavat lisätä lapsen tai nuoren turvattomuuden tunnetta. Yksin ulkona liikkuminen tai nukkumaan meno saattaa pelottaa. 

Yhteiset rutiinit ja rauhalliset iltatoimet ovat hyvä keino lisätä turvallisuuden tunnetta. Painajaiset on hyvä käydä yhdessä läpi ja muistuttaa lasta lopuksi siitä, että se oli vain unta. 

6. Huolehdi myös itsestäsi 

Selvitä oma reaktiosi tapahtuneeseen ja pidä huolta omasta terveydestäsi. Keskustele muiden aikuisten ja tarvittaessa ammattiauttajan kanssa – älä kaada huoltasi lapsen kannettavaksi.

Jos olet järkyttynyt, kerro lapselle miksi olet järkyttynyt äläkä salaile asiaa. Muutoin lapsi tekee omat päätelmänsä, jotka eivät välttämättä vastaa todellisuutta.