UNICEF kutsuu koulut ja opettajat jakamaan Kympin todistuksen kaikille oppilaille

Laita hyvä jakoon Whatsapp
1.5.2019

Kympin todistus muistuttaa, että jokainen lapsi on yhtä arvokas.

UNICEF toivoo kaikkien Suomen koululaisten saavan tänä keväänä Kympin todistuksen. © UNICEF/Suomi 2019/Hanna-Kaisa Hämäläinen
UNICEF toivoo kaikkien Suomen koululaisten saavan tänä keväänä Kympin todistuksen. © UNICEF/Suomi 2019/Hanna-Kaisa Hämäläinen

UNICEFin Kympin todistus muistuttaa jokaisen lapsen yhtäläisestä arvosta ja kertaa samalla oppilaille ytimekkäästi, mistä lapsen oikeuksissa on kyse.

Todistuksen saaja saa pelkkiä kymppejä, muun muassa ihmisarvostaan ja persoonastaan sekä koskemattomuutensa, oppimisoikeutensa ja hyvinvointinsa tärkeydestä.

Todistuksen kääntöpuolella kerrotaan tiiviisti, mitä lapsen oikeudet koululaiselle tarkoittavat.

- YK:n Lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Siksi juuri nyt tuntuu tärkeältä muistuttaa, että jokainen lapsi ja nuori on kympin arvoinen omana itsenään, sanoo UNICEFin asiantuntija Mia Malama.

UNICEF toivoo kaikkien peruskoululaisten saavan tänä keväänä Kympin todistuksen.

”Kouluarvosanat eivät ole
ihmisarvon mittari”

– Oppilaille on tärkeää muistuttaa, etteivät kouluarvosanat ole ihmisarvon mittari, sanoo raahelainen luokanopettaja Anna Karjula.

Hän keksi Kympin todistuksen alkuperäisen idean jo muutamia vuosia sitten. Viime syksynä hän tarjosi todistusta UNICEFin käyttöön.

Mia Malama UNICEFilta innostui ideasta ja muokkasi todistuksen lapsen oikeuksiin perustuvaksi.

Koulukiusaaminen on
lapsenoikeuskysymys

Suomessakin on puutteita lapsen oikeuksien toteutumisessa.

- Esimerkiksi koulukiusaaminen on lapsenoikeuskysymys. Se loukkaa jokaisen lapsen oikeutta kehittyä täyteen mittaansa ja olla turvassa niin fyysisesti kuin psyykkisesti, Malama toteaa.

Kympin todistuksessa muistutetaan, ettei kiusaamista pidä seurata sivusta, vaan siitä pitää ilmoittaa aikuiselle ja aikuisten velvollisuus on puuttua asiaan.

Opettaja voi ladata todistuksen käyttöönsä nettisivulla www.unicef.fi/kympintodistus. Myös muut lasten ja nuorten kanssa tekemisissä olevat tahot voivat vapaasti jakaa todistusta.


» Lataa Kympin todistus käyttöösi

Lisätietoja

Mia Malama, Suomen UNICEF
FT, Erityisasiantuntija – Lapsen oikeudet ja koulutus
mia.malama@unicef.fi, p.050 3002197

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.