Hyvät käytännöt ja vinkit kunnille koronatilanteessa
UNICEF ja Lapsiystävällinen kunta -mallissa mukana olevat kunnat ovat koonneet tälle sivulle hyviä käytäntöjä ja tietoa siitä, miten kunnassa voidaan varmistaa lasten ja nuorten hyvinvointi koronatilanteessa sekä miten turvataan haavoittuvimpien lasten hyvinvointi.
Ota vinkit ja tieto käyttöön kunnassasi! Sivulle on koottu käytäntöjä mm. varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta, etäopetuksen ruokailusta ja nuorisopalveluista. Lisäksi sivulla on vinkkejä esim. koronaviestintään eri kielillä sekä ajankohtaista tietoa UNICEFilta.
Toimiiko kuntasi lasten ja nuorten palveluissa hyvä korona-ajan käytäntö, jonka haluatte jakaa muille? Laita viestiä Mikael.Malkamaki@unicef.fi, niin saamme sen sivulle jakoon.
(Sivua päivitetty viimeksi 30.10.2020)
Sisällysluettelo
UNICEFin tiedotteet ja muu materiaali
Toinen aste ja muut oppilaitokset
Kouluruokailun järjestäminen etäopetuksen aikana
Järjestöjen neuvontapuhelimet ja -chatit sekä muu tuki lapsille, nuorille ja perheille
Viestintä koronatilanteesta lapsille ja nuorille
Viestintä koronatilanteesta eri kieliryhmien edustajille
Viranomaisten ohjeita ja muuta tietoa
UNICEFin tiedotteet ja muu materiaali
- MIksi juuri lapset? -blogi: https://kuntamarkkinat.fi/blogit/miksi-lapsiystavallinen-eika-ihmisystavallinen-kunta/ (09/2020)
- UNICEFin raportti: Suomi on viidenneksi paras rikas maa lasten hyvinvointivertailussa https://www.unicef.fi/tiedotus/uutisarkisto/2020/unicefin-raportti-suomi-viidenneksi-paras-rikas-maa-lasten-hyvinvointivertailussa/ (09/2020)
- Kysely lapsille korona-ajasta: Lapset arvostivat lisääntynyttä aikaa perheen kanssa ja ikävöivät kavereita, isovanhempia ja opettajia https://www.unicef.fi/tiedotus/uutisarkisto/2020/unicefin-kysely-poikkeustilaajasta-lapset-arvostivat-lisaantynytta-aikaa-oman-perheen-kanssa-ja/ (07/2020)
- Viisi tärkeää keinoa lapsen oikeuksien turvaamiseksi kunnissa https://unicef.studio.crasman.fi/pub/public/Julkishallinto/Suomen+UNICEFin+viesti+kuntajohtajille_Viisi+t%C3%A4rke%C3%A4%C3%A4+keinoa+lapsen+oikeuksien+varmistamiseksi.pdf (05/2020)
- Blogi: Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet - Täyden kympin tyypit tarttuvat kynään https://www.unicef.fi/blogi/tayden-kympin-tyypit-tarttuvat-kynaan/
- Blogi: Maailman parhaat opettajat poikkeusoloissa: Miten huomioda haavoittuvassa asemassa olevat lapset opetuksessa? https://www.unicef.fi/blogi/maailman-parhaat-opettajat-poikkeusoloissa/
- Miten koulujen sulkeminen vaikuttaa erityisesti haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiin? https://www.unicef.fi/tiedotus/uutisarkisto/2020/koulujen-sulkeminen-vaikuttaa-lapsiin-8-kysymysta-ja-vastausta/
- Koulut-sivustolla on hyviä ohjeistuksia sekä uutta materiaalia ja etätehtäviä koronatilanteeseen https://www.unicef.fi/koulut/ihmisoikeus-ja-globaalikasvatusmateriaalit/.
- Miten puhua lapsille koronaviruksesta lapselle?https://www.unicef.fi/korona-virus-8-ohjetta-nain-puhut-lapselle/
- Eppu Nuotion aamusadut https://www.unicef.fi/hilde-noidan-tarina-eppu-nuotio-kertoo/
- Timo Parvelan satutuokiot https://www.unicef.fi/satuhetki/
- Hae mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin https://www.unicef.fi/unicef/tyomme-suomessa/lapsiystavallinen-kunta/
Varhaiskasvatus
Koronatilanne ei muuta lapsen oikeutta laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatuksen järjestämisessä noudatetaan kansallisia ohjeita tartuntojen välttämiseksi.
Lisätietoa ja uutisia aiheesta:
- OKM:n ja THL:n päivitetyt suositukset koronaviruksen ehkäisemiseksi varhaiskasvatukseen, kouluille, oppilaitoksille ja korkeakouluille https://minedu.fi/-/varhaiskasvatukseen-kouluille-oppilaitoksille-ja-korkeakouluille-paivitetyt-suositukset-koronaviruksen-ehkaisemiseksi (08/2020)
- Turun yliopiston tutkimus varhaiskasvatuksen kokemuksista korona-aikana https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/uutinen/kyselytutkimuksessa-selvitetaan-varhaiskasvatuksen-ja-esiopetuksen
- OPH: Varhaiskasvatuksen järjestäminen uudella toimintakaudella 25.6.2020 alkaen https://www.oph.fi/fi/varhaiskasvatuksen-jarjestaminen-uudella-toimintakaudella-2562020-alkaen
- OPH: Esiopetuksen järjestäminen uudella toimintakaudella 29.6.2020 alkaen https://www.oph.fi/fi/esiopetuksen-jarjestaminen-uudella-toimintakaudella-2962020-alkaen
Kevään 2020 esimerkkejä kunnista:
Jos varhaiskasvatukseen osallistuvista lapsista on iso osa koronatilanteen vuoksi kotona eikä päiväkodeissa, kunnan on tärkeää pohtia, millä eri tavoin lapsiin ja koteihin voidaan pitää yhteyttä ja kysellä lapsen ja perheen kuulumisia. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että koronatilanteesta huolimatta turvataan varhaiskasvatuksen erityisopetus sitä tarvitseville.
- Hämeenlinna: Kaupungissa soitettiin viikoittain kotona oleville lapsille. Lisäksi varhaiskasvatus tuotti Ikkuna päiväkotiin -lasten ohjelmasarjaa, jonka avulla pidettiin yhteyttä kotona oleviin lapsiin ja perheisiin.
- Kittilä: Kouluateriat jaettiin tarvittaessa myös eskarilaisille kotiin.
- Janakkala: Ryhmistä vapautuneet työntekijät menivät koteihin ulkoiluttamaan lapsia. Tämä oli todella tarpeellinen apu moneen perheeseen, joka kamppaili arjen sujuvuuden kanssa:
- Lempäälä: Kunta tarjosi perheille ohjattuja ulkoilutuokioita helpottamaan lapsiperheiden etätyöarkea. https://www.lempaala.fi/uutiset/ohjatut-ulkoilutuokiot-helpottamaan-lapsiperheiden-etatyoarkea-poikkeusolot-innostivat-ideoimaan-uuden-palvelun-lempaalassa/ Lisäksi varhaiskasvatuksesta lähetettiin vanhemmille viestillä erilaisia vinkkejä, tehtäviä, joita voi tehdä lasten kanssa kotona.
- Loppi: Varhaiskasvatuksen työntekijöiden puhelinpalvelu tarjosi laajempaa tukea perheille poikkeustilanteessa. https://loppi.fi/varhaiskasvatus-tarjoaa-poikkeusolojen-tukea-perheille/ Lisäksi kotona oleville perheille soitetttiin ja kysytttin kuulumisia.
- Nokia: Varhaiskasvatuksen erityissosionomille oli varattu puhelinaikaa, jotta kaikki varhaiskasvatuksen piirissä olevat perheet voivat ottaa häneen yhteyttä.
- Oulu: Oululaiset varhaiskasvatuksen opettajat laativat materiaalia poikkeusolojen esiopetukseen ja varhaiskasvatukseen https://www.ouka.fi/oulu/paivahoito-ja-esiopetus/esiopetus-kotona-poikkeusolon-aikana-vinkkeja-ja-vihjeita
- Tammela: Varhaiskasvatuksen erityisopetus suunniteltiin lapselle kotiin yhdessä perheen kanssa etäyhteyksien avulla.
- Vantaa: Kaupunki järjesti varhaiskasvatuksen psykologien ja kuraattorien tukea vantaalaisille päiväkodeille ja asiakasperheille https://www.vantaa.fi/uutisia/korona/101/1/150475 . Lisäksi päiväkodeista soitetttiin kotona oleville lapsille ja perheille ja esiopetuksen tehtäviä lähetetttiin koteihin.
- Mm. Tammela, Pori, Helsinki, Vantaa: Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut jätetttiin perimättä korona-aikana lapsen poissaolon ajalta useimmissa kunnissa.
- EVL seurakunnat: Vinkkejä digitaaliseen varhaiskasvatukseen
https://evl.fi/plus/seurakuntaelama/kasvatus/varhaiskasvatus/vinkkeja-digitaaliseen-varhaiskasvatukseen
Perusopetus ja etäopetus
Perusopetuksessa palattiin elokuussa pääosin lähiopetukseen. Syksyllä on tärkeää varmistaa lasten ja nuorten tilanne kevään poikkeustilanteen jälkeen sekä kuunnella heidän omia kokemuksiaan. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota haavoittuvassa asemassa lapsiin ja nuoriin.
Koronatilanteiden muuttuessa saatetaan paikallisesti ja/tai koulukohtaisesti joutua tekemään päätös etäopetukseen siirtymisestä. Tällöin on muistettava, että lasten ja nuorten edellytykset itsenäiseen etäoppimiseen sekä huoltajien voimavarat tukea lapsen oppimista vaihtelevat suuresti. Etäopetusjakson aikana (ja sen jälkeen) kouluissa on tärkeää varmistaa jokaisen lapsen hyvinvointi ja tukea sitä lapsen tarpeiden mukaisesti.
Haavoittuvammassa asemassa olevien lasten opetus järjestetään lähiopetuksena. Tähän ryhmään kuuluvat esiopetuksen oppilaat, perusopetuksen vuosiluokkien 1–3 oppilaat, erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaat sekä valmistavan opetuksen oppilaat. Näiden ryhmien oppilaiden opetus järjestetään lähiopetuksena, koska heillä todennäköisesti on enemmän haasteita oppia etäopetuksessa ikänsä, kehitystasonsa, ohjauksen tarpeen tai kielitaitonsa vuoksi.
Erilaisia opetuksen tukiratkaisuja ja koulujen henkilöstöä kannattaa hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla oppilaiden etäopiskelun tukemiseen. Lisäksi on varmistettava, että jokaisella lapsella on etäopetukseen tarvittavat laitteet. Mikäli näin ei ole, on kouluilla on tulee olla lainattavia laitteita, jotta sujuva etäopiskelu voi toteutua kaikille lapsille.
Lisätietoa ja uutisia aiheesta (uusimmat ensin):
- YLE: Jo kymmenet resurssiopettajat kurovat etäopetuksen jälkiä umpeen korona-avustuksilla
https://yle.fi/uutiset/3-11545186?s=03 (09/2020) - THL:n ja OKM:n 11.9.2020 päivitetty suositus opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/thln-ja-okmn-suositus-opetuksen-ja-varhaiskasvatuksen-jarjestajille?s=03 (09/2020)
- HS: Näin etäkoulu vaikutti suomalaisiin koululaisiin (Helsingin ja Tampereen yliopiston tutkimus): https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006631038.html?share=f88c9485b19a43898dc646cd6548e517 (09/2020)
- HS: Helsinki varautuu päättämään osittaisesta etäopetuksesta – Näin koulut toimisivat, jos koronaepidemia pahenee
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006626619.html (09/2020) - Jyväskylän yliopisto: Etäopetus kuormitti erityistä tai tehostettua tukea saavien lasten perheitä huomattavasti https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2020/08/etaopetus-kuormitti-erityista-tai-tehostettua-tukea-saavien-lasten-perheita-huomattavasti?s=03 (08/2020)
- OPH: Perusopetuksen järjestäminen 1.8.20 alkaen https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/perusopetuksen-jarjestaminen-182020-alkaen
- OKM:n ja THL:n päivitetyt suositukset koronaviruksen ehkäisemiseksi varhaiskasvatukseen, kouluille, oppilaitoksille ja korkeakouluille https://minedu.fi/-/varhaiskasvatukseen-kouluille-oppilaitoksille-ja-korkeakouluille-paivitetyt-suositukset-koronaviruksen-ehkaisemiseksi (08/2020)
- UNICEF: Kysely lapsille korona-ajasta: Lapset arvostivat lisääntynyttä aikaa perheen kanssa ja ikävöivät kavereita, isovanhempia ja opettajia https://www.unicef.fi/tiedotus/uutisarkisto/2020/unicefin-kysely-poikkeustilaajasta-lapset-arvostivat-lisaantynytta-aikaa-oman-perheen-kanssa-ja/ (07/2020)
- Karvi: Poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen vaikutukset tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen
https://karvi.fi/publication/poikkeuksellisten-opetusjarjestelyjen-vaikutukset-tasa-arvon-ja-yhdenvertaisuuden-toteutumiseen/ (06/2020) - Karvi: Poikkeusolojen vaikutukset opetukseen https://karvi.fi/2020/05/11/poikkeusolojen-vaikutusten-arviointi-toteutetaan-yhteistyossa-taustaraportti-vahvuuksista-ja-huolenaiheista/ (05/2020)
- HS: Näin etäkoulu sujui: Kymmenettuhannet suomalaislapset vastasivat kyselyyn, grafiikat näyttävät ilot ja murheet https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006506771.html?share=5c353f47667473a81f60df6d7bc0edb4 (05/2020)
- UNICEF: Miten koulujen sulkeminen vaikuttaa erityisesti haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiin? https://www.unicef.fi/tiedotus/uutisarkisto/2020/koulujen-sulkeminen-vaikuttaa-lapsiin-8-kysymysta-ja-vastausta/ (04/2020)
- OPH: Tukimateriaalia eri koulutusasteille https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/tukea-poikkeuksellisiin-opetusjarjestelyihin
Kevään 2020 esimerkkejä kunnista:
- Oulu: Kaupunki on julkaissut laatusuositukset Oulun kaupungin peruskoulujen etäopetusta varten. Suositukset koskevat oppilasta, huoltajaa ja opettajaa.
- Vantaa: Kaupungin ohjesivusto etäopetuksen tueksi: https://sites.google.com/eduvantaa.fi/kokemuksia-ja-ideoita-jaettava/etäopetuksen-tueksi
- Eri kuntien nettisivuille on koottu hyviä listauksia huoltajille etäopetukseen liittyen
- Pori: Kaupungin tietopaketti huoltajille etäopetuksesta https://www.pori.fi/uutinen/2020-03-27_oppilaiden-huoltajille-koottu-tietopaketti-etaopetuksesta
- Pori: Kaupungin tietopaketti huoltajille etäopetuksesta https://www.pori.fi/uutinen/2020-03-27_oppilaiden-huoltajille-koottu-tietopaketti-etaopetuksesta
Toinen aste ja muut oppilaitokset
Toisen asteen opetuksessa palattiin syksyllä pääsosin lähiopetukseen. Väliaikaiseen etäopetukseen on siirrytty tai siirrytään paikallisen koronatilanteen niin vaatiessa. Kasvomaskeista annetaan tilanteen vaatiessa paikalliset suositukset.
Syksyllä on tärkeää varmistaa opiskelijoiden hyvinvointi kevään poikkeustilanteen jälkeen sekä kuulla nuorten omia kokemuksia. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota haavoittuvassa asemassa nuoriin sekä järjestää tarvittavat tukitoimet niitä tarvitseville. Maskien osalta on varmistettava, että myös vähävaraisilla opiskelijoilla on mahdollisuus saada tarvittavat maskit käyttöönsä.
- YLE: Koronaepidemian vaikutukset näkyvät nuorisolääkärin vastaanotolla https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006670013.html?share=2b8b1a22ebb1ec4213d70332d5cca657 (10/2020)
- Turku: Kasvomaskit käyttöön toisella asteella https://www.turku.fi/uutinen/2020-10-02_turussa-sijaitseviin-2-asteen-oppilaitoksiin-ja-korkeakouluihin-maskisuositus (10/2020)
- Pääkaupunkiseutu: Kasvomaskit käyttöön toisella asteella https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/kasvomaskit-kayttoon-paakaupunkiseudun-toisen-asteen-oppilaitoksissa (09/2020)
- Helsinki: Kasvomaskien jako vähävaraisille https://www.hel.fi/helsinki/korona-fi/koronaneuvonta/kasvomaskit/jakelupisteet (09/2020)
- YLE: Osa nuorista ei ole käynyt koulua sitten maaliskuun – nuorisolääkäri näkee joka päivä karun arjen: "Ihan kohtuuton tilanne"
https://yle.fi/uutiset/3-11558694?s=03 (09/2020) - Toisen asteen opiskelijajärjestöt vaativat riittäviä tukitoimia ja osallisuuden toteutumista poikkeusolojen jälkeen: https://lukio.fi/poikkeusolojen-jalkeen/ (08/2020)
- Lukiolaisten liitto: Koronatilanne lisännyt lukiolaisten stressiä ja työmäärää https://lukio.fi/koronakyselyn-tulokset/
- Suomen ammattiin opiskelevien liitto (SAKKI) ry: Poikkeustilajärjestelyille opiskelijoilta kohtuullinen arvosana, epätietoisuus edelleen suhteellisen laajaa https://sakkiry.fi/poikkeustilan-kysely/
- OPH: Lukiokoulutus: usein kysytyt kysymykset https://www.oph.fi/fi/usein-kysyttya?themes%5BKoronavirus%5D=Koronavirus§or%5BLukiokoulutus%5D=Lukiokoulutus
- OPH: Ammatillinen koulutus, usein kysytyt kysymykset https://www.oph.fi/fi/usein-kysyttya?themes%5BKoronavirus%5D=Koronavirus§or%5BAmmatillinen%20koulutus%5D=Ammatillinen%20koulutus
Oppilas- ja opiskeluhuolto
Oppilas- ja opiskeluhuollon merkitys ja tarve on kasvanut koronatilanteessa. On tärkeää, että monipuolisia (lähi- ja etä)palveluja on saatavilla riittävästi. Erityisesti on huolehdittava heikoimmassa asemassa olevien oppilaiden tilanteesta. Palvelumuodon valinnassa on tärkeää huomioida lapsen ja nuoren toiveet ja tarpeet.
Sekä oppilaille että huoltajille on hyvä tiedottaa aktiivisesti, että opiskeluhuollon palveluja on saatavissa koronatilanteessakin. Kunnan tulee huolehtia, että tietoa palveluista on saatavilla myös muilla kielillä kuin suomeksi ja ruotsiksi.
Lisätietoa ja uutisia aiheesta:
YLE: Koronaepidemian jälkiä lasten ja nuorten oppimiseen ei hoideta yhdessä syksyssä https://yle.fi/uutiset/3-11599097?s=03 (10/2020)
- YLE: Koronaepidemian vaikutukset näkyvät nuorisolääkärin vastaanotolla https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006670013.html?share=2b8b1a22ebb1ec4213d70332d5cca657 (10/2020)
- THL: Neuvolan ja opiskeluhuollon palvelujen järjestäminen koronavirustilanteessa
https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/ajankohtaista/neuvolan-ja-opiskeluhuollon-palvelujen-jarjestaminen-koronavirustilanteessa (09/2020) - THL: Opiskeluhuoltopalvelut koronavirustilanteessa
https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/ajankohtaista/opiskeluhuoltopalvelut-koronavirustilanteessa (08/2020) - THL: Opiskeluhuoltopalveluilla on nyt tuhannen taalan paikka
https://blogi.thl.fi/opiskeluhuoltopalveluilla-on-nyt-tuhannen-taalan-paikka/ (05/2020) - Karvi: Opiskeluhuollon merkitys korostuu poikkeustilanteessa https://karvi.fi/2020/04/06/opiskeluhuollon-merkitys-korostuu-poikkeustilanteessa-kotona-ilmeneviin-ongelmiin-on-vaikea-pyytaa-apua/ (05/2020)
- OKM: Oppilashuollon palveluiden tarjoaminen on vähentynyt poikkeusolojen aikana
https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kuntakysely-oppilashuollon-palveluiden-tarjoaminen-on-vahentynyt-poikkeusolojen-aikana - OKM: Kuntakysely: oppimisen tukeen ja oppilashuoltoon täytyy panostaa myös poikkeusoloissa https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kuntakysely-oppimisen-tukeen-ja-oppilashuoltoon-taytyy-panostaa-myos-poikkeusoloissa
Kevään 2020 esimerkkejä kunnista:
- Helsinki: Monikieliset ohjaajat ovat maahanmuuttajaperheiden tukena myös poikkeusaikana https://www.hel.fi/uutiset/fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/monikieliset-ohjaajat-ovat-maahanmuuttajaperheiden-elintarkea-apu-myos-poikkeusaikana
- Pori: Kuraattorit tapaavat oppilaita kävelyillä ulkona https://www.pori.fi/uutinen/2020-04-21_happihyppelyita-ja-etatapaamisia-kuraattorit-oppilaiden-tukena-myos-korona-aikana
- Koulunkäynninohjaajat ovat tukena lapsille ja nuorille etä- ja puhelinyhteyksin monissa kunnissa, esimerkiksi Hämeenlinnassa, Lohjalla, Jyväskylässä, Kittilässä, Kokkolassa ja Mikkelissä. Ohjaajat työskentelevät opettajien ja erityisopettajien rinnalla, yhdessä sovittujen toimintatapojen mukaisesti.
- Kuraattorit ja koulupsykologit ovat siirtyneet monessa kunnassa toteuttamaan palveluja puhelin-, chat- ja etäyhteyksin.
- Helsinki: kouluvalmentajat ja resurssiopettajat ottavat etäyhteyksiä tukea tarvitseviin lapsiin, https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006457244.html
- Helsingin oppilashuollon psykologit ja kuraattorit päivystävät oppilashuollon chatissä joka arkipäivä klo 10-16, http://jelppii.fi/
Kouluruokailun järjestäminen etäopetustilanteessa
Kouluruokailu on kaikille oppivelvollisille kuuluva oikeus. Opetuksen järjestäjän vastuulla on kouluruokailun järjestäminen myös koronatilanteen poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana. Järjestelyissä on otettava huomioon hygienia- ja turvallisuusohjeistukset.
Opetushallituksen 08/2020 päivitetyissä ohjeistuksissa korostetaan, että myös etäopetuksen aikana opetuksen järjestäjän velvollisuus on tarjota kaikille oppilaille maksuton ateria. Opetuksen järjestäjä päättää käytännön järjestelyistä. Ateria voi esimerkiksi olla noudettavissa, tai ruokailu voidaan järjestää muualla kuin koulun tiloissa hygieniaohjeet ja tilojen väljyys huomioon ottaen. Maksuton ateria ei voi olla esimerkiksi rahallinen avustus, eikä maksuttoman aterian antamiselle voi asettaa tarveharkintaa. Aterian tarjoaminen ei voi myöskään tarkoittaa ruokatarvikkeiden antamista, vaan aterian tulee olla valmistettu valmiiksi.
Suomessa yli 10 % lapsista elää köyhissä perheissä. Yhden vanhemman perheistä pienituloisia on 25 %. Kouluruoka onkin monelle lapselle päivän ainut lämmin ateria, ja siksi kuntien on erittäin tärkeä varmistaa, että kouluruoka on kaikkien saatavilla myös koronatilanteessa. Keväällä 2020 koronatilanteessa vain noin puolet kunnista järjesti oppilaille ruokailun etäopetuksen aikana.
Etäopetustilanteen kouluruokailun järjestämisessä on hyvä huomioida että:
- tieto ruokailusta tavoittaa kaikki tarvitsevat lapset ja nuoret
- kaikilla tarvitsijoilla on mahdollisuus kouluruokaan myös pitkien etäisyyksien kunnissa (alueellinen yhdenvertaisuus)
- ruokailumahdollisuuksista viestitään eri kieliryhmille
- selvitetään, voidaanko ruuanjakelumahdollisuutta laajentaa myös toisen asteen opiskelijoihin.
Lisätietoa ja uutisia aiheesta:
- OPH: Perusopetuksen järjestäminen 1.8.20 alkaen https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/perusopetuksen-jarjestaminen-182020-alkaen
Kevään 2020 esimerkkejä kunnista:
- Espoo: Etäopetuksessa oleville koululaisille jaetaan eväspusseja https://www.lansivayla.fi/artikkeli/851656-etaopetuksessa-oleville-koululaisille-aletaan-jakaa-evaspusseja-jos-perheiden
- Helsinki alkaa tarjota lounasannoksia kotiin vietäviksi kaksi kertaa viikossa: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006474470.html?share=31d69a192093e3a15945996782ee96e8
- Forssa: Forssassa jaetaan etäopiskelijoille take away -annoksia https://www.forssa.fi/uutiset/?newsid=2303&newstitle=Tiedote+Forssan+kaupungin+perusopetuksen+kouluruokajakelusta+et%C3%A4opiskelijoille
- Joensuu: Kaupunki jakaa ruokakasseja kerran viikossa https://www.joensuu.fi/korona/kouluruokajakelu
- Kokkola: Kaupunki jakaa kouluateriat kerran viikossa. Ateriat on tilattava etukäteen viikoksi kerrallaan Wilman kautta. https://yle.fi/uutiset/3-11295748
- Kittilä (pitkät etäisyydet): Kittilässä kokeillaan mallia, jossa ruoka toimitetaan kahtena päivänä (ti ja to) koulujen kautta. Ruoka valmistetaan edellisenä päivänä, jäähdytys, pakkaus. Leivät + leikkeleet + kuivamuona kerran kuussa. Kirkonkylällä ja Levillä keittiöt, joista ruoka noudetaan. Sivukylien kouluille kuljetetaan, sieltä nouto. Pyydetty huoltajia sopimaan kimppakyydeistä. Wilman kautta tiedote, ilmoittautuminen "kokouskutsu"-toiminnolla. Kahden viikon päästä arviointia, miten homma sujuu ja tehdään mahdollisia korjauksia jakeluun.
- Lempäälän kunta: Lempäälässä jaetaan lounasannoksia etäopetuksen oppilaille. https://www.lempaala.fi/uutiset/lounasannoksia-ja-ruokakasseja-jaetaan-lempaalassa-taustalla-etaopiskelijoiden-kouluruokailun-loppuminen/
- Ranua: Ranuan kunnassa esi- ja perusopetuksen lapset saavat kolmen euron ruokarahan, mikäli ei osallistu lähiopetukseen.
- Tammela: Tammelassa jaetaan kouluruokapaketit kaikille halukkaille etäopetuksessa oleville. Paketit sisältävät ruoka-aineet kotona valmistettaviin tai lämmitettäviin aterioihin noin kahdeksi viikoksi kerrallaan. Koteihin on lähetetty ruokapakettien tilauskysely Wilman kautta, jossa esi- ja perusopetusikäisten huoltajat ilmoittavat tarpeen ruokapakettiin viestissä olleen linkin kautta. https://www.tammela.fi/tiedote-koronatilanteen-paivitys-tammelan-asukkaille/
Nuorisopalvelut
Kevään poikkeustilanne vaikutti monin tavoin nuoriin ja erityisesti niihin nuoriin, joilla oli jo ennen kriisiäkin mielenterveyden ongelmia ja yksinäisyyttä. Esimerkiksi koulujen ja oppilaitosten etäopetuksen sekä nuorisotilojen sulkemisen myötä monelta nuorelta katosivat arjen kannattelevat rutiinit ja sosiaaliset suhteet.
Syksyllä on tärkeää saada tietoa nuorten hyvinvoinnista kevään poikkeustilanteen jälkeen sekä kuulla nuorten omia kokemuksia. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota haavoittuvassa asemassa nuoriin, ja järjestää tarvittavat tukitoimet niitä tarvitseville. Mikäli syksynkin aikana nuorisotiloja joudutaan sulkemaan tai kasvokkain tapahtuvia palveluita muuten rajoittamaan, on tärkeää varmistaa, että palveluiiden järjestämiseksi löytyy vaihtoehtoisia keinoja.
- Kuntalehti: Yksinäisyys ja mielenterveyden häiriöt työllistävät etsivää nuorisotyötä https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/yksinaisyys-ja-mielenterveyden-hairiot-tyollistavat-etsivaa-nuorisotyota-parasta-on-se-etta-kuljemme-rinnalla/ (10/2020)
- YLE: Nuorten ahdistus ja poikkeusolot https://yle.fi/uutiset/3-11535617?s=03 (09/2020)
- Allianssi: Mitä nuoret toivovat nyt aikuisilta? https://www.alli.fi/uutiset/mita-nuoret-toivovat-nyt-aikuisilta-mpkorona-kyselyssa-selvitettiin-nuorten-ajatuksia (04/2020)
- Aseman lapset: Nuorisotyön merkitys kasvaa poikkeusoloissa https://www.asemanlapset.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/blogikirjoitus-kohti-uutta-normaalia
- Lasten ja nuorten säätio: Mitä nuoret ajattelevat koronatilanteesta? https://www.nuori.fi/2020/04/16/nuorten-aani-10-kysymysta-koronatilanteesta/
- Kuntaliiton blogi nuorisotyön uudesta tilanteesta: https://www.kuntaliitto.fi/blogi/2020/digilla-ja-jalan-kunnallinen-nuorisotyo-poikkeusoloissa
Kevään 2020 esimerkkejä kunnista:
Kunnat tarjosivat keväällä nuorille palveluja moninaisilla tavoilla, kuten siirtämällä nuorisopalveluita verkkoon, jossa työntekijät kohtaavat nuoria etäyhteyksillä, chatissä ja Discord-alustalla. Lisäksi kunnissa toteutettiin jalkautuvaa työtä, jossa nuorisotyöntekijät liikkuvat kaupungilla tavoittaakseen nuoria.
- Espoo: Kaverikävelyt nuoriso-ohjaajan kanssa https://www.espoo.fi/fi-FI/Nuoret/Kaverikavelylla_nuorisonohjaajan_kanssa(179334)
- Hämeenlinna: Nuorisotyöntekijät ovat läsnä ja tavoitettavissa eri sosiaalisen median kanavissa kuten WhatsApp, Instagram, Facebook, Snapchat ja puhelimitse. Nuorisotilojen Instagram-tilejä seuraamalla pääsee mukaan aktiiviseen ajanviettoon. Discord-sovelluksella voi osallistua yhteisiin keskusteluihin ajankohtaisista asioista. Etsivän nuorisotyön tapaamiset järjestetään pääasiassa puheluina ja WhatsApp-videopuheluina. Ohjaamon palveluohjaaja vastaa puheluihin, viesteihin ja sähköposteihin joka arkipäivä. Yksilötapaamiset hoidetaan etäyhteyksin.
- Lappeenranta: Nuorisotoimi keskittyy jalkautumiseen ja digitaaliseen nuorisotyöhön https://www.lappeenranta.fi/news/Lappeenrannan-kaupungin-nuorisotoimi-keskittyy-jalkautumiseen-ja-digitaaliseen-nuorisotyohon-134-asti/l2gzzwb5/ef13403e-c386-45e7-b313-46e2c9b87fe8
- Pori: Nuorisotyö jalkautuu kaupungille ja toimii etäpalveluna sekä somessa aktiivisesti https://www.pori.fi/uutinen/2020-03-25_nuorisotyo-jalkautuu-ja-kohtaa-nuoria-somen-kautta-ja-puhelimitse-myos
- Turku: Koronatietoa nuorille https://www.turku.fi/nuoret-korona
- Turku: Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma sekä Rock Academy -toiminta striimaavat livesoittoa Vimman lavalta 1-2 iltana viikossa. Lisäksi Rock Academy on siirtänyt perustoimintansa verkkoon niin, että toiminnassa mukana olevien bändien musiikkia tuotetaan etänä ja myös palautteet ja läksyt annetaan sähköisesti.
- Oulu: Nuoria kohdataan nyt netissä https://www.munoulu.fi/artikkeli/-/id/nuoret-kohdataan-nyt-netissa-myos-heidat-jotka-eivat-yleensa-nuokkarilla-kay?fbclid=IwAR26DTa7vLweIzX0KOk4Lw2xhyAUrCs3bkTg1zm0KaG9BITJNDWn6_oc0JA
- Pohjois-Suomen alueen nuorisotyö ja nuorten tuki kootusti yhdellä sivulla https://kameon.gg/etatoimintaa-koronaviruksen-myota/
- Rovaniemi: Nuorisopalvelut ovat siirtyneet verkkoon sekä jalkautuneet
- Striimi-tiimi: Mondelle (keskustan avoin kulttuuritilaksi kehitetty keskus) on rakennettu yhdessä kulttuuripalveluiden kanssa pysyvät striimauspisteet, josta aletaan lähettämään live-striimiä. Tarkoitus on lähettää haastatteluja, tapahtumia, esiintymisiä yms. Kohderyhmänä nuorisopalveluiden striimauksille on tietysti nuoret, mutta striimauspiste on myös muiden yksikköjen käytössä ja näin laajentaa tarjontaa koskettamaan kaikkia kuntalaisia.
- Discord-tiimi: Tarjolla kaksi Discordin kautta toimivaa netti-nuorisotilaa, jotka ovat auki viisi iltaa viikossa. Toinen näistä tiloista on keskittynyt digitaaliseen pelitoimintaan verkossa ja toinen on perusnuorisotilatoimintaan.
- Jalkautuvat-tiimi: Tämä nuoriso-ohjaajien tiimi, jalkautuu kauppakeskuksiin, koulujenpihoille, kaupungille yms paikkoihin johon nuoret kokoontuvat. Jalkautuvalle työlle on tulossa yhteiset valtakunnalliset ohjeistukset (luotu yhdessä poliisien kanssa), joita mekin tulemme Rovaniemellä seuraamaan.
- Etsivien-tiimi: Etsivät nuorisotyöntekijät jatkavat toimintaansa muuten normaalisti, mutta eivät toteutua ryhmätoimintoja enää.
- Digitaalinen nuorisotalo (valtakunnallinen): https://www.netari.fi/
- Ohjaamojen digiloikka: https://kohtaamo.info/blogit/-/blogs/ohjaamojen-digiloikka
Neuvolapalvelut
Kevään aikana monissa kunnissa neuvolakäyntejä supistettiin. Selvitysten mukaan koronatilanne on kuitenkin lisännyt perheiden tuen tarvetta, ja poikkeuksellinen tilanne aiheuttaa ylimääräistä huolta ja turvattomuutta. Neuvola tarjoaa perheille tärkeää ennaltaehkäisevää tukea. Neuvolassa on usein luontevaa kertoa tutulle työntekijälle mahdollisista huolista ja tuen tarpeista. Siksi syksyn osalta on tärkeä varmistaa, että kunnissa voidaan järjestää tarvittavat ja riittävät palvelut.
- THL: Neuvolapalvelujen järjestäminen koronavirustilanteessa https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/ajankohtaista/neuvolan-ja-opiskeluhuollon-palvelujen-jarjestaminen-koronavirustilanteessa (09/2020)
- THL: Neuvolan ja kouluterveydenhuollon palveluja karsittiin rajusti koronakeväänä: https://thl.fi/fi/-/neuvolan-ja-kouluterveydenhuollon-palveluja-karsittiin-rajusti-koronakevaana (06/2020)
- THL: Epidemian uhatessa neuvolan ja opiskeluhuollon tuki on entistä tärkeämpää: https://blogi.thl.fi/epidemian-uhatessa-neuvolan-ja-opiskeluhuollon-tuki-on-entista-tarkeampa
- STM: Kuntien turvattava perustason sosiaali- ja terveyspalvelut ja tuettava heikoimmassa asemassa olevia poikkeusoloissa: https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/stm-kuntien-turvattava-perustason-sosiaali-ja-terveyspalvelut-ja-tuettava-heikoim-massa-asemassa-olevia-poikkeusoloissa
Vammaispalvelut
- Kehitysvammaliitto: Perheitä on kuultava, kun palveluita järjestetään: https://www.kehitysvammaliitto.fi/perheita-on-kuultava-kun-palveluita-jarjestetaan/
- Kehitysvammaisten palvelusäätiö: Koronakriisi on koetellut vammaisten lasten perheitä https://kvps.fi/koronakriisi-koetteli-vammaisten-lasten-perheita/
- Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö: Miten Covid-19 on vaikuttanut sinuun? https://vamlas.fi/kuinka-covid-19-on-vaikuttanut-sinuun/
- THL: Koronavirus ja vammaispalvelut: https://thl.fi/fi/web/vammaispalvelujen-kasikirja/ajankohtaista/koronavirus-ja-vammaispalvelut
- Vammaisperheyhdistys Jaatinen: Vetoomus sosiaali- ja terveystoimen viranhaltijoille sekä kuntapäättäjille: https://www.jaatinen.info/uutiset/erityislapsiperheiden-palvelut-on-t/
Lastensuojelu
Monissa kunnissa lastensuojeluilmoitusten määrä väheni kevään poikkeusolojen aikana. Monin paikoin tunnistettiin riski sille, että joidenkin lasten tai nuorten avun tarve saattoi jäädä huomaamatta, kun lapset eivät olleet esimerkiksi lähiopetuksessa koulussa. Syksyn ja jatkonkin osalta on oleellista, että lastensuojelun toimintaedellytykset turvataan kunnissa. Jotta haavoittuvassa tilanteessa olevat lapset ja perheet tunnistetaan, on esimerkiksi lastensuojelun, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toimiva yhteistyö tärkeää.
- HS: Koronaepidemia haastaa eroperheet https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006704620.html?share=663325cde55a36543eb421c45ebf0e16 (10/2020)
- Lapsiasiavaltuutettu: Pääsy lastenvalvojalle tulee taata https://www.sttinfo.fi/tiedote/paasy-lastenvalvojalle-tulee-turvata?publisherId=17712812&releaseId=69889372&fbclid=IwAR1uvbMosJmcXYz3ZsqJq3szW6ZMQsvxGLnedNI-a8Dl6r9cCGpaq10XYVc (09/2020)
Linkkejä kevään 2020 uutisiin ja kirjoituksiin koskien koronatilanteen vaikutusta lastensuojeluun:
- HS: ”Se, ettei pääse pois kotoa, voi olla paljon pahempi asia kuin koronavirus”https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006490211.html
- Yle: Lapsilla ei ole nyt hengähdystaukoa ikävistä kotioloista https://yle.fi/uutiset/3-11322653
- Osallisuuden ajan sekä Veturoinnin kokemusasiantuntijanuorten kirjoitus HS:n Mielipidesivuilla: Kaikki lapset eivät tunne oloaan kotona turvalliseksi https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006464270.html?share=821373439ef016ba8d0450c5136b9c49
- VOIKUKKIA-chat joka arkipäivä sijoitettujen tai huostaanotettujen lasten vanhemmille ja läheisille: https://tukinet.net/
- Järjestöjen kannanotto lasten oikeudesta suojeluun ja huolenpitoon poikkeustilanteen aikana: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/pelastakaalapset/main/2016/02/23143043/Lapsilla_on_oikeus_suojeluun_ja_huolenpitoon_poikkeusoloissakin_KANNANOTTO.pdf (20.3.)
- Koronaviruksen vaikutukset lastensuojeluun ja opetukseen Yle uutisten aamussa, Lastensuojelun keskusliiton Mia Pitkänen ja OAJ:n Olli Luukkainen kommentoivat tilannetta: https://yle.fi/uutiset/3-11272404.
- Ensi- ja turvakotien liiton blogi: Vastuullisuus, rohkeus ja maltti on nyt valttia https://ensijaturvakotienliitto.fi/blogi/vastuullisuus-rohkeus-ja-maltti-nyt-valttia/
- Lapsiasiavaltuutetun ajatuksia, miten turvattomuus lisääntyy perheissä, joissa jo muutenkin on ollut haasteita: https://www.verkkouutiset.fi/miten-lapsiperheet-nyt-selviytyvat-lapsiasiavaltuutettu-antoi-vinkit
Muut lapsi- ja perhepalvelut
Selvitysten mukaan kevään koronatilanne on lisännyt lasten, nuorten ja perheiden tuen tarvetta. Kuntien on tärkeää tarjota koronatilanteessa monipuolisia palveluja, jotta lasten ja perheiden hyvinvointi voidaan varmistaa. Kuntien tulee myös viestiä tehokkaasti lapsi- ja perhepalveluista ja niiden saatavuudesta, jotta tieto tavoittaa tarvitsijat mahdollisimman laajasti. Viestiä voi esim. paikallismediassa, somessa, kunnan nettisivuilla sekä päiväkotien ja koulujen viestinnän kautta. Lisäksi on varmistettava että viestintä vastaa eri kieliryhmien tarpeisiin.
Kevään 2020 esimerkkejä kunnista:
Palvelupuhelimet ja -sivustot
- Helsinki: Sosiaali- ja terveyspalveluiden apu ja tuki koottu yhdelle sivulle https://www.hel.fi/helsinki/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/a-o/ajankohaista/apua-ja-tukea/apua-ja-tukea
Järjestöt ja seurakunnat
- MLL:n etäperhekahvilat: Varsinais-Suomen MLL:n digitaaliset kohtaamispaikat perheille: https://varsinaissuomenpiiri.mll.fi/ajankohtaista/mll-palvelee-edelleen/.
- MLL:n Järvi-Suomen piiri on perustanut MLL Järvi-Suomen perhetreffit -ryhmän Facebookiin. Piirin ammattilaiset päivystävät ryhmässä kolme kertaa viikossa ja jututtavat vanhempia eri teemojen pohjalta mm. Zoom-palvelussa ja Facebookin livelähetyksissä. https://www.facebook.com/groups/197074964926417/
- Seurakunnat: Seurakuntien toimintaa lapsille ja nuorille https://nuorikirkko.fi/2020/03/19/seurakunnat-kuuntelevat-lapsia-ja-nuoria-nyt-netissa/
Kulttuuri ja vapaa-aika
- Espoo: Kaupunki on koonnut nettivisulleen verkossa olevia kulttuurielämyksiä lapsille ja aikuisille https://www.espoo.fi/fi-FI/Kulttuuri_ja_liikunta/Kulttuuri/Kulttuurinautintoja_kotisohvalta(178940)
- Helsinki: Kirjastot alkavat jakaa kirjakasseja, joita voi hakea kirjaston ovelta: https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Toolon_kirjasto/Juttuja_kirjastosta/Helsinkilaiset_kirjastot_jakavat_kirjaka(209367)
- Oulu: Kirjastojen koonti; E-aineistoja lapsille ja nuorille sekä tiedonhakua verkossa https://www.ouka.fi/oulu/kirjastoreitti/lukemistaverkossa
- Asikkala: Kirjasto tarjoaa vinkkejä ja opastusta verkkokirjaston ja sosiaalisen median kautta sekä neuvoo kuntalaisia digitaalisten palveluiden käytössä myös puhelimitse ja sähköpostitse.
- Nokia: Lasten ja nuorten liikuntavinkkejä vapaa-aikaan poikkeusoloissa https://www.nokiankaupunki.fi/uutiset/lasten-ja-nuorten-linkkivinkit/
- Kuntaliitto: Kuinka kunta voi tukea ja tuottaa taidetta ja kulttuuria myös korona-aikana? https://www.kuntaliitto.fi/opetus-ja-kulttuuri/kuinka-kunta-voi-tukea-ja-tuottaa-taidetta-ja-kulttuuria-myos-korona-aikana
Järjestöjen neuvontapuhelimet ja -chatit sekä muu tuki lapsille, nuorille ja perheille
Lasten, nuorten ja perheiden monipuolisten tukipalvelujen tarve on edelleen suuri. Esimerkiksi Sekasin-chatin ja Mielenterveys ry:n kriisipuhelimen yhteydenottomäärät ovat kasvaneet merkittävästi vuoteen 2019 verrattuna. Järjestöillä on vankkaa osaamista ja monia eri palveluja, joiden avulla ne pystyvät tukemaan viranomaisia heille kuuluvissa velvotteissa. Kuntien kannattaa viestiä aktiivisesti järjestöjen tarjoamasta netti- ja puhelintuesta suoraan lapsille, nuorille ja huoltajille, jotta tieto tavoittaa kaikki tukea tarvitsevat.
Perusturvan ja peruspalveluiden tarjoaminen ja varmistaminen kuntalaisille on kuitenkin edelleen viranomaisten tehtävä. Järjestöjen rooli on tukea viranomaisia. Sujuvalla yhteistyöllä kunnat ja järjestöt voivat yhdessä varmistaa, että myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevat lapset saavat heille kuuluvat palvelut nopeasti, oikea-aikaisesti ja kattavasti.
- Sekasin Chat lapsille ja nuorille https://sekasin247.fi/
- SOS-Lapsikylän uusi Apuu-chat koululaisille https://apuu.fi/ (lisätietoa: https://www.sos-lapsikyla.fi/ajankohtaista/artikkeli/news/lasten-hata-jaa-neljan-seinan-sisalle-sos-lapsikylan-apuu-chat-auttaa-ahdinkoon-jaaneita-alakoulul/)
- MLL:n Nuorten netti ja Lasten ja nuorten puhelin.
- Poikien puhelin, kaikille alle 30-vuotialle http://www.vaestoliitto.fi/vaestoliitto/mita_vaestoliitto_tekee/palvelut/puhelinneuvonta/poikien_puhelin/
- Pesäpuu ry:n Turvasatama-chat lastensuojelun piirissä oleville ja sijaishuollossa asuville nuorille sekä sijaissisaruksille tarjoaa keskusteluapua sekä tukea koronavirusaikana
- Väestöliiton neuvonta- ja chat-tukipalvelut nuorille ja aikuisille korona-aikana https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/tietoa-ja-tukea-koronaepidemian-aikana/
- Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää vuorokauden ympäri https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin-keskusteluapua-numerossa-09-2525-0111
- Apua lähisuhdeväkivaltaan saa turvakodeista ja Nollalinjalta. Palvelut ovat maksuttomia kaikille ja toimivat myös korona-aikana.
- SPR:n Nuorten turvatalot tarjoavat tukea nuorille ja perheille https://www.punainenristi.fi/hae-tukea-ja-apua/nuorten-turvatalosta/turvatalojen-yhteystiedot
- HelsinkiMissio: Karanteenikaveri tukee nuorta poikkeusaikana https://www.helsinkimissio.fi/uutiset/karanteenikaveri-tukee-nuorta-poikkeustilanteessa
- Keväällä päivitetty HS:n lista palvelevista puhelimista ja chateista, jotka auttavat poikkeusolojen keskellä
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006503012.html?share=e140e6c1df4587714b1c7da19a76f284 - Nettivihje-palvelu https://www.pelastakaalapset.fi/tyomme-kotimaassa/lasten-suojelu-ja-nettivihje/nettivihje/ Nettivihje-palveluun voi kuka tahansa, myös lapsi tai nuori, tehdä ilmoituksen, jos epäilee kohdanneensa verkossa lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia tai lapsen houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming). llmoituksen voi tehdä myös, jos lapsen alastonkuva leviää verkossa tai lapseen kohdistuvasta seksuaaliväkivaltaan liittyvästä ihmiskaupasta. Ilmoituksen voi tehdä nimettömästi. Tieto kaikesta laittomasta toiminnasta ja materiaalista välitetään Suomessa Keskusrikospoliisille.
- Ensi- ja turvakotien chat-palvelu joka arkipäivä https://ensijaturvakotienliitto.fi/perheiden-jaksaminen-voi-olla-koetuksella-neljan-seinan-sisalla-ensi-ja-turvakotien-liitto-tehostaa-verkkoauttamista/
- FinFami: Kirje nuorelle, jolla on kotona huolta https://finfami.fi/ajankohtaista/kirje-nuorelle-jonka-kotona-on-huolta/
- En jaksa -chat uupuneille vanhemmille: https://enjaksa.fi/
- Kirkon perheneuvonta toimii myös korona-aikana (mm. etäyhteyksin) https://evl.fi/apua-ja-tukea/ihmissuhteet/kirkon-perheneuvonta-auttaa-maksutta#edddd4df
- Marttojen puhelin- ja chat-neuvontaa https://www.martat.fi/martat/marttajarjesto/kotitalousneuvonta/kysy-martalta-chat/
- MLL:n vanhempainpuhelin: https://www.mll.fi/vanhemmille/toiminta-lapsiperheille/vanhempainpuhelin/
- MLL tarjoaa korona-aikanakin lastenhoitoapua eri puolilla Suomea (jos perhe terve) https://www.mll.fi/vanhemmille/lastenhoitovalityspisteet/
- Pelastakaa lapset ry: Lasten ohjeita aikuisille, miten voi helpottaa lapsen oloa https://www.pelastakaalapset.fi/blogi/lapset-kertovat-nain-voit-helpottaa-lapsen-oloa/
- Suomen uusperheiden liitto: Uusperheet ja korona -blogi https://supli.fi/uusperhe-ja-koronavirus/
- Suomen vanhempainliitto: Koululaisten vanhemmille koronatilanteessa https://vanhempainliitto.fi/artikkelit/korona
- SOSTE: Kattava listaus eri järjestöjen tarjoamasta tuesta korona-aikana https://www.soste.fi/sote-jarjestot/jarjestojen-tarjoamat-koronavirus-palvelut/
- Valtakunnallinen kriisikeskusverkosto: Kriisikeskukset tarjoavat tapaamisaikoja etänä videovälitteisesti tai puhelimitse https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kasvokkain/kriisikeskusverkosto
- Voimaperheet: Yhdessä selvitään -sivustolle on koottu tietoa ahdistuneisuudesta, neuvoja hankalien tunteiden läpikäymiseen sekä yksinkertaisia harjoituksia, joilla helpottaa vanhemman omaa ja lapsen ahdistusta. Sivuston ovat toteuttaneet kokeneet digihoidon tutkijat. Sivusto on kaikille avoin. https://yhdessaselviydytaan.fi/fi/
- Yhden vanhemman perheiden liitto: Kaikille avoimet pop-up olkkarichatit verkossa https://www.yvpl.fi/pop-up-olkkarichatit-verkossa/
Viestintä koronatilanteesta lapsille ja nuorille
Lapsilla ja nuorilla on oikeus saada oikeaa ja ajantasaista tietoa koronavirus- ja poikkeustilanteesta. Kunnissa kannattaa pohtia, miten ajantasainen tieto saavuttaa eri-ikäiset ja eri kieliset lapset ja nuoret. Hyviä vinkkejä viestintään on esimerkiksi eri järjestöillä sekä Ylellä ja Helsingin sanomilla, jotka tuottavat suoraan lapsille suunnattua tietoa.
- Yle Mix uutispalvelu lapsille Yle Areenassa, YouTubessa ja TikTokissa: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/08/28/yle-mix-tuo-kiinnostavimmat-uutiset-lasten-ulottuville?ref=ohj-articles
- Milloin koronaan saadaan rokote? https://areena.yle.fi/1-50616475 (09/2020)
- HS:n Lasten uutiset: https://www.hs.fi/lastenuutiset
- Nuorten mediankäyttö lisääntynyt korona-aikana https://www.verkkouutiset.fi/nuorten-mediankaytto-lisaantynyt-korona-aikana/#9c1d8f22
- Lastensuojelun keskusliitto: Lasten ja nuorten oikeus saada tietoa viranomaisilta https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006445507.html
- Pelastakaa lapset ry, Digisosiaalityö: Kuinka lapset saavat tietoa palveluista poikkeustilanteessa? https://www.pelastakaalapset.fi/digisosiaalityo/lapsille-tietoa-avusta/
Miten puhua lapsille koronaviruksesta?
- UNICEF https://www.unicef.fi/korona-virus-8-ohjetta-nain-puhut-lapselle/
- MLL (kymmenellä eri kielellä): https://www.mll.fi/uutiset/lapset-puhuvat-koronasta-mita-aikuinen-voi-tehda/
- Pelastakaa lapset ry https://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/ohjeita-koronaviruksesta-keskusteluun-lasten-kanssa/ ja https://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/nain-tuet-lasta-koronatilanteessa/
Viestintä koronatilanteesta eri kieliryhmien edustajille
Kunnan ja eri toimialojen koronaviestinnässä on huomioitava eri kieliryhmien tarpeet ja esimerkiksi selkokielinen viestintä, jotta tieto tavoittaa kaikki kuntalaiset.
- THL: Yhdenvertaisen viestinnän periaatteet https://blogi.thl.fi/sinun-on-turvallista-olla-meihin-yhteydessa-viisi-vinkkia-yhdenvertaisempaan-viranomaisviestintaan/?s=03 (09/2020)
- Kuntalehti: Selkokielisen viestinnän tarve korostuu poikkeusoloissa https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/selkokielisen-viestinnan-tarve-korostuu-poikkeusoloissa-vain-pieni-osa-kunnista-tuottaa-selkokielisia-materiaaleja/
- LL-Center: Lätläst om corona (koronatietoa selkoruotsiksi) https://fduv.fi/lattlast/lattlast_nyheter/article-130373-72617-lattlast-om-coronaviruset
- Näkövammaisten keskusliitto: Palveluja koronatilanteessa, ml. ohjeita näkövammaisten lasten tuesta https://nkl.fi/fi/etusivu/ajankohtaista/ajankohtaisia_uutisia/nakovammaisten-liitto-palvelee
- Papunet: koronatietoa selkokielellä, kuvatyökaluilla, tukiviittomilla, myös ruotsiksi ja englanniksi http://papunet.net/materiaalia/koronavirus
- STM: Saavutettavaa ja monikielistä koronavirustietoa: https://stm.fi/saavutettavaa-koronavirusviestintaa
- Selkokeskus: Selkokielellä koronaviruksesta https://selkokeskus.fi/selkokieli/materiaaleja/luotettavaa-tietoa-koronaviruksesta-selkokielella-ja-kuvin-tuettuna/
- THL: Koronatietoa selkokielellä
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/koronavirus-covid-19-selkokielella ja viittomakielellä
https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=D8V6nNiR3pk&feature=emb_logo - Verneri: Koronaviruksesta selkokielellä https://verneri.net/selko/terveys-ja-liikunta/koronavirus/
- Helsingin kaupunki: ohjeita koronavirustilanteeseen englanniksi, arabiaksi ja somaliksi https://www.hel.fi/helsinki/coronavirus-en
- InfoFinland: Korona- ja muuta viranomaistietoa eri kielillä https://www.infofinland.fi/
- IOM: Koronatietoa 26 eri kielellä https://italy.iom.int/it/covid-19-brochure-informative sekä 12 eri kielellä äänitetyssä muodossa https://italy.iom.int/it/covid-19-audio-informativi
- THL: Koronatietoa englanniksi https://thl.fi/en/web/infectious-diseases/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates
- Väestöliitto: Tietoa koronasta sekä liiton tukipalveluista englanniksi https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/are-you-worried-about-the-coronavirus/
- Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Koronaviestintää eri kielillä https://www.syrjinta.fi/-/tietoa-koronaviruksesta-eri-kielilla
- Yle: Yleistä tietoa koronatilanteesta mm. arabiaksi ja somaliksi: https://yle.fi/uutiset/3-1126745
- Yle: Uutiset selkokielellä https://yle.fi/uutiset/osasto/selkouutiset/
Viranomaisten ohjeita ja muuta tietoa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
- Ajankohtaista koronaviruksesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19
- Päivitetty 29.9.: Neuvolan ja opiskeluhuollon palvelujen järjestäminen koronavirustilanteessa https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/ajankohtaista/neuvolan-ja-opiskeluhuollon-palvelujen-jarjestaminen-koronavirustilanteessa
- Suositus kasvomaskien käytöstä on päivitetty 24.9. https://thl.fi/fi/-/suositus-kasvomaskien-kaytosta-on-paivitetty-suositukseen-on-lisatty-ohjeita-tilanteeseen-jossa-epidemia-kiihtyy-tai-leviaa?redirect=%2Ffi%2Fweb%2Finfektiotaudit-ja-rokotukset%2Fajankohtaista%2Fajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19%2Ftilannekatsaus-koronaviruksesta
- THL:n ja OKM:n suositus opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana päivitetty 11.9.2020 https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/thln-ja-okmn-suositus-opetuksen-ja-varhaiskasvatuksen-jarjestajille?s=03
- Opiskeluhuoltopalvelut koronavirustilanteessa https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/ajankohtaista/opiskeluhuoltopalvelut-koronavirustilanteessa (08/2020)
- Miten koronaepidemia on vaikuttanut väestön hyvinvointiin ja elinoloihin? https://blogi.thl.fi/miten-koronaepidemia-on-vaikuttanut-vaeston-hyvinvointiin-ja-elinoloihin/ (08/2020)
- Neuvolan ja kouluterveydenhuollon palveluja karsittiin rajusti koronakeväänä: https://thl.fi/fi/-/neuvolan-ja-kouluterveydenhuollon-palveluja-karsittiin-rajusti-koronakevaana (08/2020)
- Koronaepidemian vaikutukset hyvinvointiin, palveluihin ja talouteen
https://thl.fi/fi/web/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-johtaminen/ajankohtaista/koronan-vaikutukset-yhteiskuntaan-ja-palveluihin - Ohjeita lasten ja perheiden ehkäisevien palveluiden järjestämisestä: https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/ohjeita-lasten-nuorten-ja-perheiden-ehkaisevien-palvelujen-jarjestamiseen-koronatilantees
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa koronaepidemian aikana https://thl.fi/fi/web/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-johtaminen/ajankohtaista/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistaminen-kunnassa-koronaepidemian-aikana
- Innokylä kokoaa THL:n, STM:n, Kuntaliiton ja SOSTE ry:n toimesta kuntien ja järjestöjen hyviä käytäntöjä koronatilanteen aikana https://innokyla.fi/fi/ajankohtaista/innokyla-kokoaa-poikkeusolojen-hyvia-kaytantoj
Valtioneuvosto
- Tietoa koronaviruksesta https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta
- Uusimmat hallituksen linjaukset 15.10. https://valtioneuvosto.fi/-/10616/hallitus-linjasi-valtakunnallisista-ja-alueellisista-suosituksista-koronaepidemian-leviamisen-estamiseksi
- Lapsistrategian koronatyöryhmän raportti lapsen oikeuksien toteutumisesta: http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162318
- Exit- ja jälleenrakennustyöryhmän 1. vaiheen raportti http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162214
Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM)
- Koronavirus ja siihen varautuminen https://minedu.fi/koronavirus-ja-varautuminen
- THL:n ja OKM:n suositus opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana päivitetty 11.9.2020 https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/thln-ja-okmn-suositus-opetuksen-ja-varhaiskasvatuksen-jarjestajille?s=03
- OKM:n ja THL:n päivitetyt suositukset koronaviruksen ehkäisemiseksi varhaiskasvatukseen, kouluille, oppilaitoksille ja korkeakouluille https://minedu.fi/-/varhaiskasvatukseen-kouluille-oppilaitoksille-ja-korkeakouluille-paivitetyt-suositukset-koronaviruksen-ehkaisemiseksi (08/2020)
- Opetusministeri Li Anderssonin blogi: Oppimisen iloa myös epävarmuuden aikana
https://minedu.fi/-/opetusministeri-li-andersson-oppimisen-iloa-myos-epavarmuuden-aikana (08/2020) - Kuntakysely: oppimisen tukeen ja oppilashuoltoon täytyy panostaa myös poikkeusoloissa https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kuntakysely-oppimisen-tukeen-ja-oppilashuoltoon-taytyy-panostaa-myos-poikkeusoloiss
Opetushallitus (OPH)
- Opetustoimi ja koronavirus https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/opetustoimi-ja-koronavirus
- Ohjeistukset elokuussa 2020
- varhaiskasvatuksen järjestämisestä https://www.oph.fi/fi/varhaiskasvatuksen-jarjestaminen-uudella-toimintakaudella-2562020-alkaen
- esiopetuksen järjestämisestä https://www.oph.fi/fi/esiopetuksen-jarjestaminen-uudella-toimintakaudella-2962020-alkaen
- perusopetuksen järjestämisestä https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/perusopetuksen-jarjestaminen-182020-alkaen
- ammatillisen koulutuksen järjestämisestä https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/ammatillisen-koulutuksen-jarjestaminen-172020-alkaen
- Karvi: Poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen vaikutukset yhdenvertaisuuteen: https://karvi.fi/2020/06/18/poikkeuksellisten-opetusjarjestelyjen-vaikutukset-yhdenvertaisuuteen-haasteina-etaopiskelun-vaatimat-taidot-seka-oppimisen-tuki-ja-ohjaus/ (06/2020)
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
- Koronamateriaalit https://stm.fi/korona
- Koronaepidemian vaikutukset lasten hyvinvointiin on korjattava – erityinen huomio eriarvoisuuden torjuntaan https://stm.fi/-/tyoryhma-koronaepidemian-vaikutukset-lasten-hyvinvointiin-on-korjattava-erityinen-huomio-eriarvoi-suuden-torjuntaan (06/2020)
- Lapsen oikeuksia on suojeltava myös poikkeusoloissa https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/johanna-laisaari-lapsen-oikeuksia-on-suojeltava-myos-poikkeusoloissa?fbclid=IwAR21bqpvBBx3lUqoUrOq_8NKY_P2PjiiwcmDF5MfvhuhtJABUutbtmhCHNM (05/2020)
- Lapsistrategian valmistelutyön eteneminen https://stm.fi/lapsistrategia
Valtiovarainministeriö (VM)
- Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksen vaikutuksista kuntiin https://vm.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-koronaviruksen-vaikutuksista
- Kunnat https://vm.fi/kunta
Lapsiasiavaltuutettu
- Lapsen oikeudet ja korona https://www.lapsenoikeudet.fi/korona/
- Lapsiasiavaltuutettu: Pääsy lastenvalvojalle tulee taata https://www.sttinfo.fi/tiedote/paasy-lastenvalvojalle-tulee-turvata?publisherId=17712812&releaseId=69889372&fbclid=IwAR1uvbMosJmcXYz3ZsqJq3szW6ZMQsvxGLnedNI-a8Dl6r9cCGpaq10XYVc (09/2020)
- Koronatestaamisessa on huomioitava lapsen etu http://lapsiasia.fi/tata-mielta/tiedotteet/2020-3/koronatestaamisessa-on-huomioitava-lapsen-etu/ (08/2020)
- Lapsiasianeuvottelukunta: Eriarvoistuminen ja osattomuus lapsen oikeuksien esteinä
http://lapsiasia.fi/tata-mielta/tiedotteet/2020-3/lapsiasianeuvottelukunta-eriarvoistuminen-ja-osattomuus-lapsen-oikeuksien-esteina/ (08/2020) - Lapsiasianeuvottelukunta keskusteli koronakriisin lapsivaikutuksista http://lapsiasia.fi/tata-mielta/tiedotteet/2020-3/lapsiasianeuvottelukunta-keskusteli-koronakriisin-lapsivaikutuksista/ (05/2020)
- Tiedotteet http://lapsiasia.fi/tata-mielta/tiedotteet/2020-3/
Kuntaliitto
- Koottuja ohjeita koronatilanteeseen https://www.kuntaliitto.fi/koronavirus
- Kuntalehti: Kaupunginjohtaja Tytti Määttä: Kuhmo selviää koronakriisistä vakuuttavalla viestinnällä ja joukkuepelillä https://kuntalehti.fi/uutiset/paatoksenteko/kuhmon-kaupunginjohtaja-tytti-maatta-kuhmo-selviaa-koronakriisista-vakuuttavalla-viestinnalla-ja-joukkuepelilla-nain-tilanne-kuhmossa-eteni/
- Kuntalaiset tyytyväisiä kuntien toimintaan koronatilanteessa: https://www.kuntaliitto.fi/ajankohtaista/2020/kuntalaiset-tyytyvaisia-kuntien-toimintaan-koronatilanteessa (06/2020)
Aluehallintovirasto (AVI)
- Usein kysytyt kysymykset koronaviruksesta http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset