Siirry sisältöön

Koronakriisi on sulkenut suurimman osan maailman kouluista - UNICEF lisää tukeaan lasten oppimiseen

Noin 90 prosenttia maailman koululaisista on koulun ulkopuolella tai etäopetuksessa koronaepidemian takia. UNICEF panostaa entistä enemmän lasten oppimisen tukemiseen poikkeusoloissa.

Uutinen
Pohjoismakedonialainen Kaja, 7, seuraa opetusohjelmaa TV:stä. TV-opetus on toteutettu UNICEFin, kansallisten opetusviranomaisten ja kansallisen yleisradioyhtiön yhteistyönä. Pohjois-Makedonia on yksi keskituloisista maista, joissa UNICEF tukee lasten etäoppimista. © UNICEF/UNI313756/Georgiev

UNICEF ohjaa lisärahoitusta koulutustyöhön koronakriisin keskellä.

Varoilla autetaan valtioita valmistelemaan vaihtoehtoisia oppimisohjelmia koulujen sulkeuduttua. UNICEF myös auttaa levittämään tietoa käsienpesusta ja muista tärkeistä hygieniakäytännöistä lasten ja perheiden keskuudessa sekä kouluissa, jotka edelleen ovat auki. Lisäksi UNICEF tukee toimenpiteitä, jotka ehkäisevät koronaan liittyvää syrjintää.

- Lasten koulutus on kehityksen ytimessä. Jos emme turvaa nyt maailman lasten koulutuksen jatkumista, kehitys heikoimmissa yhteiskunnissa vaarantuu pitkäksi aikaa, jopa yli sukupolvien, sanoo Suomen UNICEFin koulutusasiantuntija Mia Malama.

Kokemuksesta tiedetään, että mitä kauemmin lapset ovat poissa koulusta, sitä todennäköisemmin he eivät koskaan palaa sinne. Koulun keskeytyessä lapset ovat vaarassa joutua esimerkiksi lapsityöhön tai avioliittoon.

- Vaihtoehtoisista oppimistavoista on nyt luotava uusi ja vahva rutiini, Malama toteaa.

Vastatakseen tilanteeseen UNICEF ohjaa lisää rahoitusta koulutustyöhönsä 145:ssä matalan ja keskitulotason maassa. Ennestään UNICEF oli ohjannut 13 miljoonaa dollaria koulutuksen tukemiseen koronaepidemian aikana.

Kaikissa 145 maassa UNICEF kumppaneineen:

  1. tukee hallitusten kriisitoimintasuunnitelmia tarjoamalla teknistä apua, nopeita riskianalyysejä ja dataa sekä auttamalla koulujen uudelleen avaamisen suunnittelussa.
  2. tukee turvallisuusohjeistusten kääntämistä, tulostamista ja levittämistä. Lisäksi UNICEF jakaa kouluille hygieniatarvikkeita sekä kouluttaa opettajia ja huoltajia lasten psykososiaalisesta tuesta ja mielenterveyden tukemisesta.
  3. varmistaa oppimisen jatkumisen suunnittelemalla ja tuottamalla vaihtoehtoisia oppimisohjelmia verkkoon, radioon ja TV:hen

Lisätietoa

Aiemmin maaliskuussa UNICEF julkisti yhdessä Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kanssa ohjeistuksen koululaisten suojelemisesta koronavirukselta.

Tue työtämme koronavirusta vastaan »

 

***

Päivitetty 8.4.2020 koulun ulkopuolella olevien oppilaiden prosenttiosuus. 

Julkaistu26.3.2020