Hei lapset ja nuoret!

 
Joka vuosi 20.päivä marraskuuta vietetään lapsen oikeuksien päivää. Lapsen oikeudet ovat lasten omat ihmisoikeudet ja ne kuuluvat kaikille alle 18-vuotiaille. Yksi lapsen oikeuksista on oikeus leikkiin ja vapaa-aikaan.
 
Tänä vuonna lapsen oikeuksien päivänä puhutaan vammaisten lasten oikeuksista. Suomen UNICEF on tehnyt tätä varten Mukana-kampanjan, joka kestää ensi vuoden huhtikuun loppuun saakka.
 
Mukana-kampanjassa halutaan lisätä vammaisten lasten mahdollisuuksia osallistua harrastus- ja vapaa-ajan toimintaan kuten taide- tai luontokerhoihin, urheiluharrastuksiin tai kesäleireille. Jokaisella lapsella pitäisi olla mahdollisuus kivoihin harrastuksiin, mukavaan vapaa-ajan toimintaan ja kavereiden kanssa olemiseen kouluajan ulkopuolellakin.
 
Harrastus- ja vapaa-ajantoiminta, johon kaikki lapset voivat osallistua kutsutaan esteettömäksi toiminnaksi. Kampanjassa haastetaan iso määrä ihmisiä tekemään esteetöntä harrastus- ja vapaa-ajantoimintaa. Eri ihmiset voivat vaikuttaa kampanjassa eri tavalla: Sinäkin voit osallistua kampanjaan vastaamalla itse Mukana-haasteeseen ja levittämällä sitä eteenpäin.
 
Kaikki kampanjan materiaali on koottu näille nettisivuille. Sivuille lisätään kampanjan aikana esimerkkejä hyvästä esteettömästä toiminnasta.
 
Voit antaa meille palautetta. Osoitteemme on: mukana[at]unicef.fi

 

LUE LISÄÄ
 
Lapsiasiavaltuutetun esitteet lapsen oikeuksista
Alakoululaisille [.pdf] 
Yläkoululaisille [.pdf]
Selkokielellä [.pdf] 
 
Mukana-kampanjan haasteet
Haastelomake harrastus- ja vapaa-ajan toimijoille [.doc]
Haastelomake yksityishenkilöille [.doc]

Lasten piirustuksia vapaa-ajasta
Katso, mitä Niinivaaran koulun oppilaiden mielestä kuuluu kivaan vapaa-aikaan