Siirry sisältöön

Ei enää toista vuotta ilman koulua - kolmasosalla maailman koululaisista ei ole mahdollisuutta etäopiskeluun

Koronapandemian aiheuttamat koulusulut vaarantavat pitkittyessään lasten kehityksen ja hyvinvoinnin kaikkialla. UNICEF varoittaa, että 24 miljoonaa lasta lisää on vaarassa jäädä kokonaan koulun ulkopuolelle. Kolmasosalla maailman koululaisista ei ole mahdollisuutta etäopiskeluun.

Uutinen
Kenia: Rafael, 11 vuotta, lukee kuudennen luokan oppikirjaa. Hän ei voi osallistua etäopetukseen, koska perheellä ei ole varaa kännykkään. © UNICEF/UNI362245/Everett

Maailman lapsilla ei ole enää varaa koulunkäynnin keskeytyksiin. Vaikka koulut eivät ole osoittautuneet merkittäviksi tartuntalähteiksi, moni maa pitää pandemian jatkuessa koulut edelleen kiinni. Lapset maksavat koulusuluista kovan hinnan. Kaikkiaan ne ovat vaikuttaneet yli 90 prosenttiin maailman koululaisista ja opiskelijoista.

UNICEF arvioi, että lasten luku-, kirjoitus- ja laskutaito ovat kärsineet, samoin taidot, joita he tarvitsevat selviytyäkseen 2020-luvulla. Samalla on käynyt ilmi, että jopa kolmasosalla maailman lapsista ei ole mahdollisuutta etäopiskeluun esimerkiksi puuttuvien internetyhteyksien vuoksi.

-Koulujen sulkemisesta tulisi päättää paikallisen tartuntariskin mukaan, ei maanlaajuisesti. Kokonaan koulun ulkopuolelle jäävien lasten määrä uhkaa kasvaa 24 miljoonalla ja nousta jälleen tasolle, jonka torjumiseksi on tehty paljon työtä, UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore toteaa.

Koulusulut vaarantavat
lasten terveyden ja turvallisuuden

Oppimisen kriisi vaarantaa lasten terveyden, turvallisuuden ja kehityksen ja heijastuu seuraaviinkin sukupolviin. UNICEF muistuttaa, että koululaisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta tulee pitää huolta silloinkin, kun koulu suljetaan korkean tartuntariskin ja terveydenhuollon ylikuormittumisen vuoksi.

Osalle lapsista koulu on turvaverkko, jota ilman väkivallan, hyväksikäytön, lapsityön ja lapsiavioliittojen riski kasvaa. Joillakin lapsilla koululounas on ravitsemuksen perusta.

Näiden lasten sekä niiden, joiden huoltajia tarvitaan välttämättömissä töissä kodin ulkopuolelle, on päästävä kouluun koko ajan. Kaikissa maissa vuorovaikutuksen ja liikunnan puute lisäävät ahdistuksen riskiä ja huonontavat lasten kuntoa.

Osa kouluista on ollut suljettuina kohta vuoden ajan. UNICEF huomauttaa, että ne lapset ja nuoret, jotka eivät ole voineet etäopiskella kotoa käsin, tarvitsevat lisäopetusta sitten, kun koulut jälleen avautuvat.

Lue lisää

Julkaistu14.1.2021