Siirry sisältöön

UNICEFin tutkimus: Miljardi lasta elää äärimmäisen ilmasto- ja ympäristöriskin maissa

”UNICEFin tutkimus paljastaa ensimmäistä kertaa kokonaiskuvan siitä, miten ja missä lapset kärsivät ilmastonmuutoksesta - ja se kuva on lähes käsittämättömän vakava.”

Uutinen
Lapsi tarkkailee hurrikaani Iotan jälkeensä jättämiä aaltoja Nicaraguan Bilwissä marraskuussa 2020. © UNICEF/UN0372815/Ocon/AFP-Services

UNICEFin tuore tutkimus asettaa 164 maailman maata riskijärjestykseen sen perusteella, kuinka monista ilmastokriisin ja ympäristön tilan heikkenemisen aiheuttamista ääri-ilmiöistä maassa asuvat lapset ovat vaarassa joutua kärsimään. Listasijoitukseen vaikuttaa myös se, kuinka hyvin maan peruspalvelut kykenevät suojelemaan lapsia näiltä ääri-ilmiöiltä.

Listauksen kärjessä korkeimman riskin maina ovat Keski-Afrikan tasavalta, Tšad ja Nigeria. Suomi on yksi UNICEFin listauksen turvallisimmista maista lasten kannalta; Suomen sijoitus on 159.

Puolet maailman lapsista
asuu äärimmäisen riskin maissa

Tutkimus paljastaa, että noin miljardi lasta - lähes puolet maailman lapsista - asuu valtioissa, jotka luokitellaan äärimmäisen riskin maiksi lapsille. Näitä maita on yhteensä 33.

Näissä valtioissa lapset altistuvat useille ilmastokriisin ja ympäristön tilan heikkenemisen aiheuttamille ääri-ilmiöille ja haitoille. Lisäksi maiden valmiudet suojella lapsia ovat heikot, koska peruspalvelut kuten vesi- ja sanitaatiopalvelut sekä terveys- ja koulutuspalvelut ovat riittämättömiä.

- UNICEFin tutkimus paljastaa ensimmäistä kertaa kokonaiskuvan siitä, missä ja miten lapset kärsivät ilmastonmuutoksesta - ja se kuva on lähes käsittämättömän vakava, toteaa UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore.

Tällä hetkellä:

  • miljardi lasta altistuu erittäin vakavasti ilmansaasteille
  • 920 miljoonaa lasta altistuu erittäin vakavasti vesipulalle
  • 820 miljoonaa lasta altistuu erittäin vakavasti helleaalloille
  • 600 miljoonaa lasta altistuu erittäin vakavasti hyönteisten kautta leviäville sairauksille
  • 570 miljoonaa lasta altistuu erittäin vakavasti tulville
  • 400 miljoonaa lasta altistuu erittäin vakavasti syklooneille.

Ilmastokriisin haitat jakautuvat
epäoikeudenmukaisesti

33 korkeimman riskin maata tuottaa yhteensä vain 9 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Sen sijaan kymmenen eniten kasvihuonekaasupäästöjä tuottavaa maata vastaa lähes 70 prosentista maailman ilmastopäästöjä. Vain yksi näistä kymmenestä maasta, Intia, on listattu myös äärimmäisen korkean riskin maaksi lasten kannalta.

UNICEF vetoaa maailman valtioihin ja yrityksiin, jotta ne tukisivat peruspalveluiden kehittämistä haavoittuvimmassa maissa ja nopeuttaisivat omien päästöjensä leikkaamista. Toimivat peruspalvelut auttavat lapsia selviytymään ilmastokriisin aiheuttamista ääri-ilmiöistä.

- Suomen hallitus on hallitusohjelmassa sitoutunut kasvattamaan kansainvälistä ilmastorahoitustaan. Maailman lasten kannalta olisi tärkeää, että seuraavassa budjetissa tästä lupauksesta pidetään kiinni, toteaa Suomen UNICEFin asiantuntija Minna Suihkonen.

- Lisäksi Suomen tulisi ohjata Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti puolet ilmastorahoituksestaan tukemaan ilmastonmuutokseen sopeutumista haavoittuvimmissa maissa.

Lisätietoja

The climate crisis is a child rights crisis -tutkimuksen nettisivu (englanniksi)

Muokattu 1.11. Muutettu otsikkoa. 

Julkaistu20.8.2021