Suomen tuki UNICEFille uhkaa puolittua - kärsijöinä maailman köyhimmät lapset

Laita hyvä jakoon Whatsapp
20.8.2015

Suomen UNICEF liittyy lauantain suurmielenosoitukseen vastustaakseen kehitysyhteistyön leikkauksia.

UNICEF ehkäisee ja hoitaa pienten lasten kroonista aliravitsemusta Madagaskarilla. © UNICEF/Madagaskar 2015/Kivelä
UNICEF ehkäisee ja hoitaa pienten lasten kroonista aliravitsemusta Madagaskarilla. © UNICEF/Madagaskar 2015/Kivelä

Suomen valtio on UNICEFin maailmanlaajuisen työn tärkeimpiä tukijoita. Valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan Suomen tuki UNICEFille uhkaa nyt puolittua.

­- Tyttöjen ja naisten aseman kehittäminen on ollut hallitusohjelmassa ja kehitysministeri Toivakan linjauksessa ykkösasia. Tämän vuoksi leikkauksia ei tulisi tehdä juustohöylällä, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Suomen myöntämillä kehitysyhteistyövaroilla UNICEF on auttanut miljoonia lapsia.

Suomi tuki UNICEFin pitkäjänteistä työtä 19,2 miljoonalla eurolla viime vuonna. Tukea vastaavalla summalla UNICEF pystyy köyhässä Afrikan valtiossa rokottamaan lähes 270 000 lasta tuhkarokkoa vastaan, auttamaan 24 700 vakavasta aliravitsemuksesta kärsivää lasta ja tarjoamaan lähes 1,4 miljoonalle lapselle perusterveydenhoitoa.

UNICEF on myös pystynyt varautumaan katastrofeihin Suomen rahoituksen ansiosta. Esimerkiksi Nepalissa tehtiin Suomen kehitysyhteistyövaroillakoko maata koskeva vesi- ja sanitaatiosektorin valmiussuunnitelma vakavan maanjäristyksen varalle. Suunnitelman ansiosta avustustyö saatiin nopeasti ja koordinoidusti käyntiin, kun järistys iski.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä kehitysyhteistyövaroja leikataan 330 miljoonalla eurolla. Summasta 130 miljoonaa aiotaan käyttää yritysten rahoittamiseen suurimmaksi osaksi Finnfundia pääomittamalla. 

- Yritykset eivät pelasta aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia tai tee vaativia valmiussuunnitelmia katastrofin varalle, vaikka niiden toiminnalla voikin olla tärkeitä kehitysvaikutuksia, Hetemäki korostaa.

Suomen UNICEF vastustaa kehitysyhteistyöhön kohdistuvia leikkaussuunnitelmia lauantaina Helsingissä järjestettävässä suurmielenosoituksessa.

- Näin radikaalia iskua ei Suomen kehitysyhteistyö ole aiemmin kohdannut. On surullista, että päätösten takana ei vaikuta olleen minkäänlaista kehitys- tai ihmisvaikutusten arviointia, Hetemäki sanoo.  

Kehitysyhteistyöleikkausten myötä tavallisten suomalaisten lahjoitukset UNICEFin työhön ovat entistäkin tärkeämpiä. UNICEFilla on Suomessa reilut 83 000 kuukausilahjoittajaa.

 

Lisätietoja

Inka Hetemäki, ohjelmajohtaja, Suomen UNICEF ry, 040 545 4837, inka.hetemaki@unicef.fi

 

 

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.