Siirry sisältöön
Violettiin mekkoon pukeutunut koululainen etsii luettavaa kirjastosta

Turvallinen koulumatka

Luokka-asteet: 1.-2., esiopetus
Oppiaineet: katsomusaineet, kuvataide, ympäristöoppi, äidinkieli ja kirjallisuus
Tuotetyyppi: Tehtävät

Tavoitteet:

• Havainnoida, millaiset asiat lisäävät turvallisuutta
• Oppia, että kaikilla lapsilla on oikeus olla turvassa

 

Ohje:

1. Katsokaa video Kysymyksiä Keniaan. Videossa seurataan lasten aamutoimia ja koulumatkaa Keniassa. Keniassa koulumatkat voivat olla pitkiä. Vuodenaikojen mukaan vaihtelevat sääolot voivat vaikuttaa koulumatkaan. Sadekauden aikana koulumatkan varrella olevat joet voivat tulvia. Koulumatkalla on tärkeää pitää huomio liikenteessä ja ympäristössä. Koulumatkaa on mukava kulkea kaverin kanssa ja jutella tai kertoa tarinoita matkan aikana. Siitäkin tulee turvallinen olo.


2. Keskustelkaa omasta koulumatkasta kysymysten avulla:
• Mitkä asiat tekevät koulumatkasta turvallisen?
• Mitkä asiat ennen koulumatkaa tekevät olosta turvallisen?
• Entä kouluun saapuessa? Mistä tulee turvallinen olo?
• Mitä muut ihmiset kotona ja koulussa voivat tehdä, jotta koulumatka olisi turvallinen?


Kerro oppilaille, että jos jokin asia koulumatkalla tekee olon turvattomaksi tai koulumatkan aikana tulee jostakin paha mieli, siitä on tärkeää kertoa opettajalle tai muulle luotettavalle aikuiselle.


3. Piirtäkää asioita, esineitä, paikkoja ja henkilöitä, jotka tekevät koulumatkasta turvallisen. Esimerkiksi: Mitä tarvitaan talvella, kun on pimeää, jotta jalankulkija erottuu paremmin? Kenen kanssa tulit kouluun tai kuka oli sinua koulussa vastassa? Tehtävän voi toteuttaa myös valokuvaamalla tai kirjoittamalla.


4. Kootkaa lopuksi piirrokset yhteen ja laatikaa niiden avulla yhteiset ohjeet turvalliseen koulumatkaan.
Pohtikaa ohjeita kootessanne myös turvallista toimintaa koulumatkalla: Onko esimerkiksi pallolla leikkiminen tai puhelimen katseleminen turvallista koulumatkan aikana? Entä mikä voisi olla mukavaa tekemistä koulumatkalla niin, että pystyy samalla huomioimaan liikenteen? Voitte sisällyttää ohjeisiin myös sen, miten pitää toimia ja kenelle voi kertoa, jos kohtaa koulumatkalla kiusaamista tai jotakin muuta pelottavaa.

Ideoita opetukseen ja aiheita aamunavauksiin. Tilaa opettajien uutiskirje.

Opettajille suunnattu ihmisoikeus- ja globaalikasvatuksen uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla.