Yksi lapsi saa hiv-tartunnan puolentoista minuutin välein. UNICEF työskentelee hiv/aidsin pysäyttämiseksi yhdessä terveysviranomaisten ja yhteisöjen kanssa.

Maailmassa on hieman yli kaksi miljoonaa hiv-tartunnan saanutta alle 15-vuotiasta lasta. Yli 90 prosenttia lapsista on saanut tartunnan äidiltään raskauden, synnytyksen tai rintaruokinnan aikana.

Tällä hetkellä hiv/aids leviää vauhdilla nuorten parissa. Jo lähes joka toinen uusi hiv-tartunnan saaja on 15-24 –vuotias nuori, ja yleensä nainen.

Vaikein tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, missä 70 prosenttia hiv/aidsiin sairastuneista on naisia sekä taudin ehkäisemisessä ja hoidossa on eniten tehtävää. Lisäksi hiv/aids leviää huolestuttavalla vauhdilla itäisen Euroopan ja entisen Neuvostoliiton alueen maissa sekä osissa Aasiaa.
 
Yhteensä hiv/aidsin kanssa elää noin 36 miljoonaa ihmistä.

Tartunta äidistä lapseen voidaan estää

Uusien lääkkeiden ansioista tartunnan riski on saatu pienentymään huomattavasti. Sekä äidille että lapselle annetaan lääkitys, joka estää tartunnan tehokkaasti raskauden ja imetyksen aikana. Nykytietämyksen mukaan lapsen terveydelle onkin parasta, että lääkkeitä saava äiti täysimettää alle puolivuotiasta lasta.

Aids estää lapsen kehittymisen

Suuri osa hiv/aidsista kärsivistä lapsista elää köyhyydessä tai kodittomina. Taudin paljastuttua he usein kärsivät syrjinnästä ja joutuvat jättämään koulun kesken. Hiv/aidsin vuoksi lasten mahdollisuudet hyvään elämään ja tulevaisuuteen ovat rajatut.

Aids orpouttaa

Hiv-tartunnan saaneiden lisäksi 16,5 miljoonaa lasta on menettänyt yhden tai molemmat vanhemmistaan aidsille. Heistä lähes 90 prosenttia elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. 

Vanhempien sairastaessa tai kuoltua lapset kantavat taakan omasta toimeentulostaan ja selviytymisestään. Tästä syystä monet joutuvat jättämään koulun kesken ja menemään töihin.

Lisäksi hiv/aids vaikuttaa lukemattomin tavoin lasten jokapäiväiseen elämään. Alueilla, joissa hiv/aidsia on paljon, lapset kärsivät opettajien ja terveydenhuoltohenkilökunnan puutteesta. Yhteisöltä uupuu virkamiehiä, poliiseja ja johtajuutta.

Mitä UNICEF tekee?

UNICEFin hiv/aidsin vastainen työ keskittyy terveydenhuollon ja koulutuksen parantamiseen. Mielestämme yhdenkään lapsen ei pidä kuolla siksi, että hän ei ole saanut lääkkeitä tai vanhemmilla ei ole ollut tarpeeksi tietoa hiv/aidsista.

UNICEFin hiv/aidsin vastaisen työn neljä osa-aluetta ovat:

  1. Äiti-lapsi tartuntojen estäminen
  2. Tartunnan saaneiden lasten hoitaminen
  3. Lasten ja nuorten tartuntojen ennaltaehkäiseminen
  4. Yksin jääneistä lapsista huolehtiminen

Lisäksi UNICEF tukee aidsista kärsiviä lapsia kriisitilanteissa, joissa monet yhteiskunnan rakenteet ovat sortumassa ja lapset joutuvat pakolaisiksi, koulun ja terveydenhuollon ulkopuolelle ja alttiiksi hyväksikäytölle. Hiv/aids on myös osa UNICEFin vaikuttamistyötä.
 
Vuonna 2005, UNICEF, UNAIDS ja muut järjestöt aloittivat Lapset ja aids-kampanjan (Unite for Children, Unite Against AIDS) kiinnittääkseen maailman huomion lapsiin aidsin unohdettuina uhreina ja pyrkiäkseen kohti vuosituhattavoitteita.

Mitä kehitystä on tapahtunut?

Hiv-tartuntojen määrä maailmassa on kääntynyt laskuun, samalla kun yhä useampi saa hoitoa.

  • Viidessätoista vuodessa alle 5-vuotiaiden aidsiin liittyvät kuolemat kuolemat ovat vähentyneet 70 prosentilla.
  • Yli 70 prosenttia hiv-positiivisista odottavista äideistä on ohjelman piirissä, joka lähes varmasti estää viruksen siirtymisen äidistä lapseen. Vuonna 2005 ohjelman piirissä oli vain 10 prosenttia äideistä.
  • Vuosina 2001-2009 hiv-tartuntojen määrä vähentyi 25 prosenttia 33 maassa, joista 22 sijaitsee Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ja Aasiassa tartunnan uhka on silti yhä mittava. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa naisten todennäköisyys saada tartunta on kaksinkertainen verrattuna miehiin. 
 
Tautiin kuolee yhä vuosittain noin 120 000 alle 15-vuotiasta lasta. 

Aiheeseen liittyvää

Kuva: Mary ja Friday Mkuzi kävivät hiv-testeissä Maryn raskauden selvittyä. Nyt he ovat onnellinen ja terve kolmehenkinen perhe. Malawissa syntyy 40 000 hiv-positiivista lasta joka vuosi. © UNICEF/HIVA2014-00006/Schermbrucker