Siirry sisältöön

Maailman lapset eivät voi ottaa välivuotta – Suomen hallitus ehdottaa jättileikkauksia UNICEFin tukeen

Suomen hallitus ehdottaa, että YK:n lastenrahasto UNICEFin tuesta leikataan pois kolme neljäsosaa. Maailman heikoimmassa asemassa eläville lapsille seuraukset olisivat kylmäävät.

Uutinen
- Tulee olemaan vaikeaa kohdata lapsen katsetta näiden päätösten jälkeen, huokaisee Suomen UNICEFin ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Inka Hetemäki.

Suomen ulkoministeriö julkaisi eilen tiedon, jonka mukaan sen tuki kansainväliselle UNICEFille on laskemassa 20 miljoonasta eurosta 5-6 miljoonaan. Suurin osa Suomen tuesta kohdistuu lastenrahastoon, joka on kaiken UNICEFin työn ydin ja elintärkeä työlle heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi.

- Suomi on ollut maailman kahdeksanneksi suurin avun antaja UNICEFin lastenrahastoon. Tuen jättileikkauksella on väistämättä dramaattiset seuraukset maailman lapsille, sanoo Inka Hetemäki, Suomen UNICEFin ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja.

- Lasten ja naisten piti säilyä, leikkauksista huolimatta, Suomen kehityspoliittisena painopisteenä. Mutta pelkillä sanoilla ei valitettavasti pidetä lapsia hengissä, Hetemäki jatkaa.

Lastenrahasto on UNICEFin tärkein rahasto, sillä sen avulla UNICEF pystyy suunnittelemaan ja toteuttamaan pitkäjänteisiä ohjelmia yhdessä hallitusten kanssa. UNICEF muun muassa rokottaa 40 prosenttia maailman lapsista. Osa työtä on maiden omien logistiikka- ja kylmäketjujen rakentaminen ja tukeminen.

Lastenrahastolla on keskeinen rooli myös maailman lapsitiedon tuottamisessa. UNICEFin tilastot toimivat pohjana niin muussa tutkimuksessa kuin päätöksenteossa. Niitä on käytetty esimerkiksi vuosituhattavoitteista ja kestävän kehityksen tavoitteista päätettäessä.

Luonnonkatastrofin iskiessä ja konfliktien syttyessä UNICEF pystyy toimimaan välittömästi - ja on pystynyt varautumaan kriiseihin jo ennalta - ainoastaan lastenrahaston varojen turvin. UNICEF on maailman suurin hätäaputarvikkeiden toimittaja heti maailman ruokajärjestön (WFP) ruoka-avun jälkeen.

Apu kriisimaille ei pyöri pelkän humanitaarisen rahoituksen turvin, vaan esimerkiksi Afganistanissa tehtävästä työstä yli kolmannes on lastenrahaston turvin tehtävää pitkäjänteistä työtä. Syyrian ja sen naapurimaiden humanitaarinen apu ei myöskään toimisi pelkällä hätäapurahoituksella. Hätäavun onnistuminen perustuu vuosikymmenien aikana rakennettuihin vahvoihin ohjelmiin, verkostoihin ja asiantuntemukseen.

Enää harva taho pystyy jatkamaan työtään Syyriassa. UNICEF tekee kaikkensa, jotta Syyrian 8 miljoonalla maan sisäisellä pakolaisella säilyisivät elämän edellytykset.

Lupa toimia ei riitä, tarvitaan myös rahaa

UNICEFin valtuutus ja velvollisuus toimia perustuu maailman laajimmin hyväksyttyyn ihmisoikeusasiakirjaan, lapsen oikeuksien sopimukseen. UNICEF tekee työtä lapsen oikeuksien toteutumiseksi kaikkialla maailmassa, yli 190 maassa. Valtioiden mandaatti ei kuitenkaan riitä, vaan työn toteuttamiseen on myös ohjattava riittävästi varoja. UNICEF ei saa osuutta YK:n jäsenmaksuista, vaan se kerää kaikki varansa vapaaehtoisina lahjoituksina valtioilta, yrityksiltä ja yksityisiltä lahjoittajilta.

UNICEFin toimintatapa hallitusten kumppanina on ainutlaatuinen. Sen ansiosta ratkaisut ja tulokset skaalautuvat hyödyttämään jokaista lasta, kestävästi. Lastenrahasto takaa UNICEFin itsenäisen ja puolueettoman toiminnan, sillä työtä pystytään tekemään heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi kaikkialla, ei ainoastaan lahjoittajien suosimissa maissa tai yritysmaailman lainalaisuuksien mukaan.

- Tulee olemaan vaikeaa kohdata lapsen katsetta näiden päätösten jälkeen, huokaisee Inka Hetemäki.

Suomi on edelleen yksi maailman vauraimmista maista. Maailman lapsilla ei ole varaa ottaa välivuotta maamme sitoutumisesta lapsen oikeuksien toteutumiseen.

Lisätietoja
Inka Hetemäki, Suomen UNICEFin ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja, puh. 040 5454837, [email protected]

Julkaistu8.10.2015