Hoppa till innehållet

Nyttiga tips för att upprätta ett testamente

Genom att upprätta ett testamente berättar du hur du vill att dina tillgångar ska fördelas. Med de här fem tipsen kommer du i gång när du ska skriva ditt testamente.

Isä kantaa poikaansa olkapäillään
© UNICEF/UN0646075/Busha
 1. Fundera noga på testamentstagarna.
  Tänk på vem eller vilka aktörer du vill komma ihåg i ditt testamente utöver eventuella bröstarvingar. Om du har bröstarvingar har de alltid rätt till sin laglott, som är hälften av egendomen du testamenterar.

 2. Upprätta testamentet med hjälp av en expert.
  Det är alltid bra att upprätta testamentet tillsammans med en advokat. Då kan du vara säker på att de nödvändiga formaliteterna uppfylls. Advokaten hjälper med att se till att din vilja sker så som du har avsett när tiden är inne. Den som överväger en testamentsgåva kan be om kontaktuppgifter till en advokat av UNICEF. Advokaten hjälper med att upprätta ett testamente i grundform och normal omfattning, konfidentiellt och helt kostnadsfritt, när en av testamentstagarna är Finlands UNICEF rf.

 3. Förvara testamentet på ett säkert ställe.
  Vi rekommenderar att du förvarar testamentet på ett säkert ställe så att det är lätt att hitta i sinom tid. Om du har bestämt dig för att komma ihåg UNICEF i ditt testamente kan du informera oss om det. 

 4. Berätta om ditt testamente.
  Fundera på vem som borde känna till ditt testamente på förhand så att det hittas och uppfylls enligt din vilja. Om du väljer att komma ihåg UNICEF i ditt testamente och berättar för oss om din gåva, kan vi tacka dig och hålla dig uppdaterad om vår verksamhet och om testamentsgåvor.

 5. Kom ihåg att du alltid kan ändra dig.
  Du kan skriva ett nytt testamente om din vilja ändras. Då är det bra att förstöra det gamla testamentet för att undvika oklarheter. 

Beställ en testamentsguide