Miten puhua lapsen kanssa koronaviruksesta? 8 vinkkiä

Laita hyvä jakoon Whatsapp

Uutiset koronaviruksesta voivat tuntua ylivoimaisilta kenestä tahansa, mutta erityisesti lapsista.

Lapset ovat erityisen haavoittuvaisia, sillä heidän voi olla vaikea ymmärtää televisiosta, internetistä ja muilta ihmisiltä kuulemaansa tietoa. Hämmentävä informaatio voi aiheuttaa ahdistusta, stressiä tai surua. Avoin ja turvallinen keskustelu auttaa lasta käsittelemään asiaa. Kokosimme kahdeksan vinkkiä rakentavaan keskusteluun lapsen kanssa.

 1. Kysy avoimia kysymyksiä ja ole läsnä

  Aloita keskustelu selvittämällä, kuinka paljon lapsi jo tietää ja anna hänen johtaa keskustelua. Jos lapsi on hyvin nuori, eikä ole vielä kuullut viruksesta, asiaa ei välttämättä tarvitse nostaa esiin. Hyödynnä tilanne muistuttamalla lasta hyvistä hygieniakäytännöistä ilman, että aiheutat pelkoa.

  Varmista, että keskusteluympäristö on turvallinen ja anna lapsen puhua vapaasti. Esimerkiksi asiasta piirtäminen voi auttaa keskustelun avaamisessa.

  Tärkeintä on ottaa lapsen huolet tosissaan. Huomio lapsen tunteet ja kerro, että on luonnollista kokea pelkoa asiasta. Anna lapselle jakamaton huomiosi ja varmista, että hän ymmärtää, että voi puhua asiasta sinulle ja opettajille koska tahansa.

 2. Kerro totuus lapsen ikään sopivalla tavalla

  Lapsilla on oikeus saada totuudenmukaista tietoa siitä, mitä maailmalla tapahtuu, mutta aikuisilla on myös velvollisuus suojella lasta huolelta. Kerro viruksesta lapsen ikään sopivalla kielellä ja tarkkaile lapsen reaktioita. Huomio erityisesti, vaikuttaako lapsi ahdistuneelta.

  Jos et tiedä vastausta lapsen kysymykseen, älä arvaile. Hyödynnä tilaisuus tutkimalla vastauksia yhdessä lapsen kanssa. Kansainvälisten organisaatioiden, kuten UNICEFin ja Maailman terveysjärjestön nettisivut ovat hyviä tiedon lähteitä. Selitä, että kaikki tieto internetissä ei ole totta ja on varminta luottaa asiantuntijoihin.

 3. Näytä, miten virukselta suojaudutaan

  Yksi tehokkaimmista keinoista suojella lasta koronavirukselta ja muilta taudeilta, on kannustaa häntä pesemään säännöllisesti kätensä. Näytä lapselle, miten kädet pestään oikealla tavalla. Asiasta ei kuitenkaan tarvitse tehdä pelottavaa tai suurempaa kuin se on. Pienen lapsen kanssa käsienpesua voi harjoitella leikin kautta. Esimerkkisi ”Pupulaulun” ensimmäinen säkeistö (linkki: Ilta-Sanomat) on hyvä mitta sille, kuinka kauan käsiä tulee pestä.

  Lapsen voi olla vaikeaa muistaa pitää turvavälejä. Siinäkin asiassa kannattaa muistuttaa, että se on tehokas tapa ehkäistä tartuntoja. Selitä myös, että on järkevää pysytellä etäällä ihmisistä, jotka yskivät tai aivastelevat.

  Näytä lapselle myös, miten yskiä tai aivastaa hihaan kämmenien sijaan. Pyydä kertomaan, jos hänellä on kuumeinen tai yskäinen olo tai jos hänen on hankala hengittää.

 4. Ole lapsen tukena

  Eri medioiden informaatiotulva pandemiasta voi luoda pelottavan tunteen siitä, että kriisi on akuutti ja henkeäuhkaava kaikkialla. Lapsen voi olla vaikea erottaa median luomia kuvia omasta todellisuudestaan ja hän saattaa kokea olevansa välittömässä hengenvaarassa.

  Ohjaa lapsen huomio leikkeihin ja pidä kiinni tavallisista rutiineista, erityisesti ennen nukkumaanmenoa. Rutiinit ja leikit auttavat lievittämään lapsen ahdistusta. Luo lapsen kanssa uusia rutiineja, jos virus aiheuttaa poikkeuksia tavalliseen arkeen.

  Muistuta lasta, että suurin osa viruksen saaneista ihmisistä ei tule kovin sairaiksi. Koronarokotettujen määrä lisääntyy koko ajan ja se suojaa vakavalta tautimuodolta hyvin. Selitä, että aikuiset tekevät koko ajan töitä sen eteen, että perheenne olisi turvassa. 

  Jos lapsellasi on oireita, selitä että lapsen on pysyteltävä kotona tai sairaalassa, koska se on turvallisempaa lapselle ja tämän ystäville. Osoita, että ymmärrät, että eristäytyminen on toisinaan vaikeaa, pelottavaa ja jopa tylsää. Korosta, että sääntöjen noudattaminen auttaa pitämään kaikki turvassa.

 5. Varmista, ettei lasta kiusata ja ettei lapsi itse kiusaa muita viruksen takia

  Koronaviruksen puhkeaminen ja pandemian leviäminen aiheuttivat rasistista syrjintää eri puolilla maailmaa. On tärkeää varmistaa, ettei lapsi koe tällaista syrjintää tai ole mukana jonkun toisen kiusaamisessa.

  Selitä, että koronaviruksella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miltä joku näyttää, mistä he ovat kotoisin tai mitä kieltä he puhuvat. Jos lasta on nimitelty tai muuten kiusattu, lapsen täytyy voida kokea, että aikuiselle on turvallista kertoa asiasta.

  Muistuta lasta, että jokaisella on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi. Kiusaaminen on aina väärin, ja meidän kaikkien tulee olla mukavia toisillemme ja tukea toisiamme.

 6. Näytä lapselle, että ihmiset välittävät toisistaan

  Lapsen on tärkeää tietää, että ihmiset auttavat toisiaan. Kerro lapselle terveydenhuollon ammattilaisista, tutkijoista ja nuorista, jotka työskentelevät viruksen leviämisen estämiseksi ja yhteisöjen turvallisuuden puolesta. Tieto siitä, että ihmiset tekevät asialle jotain, voi auttaa lasta huomattavasti.

 7. Huolehdi myös omasta hyvinvoinnistasi

  Pystyt paremmin auttamaan lastasi, kun voit itse hyvin, sillä lapset ovat herkkiä aikuisten reaktioille. Suojele lasta osoittamalla, että sinä aikuisena olet rauhallinen ja otat vastuun tilanteesta.

  Jos koet olosi ahdistuneeksi tai järkyttyneeksi, puhu muiden perheenjäsenten tai ystävien kanssa ja järjestä aikaa asioille, jotka auttavat sinua rentoutumaan ja toipumaan.

 8. Varmista lapsen olotila keskustelun päätteeksi

  Keskustelun lopussa on tärkeää varmistaa, että lapsella on kaikki hyvin. Yritä arvioida, onko lapsi ahdistunut: tarkkaile kehonkieltä, hengitystä ja sitä, puhuuko lapsi hänelle tyypillisellä äänensävyllä.

  Muistuta lasta, että hän voi koska tahansa puhua asiasta uudelleen kanssasi. Muistuta myös, että välität, kuuntelet ja olet lapsen tukena, jos virus huolestuttaa häntä.

Tue UNICEFin työtä koronavirusta vastaan. Lahjoita ja ole lasten puolella.

Voit tehdä lahjoituksen verkkopankissa, maksukortilla tai MobilePaylla.

Lahjoitan

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.

Voit lahjoittaa myös tekstiviestillä:

 • Lähetä tekstiviesti LAPSET numeroon 16110 (viestin hinta 15 euroa)

Korona on ohi vasta, kun koko maailma on rokotettu

UNICEF on ainoa järjestö, jolla on osaaminen ja verkostot toimittaa rokotteita myös kaikkein heikoimmissa olosuhteissa elävillä perheille.

Lue miksi operaatio tarvitaan

Vaikka valoa näkyy tunnelin päässä Suomessa, rokotteiden tasavertainen jakelu kaikille on ainoa tie ulos pandemiasta. 

Lue lisää blogistamme

 

Pandemia on lapsen oikeuksien kriisi. Koulunkäynti on keskeytynyt, köyhyys on kasvanut ja mielenterveys on uhattuna.

UNICEF ja korona

UNICEF johtaa koronarokotteiden hankintaa ja toimituksia yli 80 maahan COVAX-rokoteyhteistyön osana.

Lue lisää rokotusoperaatiosta 

 

UNICEF löytää aina keinot toimittaa rokotteet perille. Himalajalla koronarokotteet saavuttavat maailman korkeimmat vuorenhuiputkin.

Seuraa rokotteiden matkaa

Rokotteet ovat monille lapsille elämän ja kuoleman kysymys – myös konkreettisesti. Lue kolme kertomusta, miksi rokotteet ovat elintärkeitä.

Lue lisää blogistamme