Siirry sisältöön

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen ulkopuolella enää yksi maa - Yhdysvallat

Somaliasta tuli sopimuksen 196. osapuoli torstaina.

Uutinen
Lasten tilanne Somaliassa paranee koko ajan. Kaksitoistavuotias Shab'aan vietti aiemmin päivänsä paimentaen vuohia rinteillä, mutta nyt hän on pääsyt UNICEFin tukemaan kouluun Somalimaassa. Kuvassa Shab'aan äitinsä kanssa heidän kotinsa edessä. © UNICEF/PFPG2015-3535/Sarman

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa on enemmän osapuolia kuin missään muussa kansainvälisessä ihmisoikeussopimuksessa. Sen ulkopuolella on enää Yhdysvallat.

Somalian sitoutuminen lapsen oikeuksien sopimukseen on merkittävä osoitus halusta ja pyrkimyksestä suojella maan lapsia ja mahdollistaa heidän kasvunsa arvokkaiksi ja vahvoiksi, parempaa Somaliaa rakentaviksi aikuisiksi.

Somaliassa on 6,5 miljoonaa lasta. Maan haasteet ovat valtavat. Alle viisivuotiaita kuolee neljänneksi eniten maailmassa, aliravitsemustilanne on hälyttävä ja väkivalta on osa lasten arkipäivää.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus antaa Somalian hallitukselle kuitenkin kivijalan, johon nojata sen jatkaessa työtään oman kansallisen lapsilainsäädännön ja sosiaalisen kehityksen aikaansaamiseksi.

- Sopimuksella, lähes universaalina asiakirjana, on suuri painoarvo. Se ohjaa valtioita puhumaan lapsen oikeuksista samalla tavalla ja asettamaan yhteisiä tavoitteita lapsen aseman edistämiseksi, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki. Esimerkiksi lapsikuolleisuus on saatu puolittumaan siitä kun sopimus astui voimaan vuonna 1990.

”Tappio Yhdysvaltojen omille lapsille”

- Tältäkin kannalta olisi tärkeää saada Yhdysvallat sopimukseen mukaan. Yhdysvaltojen jääminen sopimuksen ulkopuolelle on kuitenkin tappio ennen kaikkea maan lapsille, Hetemäki jatkaa.

Hänen mukaansa sopimuksen ja Yhdysvaltain kansallisen lainsäädännön suurimpina eroina on nähty nuorisorikollisten kohtelu ja suhtautuminen väkivallan käyttöön kasvatuksessa. Yhdysvalloissa pelätään myös kansainvälisten sopimusten vähentävän valtion suvereniteettia.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia. Sen yleisperiaatteet velvoittavat valtiot harkitsemaan ensisijaisesti lapsen edun ja takaamaan lapsille yhdenvertaisen kohtelun sekä oikeuden kehittyä ja osallistua yhteiskuntaan.

Sopimusta valvoo YK:n lapsen oikeuksien komitea, jolle valtiot joutuvat raportoimaan viiden vuoden välein.

Sopimus hyväksyttiin 1989 ja Suomi liittyi sopimukseen 1991.

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja, lapsen oikeuksien sopimuksen asiantuntija, Inka Hetemäki 040-545 4837

Julkaistu3.10.2015