YK: Nälästä kärsivien määrä kasvanut dramaattisesti koronapandemian aikana

Laita hyvä jakoon Whatsapp
12.7.2021

Joka viides alle 5-vuotias lapsi jäi alikasvuiseksi aliravitsemuksen vuoksi viime vuonna. Tarvitaan järeitä toimia maailmanlaajuisesti, jotta kriisit eivät iskisi aina kaikkein heikoimpiin.

Madagaskarilla ruoasta on tullut luksusta. Kuva: UNICEF/UN0406818
Madagaskarilla ruoasta on tullut luksusta. Kuva: UNICEF/UN0406818

Maailman nälkätilanne on pahentunut merkittävästi vuonna 2020, selviää tänään YK:n julkaisemasta raportista. Maailman väestöstä noin kymmenesosa – jopa 811 miljoonaa ihmistä – oli aliravittu viime vuonna. Suurin tekijä aliravitsemuksen taustalla on koronapandemia ja sen vaikutukset ruokaturvaan.

Jyrkimmin nälkä kasvoi Afrikassa, jossa arviolta 21 prosenttia väestöstä on aliravittuja. Luku on yli kaksinkertainen mihinkään muuhun maanosaan verrattuna.

Aliravitsemus lisää lapsen kuoleman riskiä merkittävästi

Erityisesti lasten tilanne on huonontunut huolestuttavasti. Viime vuonna arviolta 149 miljoonaa, eli enemmän kuin joka viides alle 5-vuotias lapsi jäi liian lyhyeksi ikäänsä nähden aliravitsemuksen vuoksi ja 45 miljoonaa oli alipainoisia. Vakava aliravitsemus lisää lapsen kuoleman riskiä yli kymmenenkertaisesti terveeseen lapseen verrattuna.  

"On vastuutonta antaa kymmenien miljoonien lasten kuolla tai kärsiä peruuttamattomistakin kasvuhäiriöistä aliravitsemuksen vuoksi", sanoo Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Kahden viime vuosikymmenen aikana tapahtunut myönteinen kehitys lasten terveydessä ja ravitsemuksessa uhkaa nyt kääntyä laskuun koronapandemian vaikutusten vuoksi.  Aliravitsemuksesta johtuvasta alikasvuisuudesta ja alipainoisuudesta kärsivistä lapsista yli 90 prosenttia asuu Afrikan ja Aasian mantereilla.  

Tarvitaan järeitä toimia nälän poistamiseksi

Tarvitaan valtavia ponnistuksia, jotta päästäisiin maailmanlaajuisesti sitouduttuun tavoitteeseen poistaa nälkä maailmasta vuoteen 2030 mennessä. Aliravitsemuksen poistamiseksi ja kestävän ruokaturvan saavuttamiseksi tarvitaan eri toimijoiden ja alojen yhteistyötä niin ruuan jakelujärjestelmien kehittämisessä, köyhyyden ja eriarvoisuuden kitkemisessä, ilmastonmuutoksen hillinnässä sekä kuluttajien ruokatottumuksien muutoksessa. Raportti peräänkuuluttaa mm. sosiaaliturvan kehittämistä, haavoittuvimmassa asemassa olevien perheiden tukemista käteismaksatuksin, toimitusketjuihin puuttumista, jotta ravitsevan ruuan hinta laskisi sekä pienviljelijöiden tukemista ilmastoriskivakuutuksin.

YK:n ruokaturvaraportin, The State of Food Security and Nutrition in the World, ovat julkaisseet YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO, kansainvälinen maatalousrahasto IFAD, Maailman ruokaohjelma WFP, Maailman terveysjärjestö WHO ja UNICEF.

Tuoreimmat

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.