Siirry sisältöön

ICT-yritys: Lapset verkossa nyt entistä enemmän – olethan tukena?

Koronaviruksen myötä lapset käyttävät entistä enemmän internetiä. UNICEF kumppaneineen laati kuusi ohjetta ICT-yrityksille lapsen oikeuksien turvaamiseksi verkossa.

Uutinen

Koronaviruksen myötä internetin käyttö on noussut 50 prosenttia digitalisoituneissa maissa, koska yhä suurempi osa ihmisten töistä, opiskeluista ja kanssakäymisestä tapahtuu netissä.

Lapsille lisääntynyt internetin käyttö merkitsee parempaa mahdollisuutta etäoppimiseen, kaverisuhteiden ylläpitoon ja leikkiin. Samalla kasvaa kuitenkin myös riski kiusaamiseen, vahingolliselle sisällölle altistumiseen ja seksuaalisen hyväksikäytön riski.

– Osa lapsista käyttää koronakriisin myötä nyt ensimmäistä kertaa digitaalisia oppimisympäristöjä. Yritysten tulisi tukea lapsia, heidän vanhempiaan ja opettajiaan käyttämään palveluja turvallisesti, sanoo Outi Mikkonen, yritysyhteistyön johtaja, Suomen UNICEF ry.

Varmista verkkoympäristöjen
turvallisuus ja helppokäyttöisyys

UNICEF on yhdessä yhteistyökumppaneidensa* kanssa koonnut ICT-yrityksille ohjeita lapsen oikeuksien turvaamiseksi verkossa koronapandemian aikana:

  1. Huolehdi, että verkkoympäristöt ovat turvallisia ja helposti käytettäviä lapsille.

  2. Huolehdi vahvasta tietoturvasta ja siitä, että lapset ja heidän vanhempansa ymmärtävät, miten tietoturvaominaisuudet päivitetään. Digitaalisten oppimisympäristöjen, videokokousten ja sosiaalista mediaa hyödyntävien oppimisympäristöjen tulisi sisältää valmiiksi asennettuna tietoturva- ja turva-asetukset.

  3. Luo tukipalveluja, joihin lapset voivat ilmoittaa verkossa kokemistaan väärinkäytöksistä ja vahingollisista sisällöistä.

  4. Huolehdi, että datan kerääminen ja vastaavat kaupalliset toimet ovat läpinäkyviä ja vastuullisia. Käyttöehtojen tulee olla kirjoitettu niin, että lapset ymmärtävät, mihin antavat luvan.

  5. Mieti, miten yrityksenne voisi tehdä etäoppimateriaalit ja -ohjelmistot mahdollisimman edullisiksi tai ilmaisiksi opettajille ja oppilaille.

  6. Edistä sitä, että myös heikoimmassa olevat lapset pystyvät käyttämään digitaalisia palveluja.

Lue koko raportti, jossa ohjeita myös vanhemmille, opettajille ja viranomaisille (englanniksi): https://www.unicef.org/media/67396/file/COVID-19%20and%20Its%20Implications%20for%20Protecting%20Children%20Online.pdf

Lisätietoja:

Outi Mikkonen, yritysyhteistyön johtaja, Suomen UNICEF ry
Puh. 050 476 9999
Sähköposti: [email protected]

*Global Partnership to End Violence Against Children, Kansainvälinen televiestintäliitto (ITU), YK:n kasvatus- tiede- ja kulttuurijärjestö (UNESCO), YK:n huumausaine- ja rikosasioiden toimisto (UNODC), WePROTECT Global Alliance, Maailman terveysjärjestö (WHO) ja World Childhood Foundation USA.

Julkaistu17.4.2020