Lapsen oikeuksien päivä 2014

Lapsen oikeuksien päivä on vuonna 2014 tavallistakin juhlallisempi, sillä lapsen oikeuksien sopimus täyttää 25 vuotta.

 

Lapsen oikeuksien päivä 2013

Vuoden 2013 lapsen oikeuksien päivän teemana koko Suomessa oli vammaisten lasten oikeudet. Suomen UNICEF nosti aihetta esille Mukana-kampanjalla, joka kesti huhtikuun 2014 loppuun saakka.

Kampanjan paransi vammaisten lasten mahdollisuuksia osallistua harrastus- ja vapaa-ajan toimintaan.
 
Kampanjan ensisijainen kohderyhmä on harrastus- ja vapaa-ajan toimintaa järjestävät tahot. Uskomme, että Suomessa on paljon harrastus- ja vapaa-ajan toimijoita, jotka olisivat valmiita edistämään esteettömyyttä. Monilla ei kuitenkaan ole tähän liittyvää osaamista. Siksi kampanja ohjaa heitä olemassa olevan tietotaidon lähteille ja kannustaa heitä tekemään toiminnastaan esteetöntä.
 
Lisäksi muistutamme päättäjiä vapaa-aikaan liittyvistä lapsen oikeuksista. Nämä oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle ja ne sitovat Suomea.

Lippu salkoon lapsille!

Sisäministeriö on tänä vuonna määrännyt valtion laitokset liputtamaan lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta ja suosittelee yleistä liputusta muillekin.
 
Mitä useampi lippu silloin liehuu, sitä todennäköisempää on, että sisäministeriö lähivuosina edistää sen merkitsemistä kalenteriin liputuspäiväksi myös jatkossa. Myös kirkkohallitus suosittelee seurakuntia liputtamaan lapsen oikeuksien puolesta. 
 
Arvosta lapsia ja nosta lippu salkoon lapsen oikeuksien päivän kunniaksi!
 
» Lue lisää lapsiasiavaltuutetun sivuilta

Mikä on lapsen oikeuksien päivä?

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään joka vuosi 20. marraskuuta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (20.11.1989) kunniaksi kaikkialla maailmassa. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista meillä ja maailmalla.

Päivä saatiin nimettyä lapsen oikeuksien päiväksi suomalaisiin kalentereihin vuodesta 2002 Suomen UNICEFin aloitteesta.

» YK:n lapsen oikeuksien sopimus

 

Aikaisemmat lapsen oikeuksien päivät: