Siirry sisältöön

UNICEF: tuhansia vierastaistelijoiden lapsia kammottavissa olosuhteissa

UNICEFin arvion mukaan yli 29 000 lasta riutuu leireillä ja säilöönottokeskuksissa. Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa valtioita parempaan.

Uutinen

Tuhansia vierastaistelijoiden lapsia elää nyt järkyttävissä oloissa leireillä, säilöönottokeskuksissa ja orpokodeissa Syyriassa, Irakissa ja muualla.

Lasten turvallisuus ja henkinen sekä fyysinen hyvinvointi on vaakalaudalla näissä olosuhteissa. Perheen tuki lapsille on olematonta, vaikka monet ovat yhä äitiensä tai muiden huoltajien seurassa. Monet lapsista ovat aivan yksin.

- Nämä lapset ovat kahdesti hylättyjä, toteaa UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore.

- Heidän omat yhteisönsä hyljeksivät heitä ja nyt myös valtiot tekevät samoin. Lasten kuuluu saada peruspalveluita, sekä pääsy takaisin omaan maahansa. Valtioiden on otettava selkeämmät askeleet ratkaistakseen nämä juridiset, logistiset ja poliittiset haasteet.

UNICEF arvioi pelkästään Syyriassa olevan lähes 29 000 ulkomaalaista lasta, suurin osa alle 12-vuotiaita. Noin 20 000 lasta on kotoisin Irakista, ja yli 9 000 lasta noin 60 muusta maasta.  

Heidän lisäkseen noin 1 000 vierastaistelijan lapsen uskotaan olevan Irakissa.

Suurin osa lapsista on syntynyt Isiksen hallitsemilla alueilla tai matkustanut sinne vanhempiensa kanssa. Loput, jotka ovat pääosin poikia, on joko manipuloitu tai pakotettu henkensä uhalla liittymään aseellisiin joukkoihin.

Kaikki nämä lapset ovat traagisten olosuhteiden ja räikeiden oikeusloukkausten uhreja. Heidän täytyy saada osakseen lapselle kuuluva kohtelu, hoito ja huolenpito.   

UNICEF tunnustaa, että jokaisella valtiolla on suvereeni oikeus huolehtia kansallisista turvallisuusintresseistään, mutta painottaa, että YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa valtion suojelemaan jokaista alle 18-vuotiasta. Lasten oikeuksia on kiireesti alettava panna täytäntöön, ja näitä lapsia on kohdeltava ensisijaisesti lapsina ja uhreina, ei rikollisina.

Suomella kaikki edellytykset huolehtia
suomalaisten vierastaistelijoiden lapsista

- Suomella on kaikki edellytykset huolehtia arviolta kolmestakymmenestä suomalaisten vierastaistelijoiden lapsesta, painottaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

- Meillä on toimiva lastensuojelujärjestelmä, ja mekanismit tarvittaessa myös äärimmäiseen keinoon eli lapsen huostaanottoon.  Suomessa on myös sodan traumatisoimille lapsille erikoistunutta hoitoa.

UNICEF työskentelee läheisesti useiden eri kumppaneiden, valtioiden ja eri kansainvälisten järjestöjen kanssa varmistaakseen yhtenäisen ja johdonmukaisen ratkaisun tilanteeseen.

Toistaiseksi vain pieni osa lapsista on saatu kotiutettua. Tähän mennessä UNICEF on avustanut 270 lapsen kotiutumista. Tuki on pitänyt sisällään yhteistyötä ministeriöiden ja konsulaattien kanssa, juridista apua, lasten saattamista omiin maihinsa ja sopeuttamista omiin perheyhteisöihinsä.

- Lapsen oikeuksien sopimuksen jäsenvaltiot ovat unohtaneet, mihin sopimus heitä keskeisesti velvoittaa, toteaa ohjelmajohtaja Hetemäki.  

- Lasten näkeminen uhkana on äärimmäisen pelottavaa. Minkälainen yhteiskunta luopuu velvollisuudestaan kasvattaa täyteen mittaansa ne lapset, joiden vanhemmat eivät ehkä itse tehtävään kykene.

Julkaistu24.5.2019