Siirry sisältöön
Violettiin mekkoon pukeutunut koululainen etsii luettavaa kirjastosta

Jokainen on arvokas

Luokka-asteet: 3.-6.
Oppiaineet: katsomusaineet, terveystieto, ympäristöoppi, äidinkieli ja kirjallisuus
Tuotetyyppi: Tehtävät

Tavoitteet:

  • Oppia, että jokainen lapsi on erilainen ja arvokas yksilö, jota tulee arvostaa sellaisena kuin hän on
  • Oppia, että lapsen oikeudet koskevat kaikkia alle 18-vuotiaita riippumatta ihonväristä, uskontokunnasta, sukupuolesta, asuinpaikasta tai kansallisuudesta

 

Ohjeet:

  1. Keskustelkaa: Mikä tekee ihmisestä ainutlaatuisen yksilön (eleet, ilmeet, ulkonäkö, nimi, erityisosaaminen, tavat, mikä muu)? Kerätkää keskustelun tulokset listaksi.
  2. Kirjatkaa lista omista erityspiirteistä tai -taidoista. 
  3. Jokainen oppilas suunnittelee kuvan, joka koostuu monista eri osista (esimerkiksi kukka, jossa on monta terälehteä tai puu, jossa on monta oksaa). Yhteen osaan liimataan tai piirretään oma kuva. Kuvan muihin osiin kirjoitetaan omat erityispiirteet, jotka listattiin aiemmin.

Ideoita jatkotyöskentelyyn:

  • Istutaan ringissä. Jokaisella oppilaalla on kortti, jossa on oma nimi. Kortit laitetaan kiertoon ja jokainen kirjoittaa kuhunkin korttiin kortin haltijasta jonkin positiivisen asian tai kehun. Tarkoituksena on, että kierroksen lopussa jokaisen kortissa lukee useita mukavia asioita.
  • Kirjoitetaan juttu omasta erityispiirteestä, kuten erityistaidosta, tavasta, tottumuksesta tai ominaisuudesta. Miten se on syntynyt, miten se näkyy jokapäiväisessä elämässä, millaisia hassuja tai ikäviä sattumia siihen liittyy, mihin se mahtaa johtaa tulevaisuudessa?

Ideoita opetukseen ja aiheita aamunavauksiin. Tilaa opettajien uutiskirje.

Opettajille suunnattu ihmisoikeus- ja globaalikasvatuksen uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla.