UNICEFin, Pampersin ja K-ruokakauppojen rokotekampanja toteutetaan Suomessa jo 11. kertaa. Kampanjan avulla kerätyillä varoilla on pelastettu 24 000 vauvaa hengenvaaralliselta jäykkäkouristukselta. 

Suomessa Pampersin ja UNICEFin rokotekampanja toteutetaan yhteistyössä K-ruokakauppiaiden kanssa. Rokotekampanja toteutetaan K-ruokakaupoissa jo 11:ttä kertaa.

Suomalaisten panoksella on ollut merkitystä. K-ruokakaupoissa kerätyillä varoilla on suojattu 3,5 miljoonaa äitiä lapsineen köyhissä maissa ja pelastettu 24 000 vauvan henki.

Suomi on ollut mukana rokotekampanjassa melkein alusta asti. Pampers-brändin omistavan Procter&Gamblen ja UNICEFin kansainvälinen yhteistyö jäykkäkouristuksen hävittämiseksi alkoi vuonna 2006.

Maailmanlaajuisen kampanjoinnin ansiosta 100 miljoonaa äitiä lapsineen on saanut suojan jäykkäkouristusta vastaan, arviolta 788 000 vauvan henki on pelastunut ja tauti on jäänyt hävitetty jo 24 maasta. 

Apua tarvitaan yhä

Vauvat ja äidit tarvitsevat kuitenkin yhä apua. Yhä edelleen 34 000 vastasyntynyttä menettää henkensä jäykkäkouristuksen takia joka vuosi.

Jäykkäkouristusta aiheuttaa maaperässä esiintyvä bakteeri, ja vauvat saavat tartunnan yleensä epähygieenissa synnytysoloissa. Usein tauti saa alkunsa, kun napanuora leikataan epäpuhtaalla välineellä. Myös äiti voi saada tartunnan synnytyksessä. 

Yksi UNICEFin jäykkäkouristuksen vastaisen ohjelman tavoitteista on, että riskimaissa kaikki hedelmällisessä iässä ja raskaana olevat naiset saisivat kolmen annoksen jäykkäkouristusrokotuksen. Rokotus suojaa äitiä viisi vuotta ja hänen vauvaansa kaksi kuukautta syntymän jälkeen. Pampers-tuotteiden myynnillä eri puolilla maailmaa kerätyt varat ohjataan tämän tavoitteen toteuttamiseen.

Vauvojen ja äitien jäykkäkouristusta esiintyy vielä 14 maassa. Kampanjan tavoitteena on hävittää tauti maailman jokaisesta kolkasta.